Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 12:31

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για Χρυσοχοΐδη: "Οι υποσχέσεις και οι φιέστες συνεχίζονται"

Γράφτηκε από την

 

"Οι υποσχέσεις και οι φιέστες συνεχίζονται", σχολιάζει η Νομαρχιακή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “σε ένα νομό, όπως ο δικός μας, που αντιμετωπίζει οξυμμένα προβλήματα παραβατικότητας και πρόσφατα έζησε μάλιστα ακόμα και εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, μετά από σοβαρά περιστατικά (Πιπερίτσα-Μεσσήνη, Κυπαρισσία), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά την επίσκεψή του επανήλθε με νέες γενικές υποσχέσεις, με γνώμονα ιδίως να καρπωθεί ο ίδιος και οι συν αυτώ κάποια επικοινωνιακά οφέλη”.

Παρατηρεί ότι ο υπουργός “επανέλαβε όσα είχε υποσχεθεί και τον Ιανουάριο του 2020, πριν ενάμιση χρόνο περίπου, όταν σε μια ακόμη πανηγυρική φιέστα του κυβερνώντος κόμματος στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, ανακοίνωνε την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που υποτίθεται ότι θα έλυνε άμεσα τα ζητήματα της εγκληματικότητας στην περιοχή μας. Κι όλα αυτά ενώ ο ίδιος βέβαια γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον καθένα μας πως τα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα του νομού μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, στερούμενα του αναγκαίου προσωπικού και των σύγχρονων υποδομών. Και πώς θα μπορούσε να μη συμβεί αυτό άραγε όταν το δόγμα «νόμος και τάξη» του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται π.χ. στη φύλαξη τύπων σαν τον κ. Φουρθιώτη ή στην πρόσληψη 1.000 αστυνομικών για τα δημόσια ΑΕΙ!”.

Ζητώντας την ενίσχυση του δυναμικού κι επικρίνοντας την κυβέρνηση και τους δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης, σημειώνει: “Η λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΥΚ) για την καταπολέμηση της παραβατικότητας αποτελεί μια αναγκαία πλέον εξέλιξη, αλλά από μόνη της δεν αρκεί αν δεν λυθούν τα μείζονα ζητήματα, όπως είναι η ενίσχυση του δυναμικού και των υποδομών της ΕΛΑΣ και η δημιουργία των απολύτως αναγκαίων νέων οργανικών θέσεων. Το οξύμωρο είναι πάντως πως οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, αντί να είναι ειλικρινείς κι ευθείς απέναντι στον υπουργό, του προέβαλαν αντίθετα μια εξωραϊσμένη εικόνα, όπως προβλήθηκε από τα ΜΜΕ, την ώρα μάλιστα που οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων διαμαρτύρονται σχεδόν σε καθημερινή βάση για την έξαρση της παραβατικότητας στις κοινότητες! Και τούτο μάλιστα, όταν αντί για αύξηση των οργανικών θέσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, που ζητούσε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, το υπουργείο περιορίζεται στη μετακίνηση αστυνομικών από τη μία Διεύθυνση στην άλλη!”.

Υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που αναδιάρθρωσε και ενίσχυσε τα αστυνομικά τμήματα, δημιούργησε τον θεσμό των κινητών αστυνομικών μονάδων, ίδρυσε αστυνομικό σταθμό στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας δημιουργώντας 17 νέες οργανικές θέσεις στη Μεσσηνία, αναβάθμισε τον θεσμό του τοπικού αστυνόμου. Σε αντίθεση με τη ΝΔ που προτάσσει την καταστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας ότι η παραβατικότητα έχει κοινωνικές αιτίες, εστίασε στην πρόληψη του εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό με γνώμονα την κοινωνική ενσωμάτωση και την καταπολέμηση της παραβατικότητας, μέσω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ρομά, ιδρύθηκε Ειδική Γραμματεία με τη συμμετοχή  εκπροσώπων 10 υπουργείων (Εργασίας, Παιδείας κ.λπ.), η οποία υλοποίησε αποτελεσματικές δράσεις. Η ΝΔ με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων της κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Ρομά και ακύρωσε όλες τις  δρομολογημένες δράσεις, με αποτέλεσμα την εκ νέου αύξηση της παραβατικότητας και την απώλεια κάθε έλεγχου”.

Καταλήγοντας, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι “οι επικοινωνιακές φιέστες του κ. Χρυσοχοΐδη δεν αρκούν για να εμπεδώσουν το αίσθημα δικαίου και ασφάλειας στους πολίτες του νομού μας. Χρειάζονται ρεαλισμός, σχέδιο, πρόληψη και οργανωμένη στρατηγική που μέχρι σήμερα δεν τις έχουμε δει από την πλευρά αυτής της κυβέρνησης, όσο κι αν επιχειρείται με φιέστες να διασκεδάζονται οι εντυπώσεις”.