Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2021 14:40

Καλαμάτα: Ερώτηση Βελόπουλου για χάνδακα Μουτελάκη

Γράφτηκε από την

Ερώτηση για την έντονη δυσοσμία στον αποστραγγιστικό χάνδακα Μουτελάκη, στον Μπουρνιά Καλαμάτας, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρει ότι “ανυπόφορη είναι και πάλι, το τελευταίο διάστημα, η δυσοσμία στον αποστραγγιστικό χάνδακα Μουτελάκη, στον Μπουρνιά, πίσω από τα καρτ, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, όπως διαμαρτύρονται ντόπιοι κάτοικοι. Εικόνα ρύπανσης υπάρχει και στο αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ και στη Λιγδού, που μεταφέρει τα νερά του Μουτελάκη στον Πάμισο. Παρά τις ανέξοδες υποσχέσεις κάποιων πολιτικών για αξιοποίηση της Δυτικής Παραλίας, η κατάσταση συνεχίζει να είναι απαράδεκτη, όπως διαμαρτύρονται οι περίοικοι. Οι ποταμοί Πάμισος και Αρις, που σε άλλη πόλη θα ήταν χώροι άθλησης και αναψυχής, στην Καλαμάτα είναι αποδέκτες αποβλήτων και σκουπιδιών. Κατά μήκος του δρόμου και στις εκβολές των 2 ποταμιών συσσωρεύονται σκουπίδια. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και επιβάλλεται άμεσα να βρεθεί λύση, παραπονούνται απεγνωσμένα οι κάτοικοι”.
Ο βουλευτής ρωτάει τους υπουργούς: “ 1. Προτίθεσθε να προβείτε, άμεσα, στην επίλυση του ως άνω περιβαλλοντικής σημασίας προβλήματος και να επιβάλετε τη νομιμότητα προς κάθε κατεύθυνση, ώστε τα άνω ποτάμια και ρέματα να μην υποδέχονται τα βλαβερά για το περιβάλλον απόβλητα των ελαιοτριβείων της περιοχής, που προκαλούν δυσοσμία και όχληση στους κατοίκους της Καλαμάτας; 2. Εξετάζετε το ενδεχόμενο αξιοποίησης της ανωτέρω περιοχής, μετατρέποντας τους περιβάλλοντες χώρους των ποταμών Πάμισος και Αρις σε χώρους αναψυχής; 3. Προτίθεσθε να προχωρήσετε στη συλλογή των σκουπιδιών από τις μικρές χωματερές που έχουν δημιουργηθεί τοπικά στις άνω περιοχές, να περιφρουρήσετε αποτελεσματικά την παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών και μπάζων από επιτήδειους στα πέριξ των ως άνω ποταμών και να αποκαταστήσετε, άμεσα, τις όποιες ζημιές στον μικρό πεζόδρομο - ποδηλατοδρόμο, στις εκβολές του ποταμού Αρις;”.