Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 21:10

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα αρχαία της Υπαπαντής ζητεί η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”

Γράφτηκε από την
Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα αρχαία της Υπαπαντής ζητεί η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”

Πρόταση για την ανάδειξη των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα μέλη της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.


Οι δύο σύμβουλοι ζητούν να συζητηθεί το θέμα τονίζοντας ότι "παρότι έχουμε καταθέσει έγκαιρα και επερώτηση για το ανωτέρω θέμα και ζητούσαμε να ενταχθεί στην Η.Δ. της συνεδρίασης του ΠΕΣΥΠ και παρά το γεγονός ότι αυτό έχει ζητήσει και ο κ. Τατούλης και η κ. Λυμπεροπούλου, διαπιστώσαμε ότι το ανωτέρω θέμα δεν έχει ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του ΠΕΣΥΠ την προσεχή Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου".
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης οι σύμβουλοι της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" δημοσιοποιούν την πρότασή τους επισημαίνοντας ότι είναι ανοιχτοί σε βελτιώσεις και αλλαγές. Αναλυτικά η πρόταση:
"Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ανταποκρινόμενο στο πάνδημο αίτημα για τη συστηματική ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής, αφού συζήτησε το θέμα, κατέληξε στην παρακάτω απόφαση: Είναι γνωστό ότι στην Καλαμάτα, με αφορμή την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» και χρηματοδοτείται από τον άξονα «Προστασία του περιβάλλοντος - Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του ΕΣΠΑ Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, έχει τεθεί το ζήτημα της συστηματικής ανασκαφής και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στην πλατεία της Υπαπαντής. Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, από χιλιάδες πολίτες της Καλαμάτας, που εκφράζονται μέσα από τη διαδικτυακή ομάδα «Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής», από το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας και από σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων, του πολιτισμού, της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, όπως: ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος, ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης και Παναγής Κουμάντος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Καλαμάτας και πολλοί άλλοι.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με αίσθημα ευθύνης και με δεδομένα τα ανωτέρω και κυρίως ότι για την περιοχή αυτή οι ειδικοί έχουν αποφανθεί ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι τουλάχιστον του 4ου αι. π.Χ., που επιβεβαιώνουν κατά πάσα πιθανότητα ότι η περιοχή αυτή ταυτίζεται με την αρχαία πόλη των Φαρών, αποφασίζει:
1) Να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού να κινήσει τις διαδικασίες συστηματικής ανασκαφής, ώστε να αποκαλυφθούν τα αρχαία και στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της ανάπλασης, με επικαιροποίηση της μελέτης βασισμένη στα ευρήματα.
2) Η Περιφέρεια να τροποποιήσει την ενταγμένη πράξη της ανάπλασης και να ενισχύσει τον προϋπολογισμό με το απαιτούμενο ποσό για τη συστηματική ανασκαφή, ανάδειξη και προστασία των αρχαίων, μέσα από προγραμματική σύμβαση που θα συνάψει η Περιφέρεια με το υπουργείο Πολιτισμού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο τονίζει ότι η ανάδειξη των αρχαίων στην πλατεία της Υπαπαντής είναι βέβαιο ότι είναι απολύτως συμβατή με τη σκοπιμότητα του προγράμματος της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και επιπλέον είναι γνωστό ότι οι αρχαιότητες μπορούν να προστατευθούν και να αναδειχθούν διότι υπάρχει πλέον διαθεσιμότητα νέων συμβατών υλικών για τη συντήρηση των αρχαιοτήτων, αλλά και για τις εργασίες ανάδειξης (ανθεκτικά υαλώδη υλικά, συμβατά συστήματα φωτισμού, συστήματα αφύγρανσης κ.λπ.)".


NEWSLETTER