Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 09:08

Γιώργος Μακρής: Εξωστρεφείς δράσεις ο στόχος του νέου συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας (βίντεο)

Γιώργος Μακρής: Εξωστρεφείς δράσεις ο στόχος του νέου συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας (βίντεο)

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Εξωστρεφείς δράσεις με το βλέμμα στην κοινωνία για ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα, τα οποία μετά την πανδημία θα απασχολήσουν κάθε τοπική κοινωνία, είναι ο στόχος του νέου συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Γιώργου Μακρή. Σε δηλώσεις του στην “Ε” επεσήμανε ότι τέτοια θέματα είναι η ανάπτυξη του νομού, τα προβλήματα των επαγγελματιών, ο τουρισμός και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παιδεία και την υγεία.

Αναλυτικά, όσον αφορά τις δηλώσεις του:

“Είμαι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα φρέσκος στα πολιτικά πράγματα ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μετά τις εκλογές του 2019” παρατήρησε ο Γ. Μακρής. Εξήγησε ότι οι λόγοι που τον έκαναν να κινητοποιηθεί ήταν η ανησυχία του από την πολιτική της νέας κυβέρνησης, που αφορά τη δημοκρατία και την ελευθερία. Διευκρίνισε πως ήταν “δύο ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η μία αφορούσε ένα Προεδρικό Διάταγμα που ήρθε αμέσως μετά τις εκλογές, με το οποίο η σωφρονιστική πολιτική, τα σωφρονιστικά καταστήματα, η ευθύνη της αντιεγκληματικής πολιτικής μεταφερόταν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάτι το οποίο συνιστά ευρωπαϊκό παράδοξο. Και η δεύτερη, η υπονόμευση σε βάρος του «Κλεισθένη» και του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, που δεν πρόλαβε να λειτουργήσει και η οποία κατέληξε σήμερα στην πλήρη κατάργηση του νόμου του «Κλεισθένη» και στην υποβάθμιση του ρόλου των κοινοτήτων και της συμμετοχικής δημοκρατίας, στην απαξίωση του ρόλου του Δημοτικού και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Για μένα προσωπικά αυτά αποτελούσαν πολύ βασικά πράγματα, κυρίως γιατί η απλή αναλογική και ο «Κλεισθένης» έθεταν τις βάσεις, ώστε οι Ελληνες να μάθουν και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο να συνεργάζονται, για τους κοινούς σκοπούς. Να συνθέτουν στα πλαίσια πολιτικών προγραμμάτων και συνεργασιών”.

Για την ανάδειξή του στη θέση του συντονιστή παραδέχθηκε ότι ήταν “λίγο απότομο”, έκανε λόγο για “ανάληψη ενός ρόλου που έχει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη” και σημείωσε πως “από τις επαφές με το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο είδα μία κοινή, ομόφωνη στάση όσον αφορά το θέμα αυτό”.

Τόνισε ότι “εκείνο που έχει απόλυτη ανάγκη η πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ως κόμμα κατεξοχήν κοινωνικό, είναι η εξωστρέφεια. Εξωστρεφείς δράσεις που αφορούν ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα, τα οποία ιδιαίτερα μετά την πανδημία, θα απασχολήσουν κάθε τοπική κοινωνία και προφανώς και τις τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας. Τα θέματα αυτά για τα οποία θα ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος με φορείς οργανωμένους και με τις τοπικές κοινωνίες, αφορούν προφανώς την ανάπτυξη του νομού, θέματα - προβλήματα των επαγγελματιών που θα αντιμετωπίσουν, ο τουρισμός, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα την οποία βλέπουμε σήμερα να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα”.

 

 

ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ

Ο Γ. Μακρής στάθηκε στον νέο πτωχευτικό κώδικα, “τον οποίο θα βρουν μπροστά τους πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο μέλλον”, στη δημόσια παιδεία “για την οποία βλέπουμε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια εκτεταμένη απορρύθμιση, μέσω της εξίσωσης ιδίως των ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολέγια” και στην υγεία, λέγοντας ότι “δυστυχώς συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους έξω από τις ΜΕΘ διασωληνωμένοι ή περιμένοντας να μπουν σε μια ΜΕΘ και αυτό είναι τραγικό”. Επέκρινε την κυβέρνηση που δεν θωράκισε τη δημόσια υγεία, την πρωτοβάθμια υγεία, “με αποτέλεσμα σήμερα όπως ομολογούν όλοι οι πολίτες, να έχει απολέσει ολοκληρωτικά τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας”.

Δήλωσε ότι “σε αυτά τα θέματα θα κινηθούμε, προσπαθώντας να στρέψουμε τη συζήτηση προς την κοινωνία, διότι είμαστε σε μια προσυνεδριακή περίοδο. Τους επόμενους μήνες θα διοργανωθεί το προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Ετσι οι απόψεις, οι θέσεις, οι τοποθετήσεις όλων των κοινωνικών φορέων σε κάθε φάσμα της δημόσιας ζωής, θα αποτελέσουν τη μαγιά, ένα πρόπλασμα για το νέο πρόγραμμα του κόμματος”.

Οσον αφορά τη διεύρυνση και την ανανέωση επεσήμανε: “Είναι σαφές ότι έχει γίνει μια εκτεταμένη διεύρυνση των οργάνων σε κάθε επίπεδο. Κι εγώ είμαι ένα πρόσωπο που συμβολίζει την ανανέωση, η οποία κινείται σε επίπεδα γύρω στο 70%. Ετσι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι διαθέτουμε ένα εξαιρετικό μείγμα από νέα και έμπειρα στελέχη, τα οποία θα βάλουν πλάτη το επόμενο διάστημα για το βάρος που αντιστοιχεί και οφείλει να σηκώσει η αξιωματική αντιπολίτευση και στη χώρα και σε επίπεδο νομού”.

Για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και την απελευθέρωση της Καλαμάτας, ο νέος συντονιστής της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: “Οι αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία να αποτελέσουν πυξίδα στο μέλλον και στο παρόν για τους σύγχρονους Ελληνες, για τους αγώνες που θα δώσουν μπροστά και για την ελευθερία τους και για τη δημοκρατία τους. Αυτό που είπε ένας μεγάλος Ελληνας ποιητής, ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει στον κόσμο για τους καιρούς που έρχονται, είναι: «Μην τους φοβόμαστε, στο φόβο μας ποντάρουν»”.