Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 12:44

Η ομιλία της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Η ομιλία της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Στην νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία μίλησε στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του κινήματος. Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Γιαννακοπούλου:
 
"Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το 9o Συνέδριό μας αποτελεί ορόσημο στον αγώνα για την πολιτική αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης.

 Το Κίνημά μας βιώνει μια πρωτόγνωρη ιστορική και πολιτική πρόκληση.

Πρέπει να ξαναβρεί το ρόλο του στην ελληνική κοινωνία και – κυρίως – να ξαναβρεί, να ξαναβρούμε όλοι μας, το νήμα που μας ενώνει με τα πλατιά λαϊκά στρώματα που επί χρόνια αποτέλεσαν την πολιτική ραχοκοκαλιά του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

 Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πείσουμε είναι η χρησιμότητά μας. Σε ένα πολιτικό κλίμα που διαρκώς πολώνεται και μάλιστα με ύφος και φράσεις που δεν βοηθούν την πολιτική μας ζωή, η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί περιττή πολυτέλεια, αλλά αντιθέτως αποτελεί δύναμη ευθύνης και σταθερότητας για τη χώρα και ισχυρό δίκτυ ασφαλείας για την ελληνική κοινωνία.

 Η Ελλάδα σήμερα δεν χρειάζεται μια ανεξέλεγκτη Δεξιά, της οποίας η ρητορική, αλλά και ορισμένες επιλογές απειλούν δημοκρατικές κατακτήσεις των πολιτών μας.

 Όμως δεν χρειάζεται και μια ανεύθυνη Αριστερά, η οποία υβρίζει, απειλεί, δημαγωγεί ασύστολα και κλείνει το μάτι σε ομάδες που κινούνται στα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας.

 Ανάμεσα σε αυτό το νέο επικίνδυνο διπολισμό, το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να αναδείξει τα στοιχεία της δικής του πολιτικής πρότασης, που πρέπει να έχουν.

 Πρώτον, την κοινωνική ευαισθησία ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού κόμματος. Την αξία του κοινωνικού κράτους. Όχι ενός σπάταλου, διεφθαρμένου και κομματικού Κράτους, όπως αυτό που γνωρίσαμε ΚΑΙ με δική μας ευθύνη στο παρελθόν, αλλά ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Κράτους που ως επίκεντρο θα έχει τον πολίτη και όχι τις συντεχνίες και τα συμφέροντα που το λυμαίνονται διαχρονικά.

 Και δεύτερον τον ρεαλισμό ενός υπεύθυνου κόμματος εξουσίας. Ενός κόμματος που γνωρίζει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Που έχει συνομιλητές και συμμάχους στην Ευρώπη. Και που δεν διστάζει να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ένα κόμμα που δεν κρύβεται, ποντάροντας στην αποτυχία, αλλά που δουλεύει για την επιτυχία της πατρίδας, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ και δεν είναι και σήμερα στο περιθώριο.

Σήμερα, ως ο δεύτερος σε δύναμη εταίρος της Κυβέρνησης, κινδυνεύουμε να εισπράττουμε το κόστος από όσα αρνητικά κάνει, χωρίς να κεφαλαιοποιούμε τα όποια θετικά.

 Αυτό πρέπει ιδιαίτερα να το προσέξουμε, να το αντιμετωπίσουμε στρατηγικά, αναθεωρώντας ενδεχομένως τη μορφή στήριξης και συμμετοχής μας στην Κυβέρνηση, με μια πιο ουσιαστική και ισχυρή συμβολικά παρουσία.

 Όπως οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε και την δική μας φυσιογνωμία.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Και σε πρόσωπα και σε θέσεις και σε μεθόδους πολιτικής δράσης.

 Σέβομαι όλα τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τη διαδρομή, τους αγώνες τους και την προσφορά τους. Αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει ότι πλέον πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ είναι όρος για την πολιτική του επιβίωση.

 Δεύτερον. Ο πολιτικός μας λόγος πρέπει να είναι στραμμένος στο μέλλον. Η εποχή και η συγκυρία δεν προσφέρονται για αυτοκριτική. Οι ψηφοφόροι δεν θα επιστρέψουν σε μας αν μας δουν να αυτομαστιγωνόμαστε, αλλά αν ακούσουν μια πρόταση που θα τους δίνει ελπίδα. Εξωστρεφής πρέπει να είναι ο λόγος μας και όχι αυτοαναφορικός.Οι πολίτες που μας γύρισαν την πλάτη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχουν φύγει από την μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη. Περιμένουν με αγωνία να δουν από εμάς, από το Συνέδριό μας, κάτι χειροπιαστό. Κάτι συγκεκριμένο. Περιμένουν την απόφασή μας να αλλάξουμε σελίδα. Να πάμε μπροστά. Να αγκαλιάσουμε ξανά τους μη προνομιούχους και τους μικρομεσαίους. Εκείνους που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και τη δύναμη του πολιτικού μας φορέα.

Τρίτον, οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε τις μεθόδους λειτουργίας του κόμματος και της πολιτικής μας δράσης. Θέλουμε ένα κόμμα θεσμικό, ανοιχτό, συλλογικό, δημοκρατικό, με δημοκρατικές διαδικασίες. Τι πάει να πει αυτό; Ότι δεν θέλουμε ένα κόμμα προσωποκεντρικό αλλά με συλλογικά όργανα και διαδικασίες. Ότι δεν θέλουμε ένα κόμμα με μικρά φέουδα, ομαδάρχες και στελέχη προκατ, αλλά ένα κόμμα ανοιχτό, αξιοκρατικό, στο οποίο θα τηρούνται επιτέλους οι κανόνες. Όπου το Καταστατικό του δεν θα είναι σουρωτήρι, δεν θα είναι αλα κάρτ, αλλά ο βασικός καταστατικός χάρτης του κόμματος που θα εφαρμόζεται! Όπου θα υπάρχει σαφής διάκριση του κόμματος από το κράτος: με κομματικά ασυμβίβαστα οποιουδήποτε κατέχει κρατικά οφίτσια. Όπου το κεκτημένο πλέον της χαμηλής σταυροδοσίας, και ιδιαίτερα μετά την διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής, θα είναι βασικό και αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της δημοκρατικής μας λειτουργίας και θα κλείνει την πόρτα σε οποιεσδήποτε παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες. Με σοβαρή και δυνατή παρουσία στο διαδίκτυο, όπου είναι πλέον το «καφενείο» της σύγχρονης εποχής,  και που η παρουσία μας είναι δυστυχώς υποτυπώδης. Και αυτό φυσικά δεν είναι άσχετο με τη μειωμένη απήχηση που καταγράφουμε στις νέες ηλικίες.

 

Φίλες και φίλοι,

Οι παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα, έχουν ζήσει τις πιο λαμπρές στιγμές του ΠΑΣΟΚ. Τη μεγαλειώδη πορεία από το 13% του 1974 στο 48% του ’81. Την εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Τη δημιουργία του κοινωνικού Κράτους. Τα μεγάλα έργα και την ένταξη στην ΟΝΕ. Τις εκλογικές νίκες του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Και πάνω απ’ όλα τη χαρισματική ηγετική μορφή του ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου που σημάδεψε την πολιτική συνείδηση όλων μας και άλλαξε την χώρα.

 Όμως σήμερα δεν μπορούμε να ζούμε μόνο με αναμνήσεις.

Όπως λέει ένας στίχος του Σαββόπουλου «Δόξα είναι η ευθύνη της δική μας αλλαγής». Και αυτή η αλλαγή, πιστέψτε με, είναι και η πιο δύσκολη.

Αυτό είναι το στοίχημα σήμερα. Να αλλάξουμε. Για να αποδείξουμε ότι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το κίνημα που σημάδεψε την Ελλάδα, που έδωσε ελπίδες στο άλλο μισό του ουρανού, το κόμμα που εμβάθυνε τη δημοκρατία και δημιούργησε το κοινωνικό Κράτος, είναι εδώ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Ανανεωμένο! Δυνατό! Υπεύθυνο! Έχοντας μάθει από τα λάθη του.

Έτοιμο να στηρίξει την πατρίδα μας και κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Ας αρχίσει από αυτό το συνέδριό μας η μεγάλη πολιτική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ.

Ξεκινάμε σήμερα και ξεκινάμε δυνατά!

Ευχαριστώ πολύ".