Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 19:29

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για «Φιλόδημος»

Γράφτηκε από την

Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης, για την κατάργηση του “Φιλόδημου” και τις περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ, συνυπέγραψε ο βουλευτής Μεσσηνίας κι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης με τον γραμματέα της Κ.Ε. και βουλευτή Επικρατείας Πάνο Σκουρλέτη, καθώς και 53 βουλευτές του κόμματος.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο χρηματοδοτεί σημαντικά και αναγκαία έργα που αφορούν τη συντήρηση σχολικών μονάδων, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, προμήθεια μηχανημάτων έργου, μελέτες διαχείρισης υδάτων, μελέτες λιμενικών υποδομών κ.ά.”. Παρατηρούν πως “η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντίθετα, προχώρησε σε κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος», επινοώντας δικαιολογίες δήθεν μη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης, ενώ από τα στοιχεία της εκτέλεσης του ΠΔΕ προκύπτει ότι οι πόροι που κατευθύνθηκαν στα περιφερειακά ταμεία και στο «Φιλόδημος ΙΙ» το 2019 υπολείπονται κατά 850 εκ. ευρώ τους αντίστοιχους πόρους του 2018. Λαμβάνοντας δε, υπόψη τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, η χρηματοδότηση των ΟΤΑ είναι εξαιρετικά χαμηλή”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για τις ενέργειές τους σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ενταγμένων έργων στο «Φιλόδημος ΙΙ», την πρόσθετη χρηματοδότηση των Περιφερειών από το ΠΔΕ και ποιο ποσό πρόκειται να διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών για τους επενδυτικούς ΚΑΠ των Περιφερειών για το 2020.