Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 18:13

Πετράκος: “Η απόσυρση του φακέλου για τη ΣΔΙΤ μας δικαιώνει”

Γράφτηκε από την
Πετράκος: “Η απόσυρση του φακέλου για τη ΣΔΙΤ μας δικαιώνει”

“Η απόσυρση του φακέλου για τη ΣΔΙΤ μας δικαιώνει” δηλώνει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τον προκάτοχό του Πέτρο Τατούλη.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πετράκου: “Η απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το φάκελο του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα των αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τα όσα έλεγε ο κ. περιφερειάρχης και ο κ. Γραφάκος ότι «είναι τεχνικού χαρακτήρα οι ενστάσεις». Κυρίως όμως δικαιώνει την παράταξή μας και όλους όσοι οκτώ χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε το σκανδαλώδες αυτό έργο. Η απόσυρση του φακέλου αποτελεί κόλαφο για τον κ. Τατούλη και τις κυβερνήσεις ΓΑΠ και Σαμαρά, οι οποίοι στήριξαν και προωθούσαν το συγκεκριμένο έργο αλλά και για τον κ. Νίκα και τον κ. Τσίπρα, οι οποίοι αφού έκαναν μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα αναφώνησαν ζήτω το έργο Τατούλη. Αποτελεί όμως κόλαφο και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία επιμένει παρά την απόσυρση του φακέλου να τον επανυποβάλλει αντί να αλλάξει οριστικά κατεύθυνση.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» για μια ακόμη φορά καλεί την κυβέρνηση, την περιφερειακή αρχή και όλο το ΠεΣυΠ, τον ΦΟΔΣΑ, τους δημάρχους και όλα τα δημοτικά συμβούλια της Πελοποννήσου να ακυρώσουν το σκανδαλώδες έργο ΣΔΙΤ και να προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων με ένα εναλλακτικό σχέδιο. Ενα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει: Να είναι αποκεντρωμένο κατά ομάδες δήμων και υπό την ευθύνη και διαχείριση των δήμων και να ακολουθεί τα βήματα διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, ανάκτηση υλικών, κομποστοποίηση και το ελάχιστο υπόλειμμα να θάβεται σε ΧΥΤΥ. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πραγματικό πρόβλημα και το σημερινό μοντέλο του πράσινου κάδου με τα σύμμικτα που καταλήγουν σε χωματερές και του συστήματος του μπλε κάδου για όλα τα ανακυκλώσιμα (με αποτέλεσμα η συνολική ανακύκλωση που επιτυγχάνεται να είναι γύρω στο 10%), είναι εντελώς αποτυχημένο”.


NEWSLETTER