Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 21:26

Τα 75 χρόνια από την 9η Μαΐου 1945 εορτάζει το ΚΚΕ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Τα 75 χρόνια από την 9η Μαΐου 1945 εορτάζει το ΚΚΕ Μεσσηνίας


Τα 75 χρόνια από την 9η Μαΐου 1945, μέρα της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμά αύριο Σάββατο το ΚΚΕ Μεσσηνίας.

Στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπείες του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μεσσηνίας και της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ στο νομό θα καταθέσουν στεφάνια: Στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης πίσω από το παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πότα Κακαβά, ταμίας του Δ.Σ. του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσσηνίας. Στο μνημείο των εκτελεσμένων της 1ης Μάη 1944 στη Λαϊκή Αγορά ο Νίκος Διασάκος, μέλος της ΤΕ του ΚΚΕ και η Ρόζα Νικολαΐδου, γραμματέας του Δ.Σ. του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσσηνίας. Στο μνημείο των εκτελεσμένων της 8ης Φλεβάρη 1944 στο παλιό στρατόπεδο Καλαμάτας η Χρύσα Καροπούλου, μέλος της ΤΕ του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Μεσσηνίας.
Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ Μεσσηνίας αναφέρει: “Τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και τις εξορίες, στην παρανομία, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα μπλόκα, ταγμένοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού. Τιμάμε και υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια κόντρα στην παραχάραξη της ιστορίας και στη συκοφαντία της τεράστιας προσφοράς της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού, των αντιστασιακών απελευθερωτικών κινημάτων στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης για την καθοριστική συμβολή τους στη συντριβή του ναζιστικού τέρατος. Στη χώρα μας είμαστε περήφανοι για τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν αγωνιζόμενοι κατά του φασιστικού ιμπεριαλισμού, για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Είμαστε περήφανοι και τιμάμε τη μεγάλη ΕΑΜική αντίσταση του λαού μας, εμπνευστής, οργανωτής, ψυχή και αιμοδότης της οποίας υπήρξε το τιμημένο ΚΚΕ. Της ΕΑΜικής αντίστασης που έσωσε το λαό μας από την πείνα και τον εξανδραποδισμό και απελευθέρωσε τη χώρα, όταν οι αστοί πολιτικοί εγκατέλειπαν το λαό στην τύχη του ή συνεργάζονταν με τον κατακτητή”.
Ακόμα, υποστηρίζει ότι “η αντιφασιστική νίκη διδάσκει πως η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι αποτελεσματική όταν η πάλη μας στρέφεται ενάντια στον μονοπωλιακό καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, που γεννά, θρέφει και χρησιμοποιεί το φασισμό ως μορφή άσκησης της εξουσίας του κεφαλαίου για τα συμφέροντά του. Διδάσκει και εμπνέει τις νέες γενιές στους αγώνες που συνεχίζονται για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά και μετανάστευση, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό”.
Μεταξύ άλλων, καταγγέλλει “την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επιχείρηση αναθεώρησης και παραχάραξης της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, την εξομοίωση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού με τον φασισμό”. Και απαιτεί “από την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις από τη γερμανική κυβέρνηση, χρέος στο λαό μας που πλήρωσε τις τεράστιες καταστροφές του κατακτητή στη χώρα μας και έδωσε εκατόμβες θύματα στην απελευθερωτική πάλη από τη ναζιστική κατοχή”.


NEWSLETTER