Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 18:06

ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για δημόσιο τομέα

Γράφτηκε από την
ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας για δημόσιο τομέα

 

Στο πελατειακό σύστημα και στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει τις ευθύνες για την προβληματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής.

Και κάνει λόγο για ξήλωμα “όλων των κατακτήσεων που είχαν επιτευχθεί επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση της θεμελίωσης της δημοκρατικής δημόσιας διοίκησης”.

Με αφορμή αρνητικές απόψεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το Σύστημα Εσωτερικών Ελέγχων του Δημόσιου Τομέα, η Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ αναφέρει: “Κανονικά, η εκάστοτε ηγεσία της χώρας, οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί, είναι αυτοί που πρέπει να χαράσσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική της Δημόσιας Διοίκησης και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ωστόσο, το πελατειακό σύστημα αντιστέκεται πολύ δυνατά και την κύρια ευθύνη γι' αυτό την έχουν οι κυβερνήσεις. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για την αποπελατοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Οταν όμως ερχόταν στην εξουσία, η ΝΔ επανέφερε και πάλι, όσο μπορούσε, το πελατειακό σύστημα, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ κάπως ανάλογα συμπεριφέρθηκε. Αρχισε και πάλι να γιγαντώνεται η διάκριση ανάμεσα στους «ημετέρους» και στους «ανεπιθύμητους», να προωθούνται τα «δικά μας παιδιά» στις ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας και να περιθωριοποιούνται, μέχρι και να διώκονται οι υπάλληλοι που έχουν την εντιμότητα, την γνώση και την αξιοπρέπεια να αντιταχθούν στις ζημιογόνες, μεροληπτικές και ενίοτε καταστρεπτικές τάσεις που επιβάλλει μια ανώτερη ιεραρχία, οι οποίες σίγουρα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού”.

Υποστηρίζει ότι “ενώ μιλάνε διαρκώς για απλούστευση της γραφειοκρατίας, στην πράξη η γραφειοκρατία γιγαντώνεται και οδηγεί στην εξόντωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού έθνους” και προσθέτει πως “ακόμη και τα συστήματα του Εσωτερικού Ελέγχου που ευαγγελίζονται, έχουν ως βασικό στόχο την στοχοποίηση των μη αρεστών και την επιβράβευση των «ημετέρων», την περαιτέρω εδραίωση του πελατειακού συστήματος”.

Τέλος, για όλα αυτά αναρωτιέται, “ποια είναι άραγε η θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο οποίος έχει γνώση της δημόσιας διοίκησης και από την πλευρά του δημόσιου υπαλλήλου;”.


NEWSLETTER