Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 15:33

ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη αγροτών

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη αγροτών

Προτάσεις μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής κατέθεσε η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος.

Οπως αναφέρεται, «αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών, γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, εργατών γης, συνεταιρισμών και μεταποιητών, μπροστά στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, και βλέποντας την αμήχανη στάση της κυβέρνησης», προχώρησαν στην κατάθεση υπεύθυνα επεξεργασμένων προτάσεων μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Τα μέτρα που προτείνονται είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, αλλά προϋποθέτουν γνώση, ευαισθησία, και ξεκάθαρη διάθεση για σταθερή διεκδίκηση, αλλά και σύγκρουση, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στα διεθνή φόρα.

Η δέσμη μέτρων, τα οποία προτείνονται στη κυβέρνηση να εφαρμόσει αναλόγως της έντασης της κρίσης στον αγροτικό τομέα, είναι ανά κατηγορία:

α) “Ενεση” στην κατανάλωση με την προστασία των εγχώριων προϊόντων, όπως: Ενταση όλων των ελέγχων. Κλιμάκια σε εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές. Καμία ελληνοποίηση από σήμερα. Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία) νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιολάδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας.

β) Ρευστότητα για τη βιωσιμότητα. Αμεσα όπως: Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ. Αμεση εξόφληση όλων των παλαιών οφειλών, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ. Ειδική ενίσχυση  για τους ελαιοκαλλιεργητές που η βιωσιμότητά τους έχει ήδη πληγεί λόγω των χαμηλότατων τιμών και της εκμηδένισης των εξαγωγών.

Και προοδευτικά, όπως: Αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων. Εξόφληση στο 100% των οφειλών του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από τις μέχρι τώρα καλυπτόμενες ζημίες. Κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ για κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές  εγκαταστάσεις.

γ) Πρωτοβουλίες προς την Ε.Ε.: Αύξηση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ (να εξεταστεί η πρόταση επιβολής φόρου στο ηλεκτρονικό εμπόριο)».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER