Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 19:51

ΜέΡΑ 25 Μεσσηνίας: Νοικοκυριά και μικρομεσαίοι «στα νύχια» των τραπεζών και των αρπακτικών ταμείων

ΜέΡΑ 25 Μεσσηνίας: Νοικοκυριά και μικρομεσαίοι «στα νύχια» των τραπεζών και των αρπακτικών ταμείων

Ύστερα από 10 χρόνια μνημονιακής λιτότητας και με την πανδημία του κορονοϊού να δίνει τη χαριστική βολή στην ήδη διαλυμένη οικονομία μας η κυβέρνηση προχωρά ανυποχώρητη στο σχέδιο εξόντωσης των οφειλετών και εξυπηρέτησης της παρασιτικής ολιγαρχίας.

Από τη μία το σχέδιο «Ηρακλής» το οποίο προβλέπει την πώληση των «κόκκινων δανείων» σε αρπακτικά ταμεία (funds) που θα κάνουν πλειστηριασμούς –οι οποίοι σημειωτέον θα βλάψουν ακόμα και συνεπείς δανειολήπτες, γιατί θα ρίξουν τις αξίες των σπιτιών και των καταστημάτων σε όλη την αγορά κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δις. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση, που τόσο καιρό έχει διαθέσει ψίχουλα στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε εργαζομένους, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 12 δισ. για να πληρώσει τα κερδοσκοπικά ταμεία!
Και από την άλλη ο νέος πτωχευτικός νόμος που είναι σε διαβούλευση και θα ισχύσει από τις αρχές του 2021. Ξεχωρίζουν οι διατάξεις που προβλέπουν την εξωδικαστική ρύθμιση χρεών να εξαρτάται αποκλειστικά από τις τράπεζες τη μερική άρση ακατάσχετου μισθού και σύνταξης, καθώς εντάσσει τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης στην πτωχευτική περιουσία την ένταξη της πρώτης κατοικίας στην πτωχευτική περιουσία που ρευστοποιείται προς εξυπηρέτηση των οφειλών, ακόμα και με ανατροπή δικαστικών αποφάσεων που προστάτευαν την πρώτη κατοικία με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς (νόμος 3869/2010 «Κατσέλη») ο μόνος τρόπος για τον οφειλέτη μείνει στο σπίτι του είναι να κριθεί «ευάλωτος», με τα εισοδηματικά κριτήρια να είναι 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και όριο τα 21.000 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω.
Το τίμημα όμως είναι και πάλι βαρύ, καθώς ο οφειλέτης χάνει την κυριότητα της κύριας κατοικίας του και αποκτά τη δυνατότητα μίσθωσης για 12έτη με επιδότηση ενοικίου και δικαίωμα επαναγοράς της στην τότε εμπορική αξία του ακινήτου, χωρίς όμως να αφαιρεθεί το ποσό των μισθωμάτων που θα έχει καταβάλει επί δωδεκαετία στον ιδιωτικό φορέα μίσθωσης.
Καλούμε όλες και όλους σε συμπόρευση προς ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα αντίστασης. Δείτε την ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου  που έχουμε καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση για τις μεγάλες θεσμικές τομές που είναι απαραίτητες, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να προστατεύσει τους πολίτες κατά τη διάρκεια της νέας, δύσκολης, δεκαετίας που ξεκινά.