Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 11:58

Ερώτηση Βελόπουλου για παραλίες Δυτικής Ελλάδας

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Βελόπουλου για παραλίες Δυτικής Ελλάδας

Ερώτηση με θέμα “Η απέραντη αμμουδιά και οι αμμόλοφοι της Δυτικής Ελλάδας από τον ποταμό Αραξο μέχρι τον ποταμό Νέδα κινδυνεύουν”, κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “η απέραντη αμμουδιά και οι αμμόλοφοι της Δυτικής Ελλάδας, από τον ποταμό Αραξο μέχρι τον ποταμό Νέδα, το πιο ξεχωριστό και πολύτιμο φυσικό και τουριστικό χαρακτηριστικό της ανωτέρω Περιφέρειας, καταστρέφεται από άσχετους ή ανεγκέφαλους, που τους οργώνουν με εκτός δρόμου οχήματα. Οι ως άνω αμμουδιές και οι αμμόλοφοι είναι τα πιο περιζήτητα και προστατευόμενα οικοσυστήματα της Ευρώπης, ενώ πρόκειται για εύθραυστα οικοσυστήματα που ανακάμπτουν δύσκολα από καταστροφή. Η κίνηση τροχοφόρων επ’ αυτών είναι η κυριότερη αιτία διάβρωσής τους και δυστυχώς, με αυτούς τους άσκοπους χειρισμούς χάνεται η άμυνα της ακτής κατά των κυμάτων και των ακραίων φαινομένων. Επιπλέον, καταστρέφονται απειλούμενα είδη φυτών, καθώς και το φώλιασμα πουλιών, αλλά και της θαλάσσιας χελώνας. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να εμπεδωθεί στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο ότι η κίνηση με τροχοφόρα σε παραλιακούς αμμόλοφους δεν είναι «κατόρθωμα», αλλά μια καταστροφική και παράνομη ενέργεια”.

Ο κ. Βελόπουλος ρωτάει τον υπουργό: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες με τις άνω περιγραφόμενες αυθαίρετες δραστηριότητες, που θέτουν σε κίνδυνο και υποβαθμίζουν τον ανωτέρω βιότοπο, με δεδομένο ότι οι εν λόγω παραλιακοί αμμόλοφοι αποτελούν ένα φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το αλμυρό νερό και τον άνεμο, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων και αποτελούν οικότοπο ωοτοκίας της χελώνας καρέτα - καρέτα στη Μεσόγειο;”.


NEWSLETTER