Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 19:46

Ερώτηση βουλευτών ΚΙΝΑΛ για πατάτες της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Ερώτηση βουλευτών ΚΙΝΑΛ για πατάτες της Μεσσηνίας

Για τα σοβαρά προβλήματα των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς από την Αργολίδα και Απόστολος Πάνας από τη Χαλκιδική.

Στην ερώτησή τους προ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνουν: “Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πρώιμης πατάτας στη Μεσσηνία, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος η φετινή παραγωγή τους να μείνει αδιάθετη, λόγω των αυξημένων εισαγωγών πατάτας από την Αίγυπτο και των ελληνοποιήσεων. Παρόλο που η φετινή παραγωγή πρώιμης πατάτας, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών είναι εξαιρετική, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, η τιμή της κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αιγυπτιακή πατάτα έχει κατακλύσει την ελληνική αγορά. Επιπλέον, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στις εξαγωγές και στις διεθνείς μεταφορές, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη διάθεση και πώληση του προϊόντος”. Επισημαίνουν, ακόμα, τη “χαμηλή τιμή πώλησης της πατάτας που δεν φτάνει να καλύψει ούτε στο ελάχιστο τα έξοδα που έχουν κάνει οι παραγωγοί και τη μεγάλη ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι, καθώς από 0,30 λεπτά το κιλό που εισπράττουν οι παραγωγοί πατάτας, οι καταναλωτές την προμηθεύονται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και 1,25 ευρώ το κιλό”.
Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ρωτούν τον υπουργό: Με ποιον τρόπο σκοπεύει να διευκολύνει την εμπορία και τις εξαγωγές της ελληνικής πρώιμης πατάτας. Αν είναι στις προθέσεις του η αποζημίωση των παραγωγών πρώιμης πατάτας, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που δυσχεραίνει τις εξαγωγές. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους παραγωγής της πρώιμης πατάτας και των αγροτικών προϊόντων γενικότερα. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του για τον έλεγχο της μεγάλης ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι.


NEWSLETTER