Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 16:30

Πιέρρου: Το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι

Πιέρρου: Το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι

Της Κωνσταντίνας Πιέρρου, φυσικού, Ελ. Επαγγελματία, μέλους Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας

Τους τελευταίους 8 μήνες η ακρίβεια σαρώνει την χώρα με τιμές που διαρκώς ανεβαίνουν στα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες και τα καύσιμα. Παρατηρούνται καθημερινά φαινόμενα αισχροκέρδειας χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο από το αρμόδιο Υπουργείο.

Αφού υπάρχει ήδη σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι; Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τον έλεγχο καυσίμων;

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι καλύπτεται ο έλεγχος αυτός νομοθετικά, υπάρχει μια ιδιαίτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τα σχετικά πρόστιμα και το αρμόδιο όργανο που τα επιβάλλει. Μελετώντας κανείς την υπουργική απόφαση της 14/03/22 που αφορά στον έλεγχο και τα πρόστιμα, καταλήγει πως το αρμόδιο όργανο για την επιβολή προστίμων με την «δέουσα» ευελιξία είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης. Το ψάρι λοιπόν βρωμάει από το κεφάλι.

Ο διοικητής της ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) διορίζεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης , μεταβιβάζει στους προϊσταμένους διευθυντές της ΔΙΜΕΑ ορισμένες αρμοδιότητες κι όλα δείχνουν να βαίνουν « ομαλώς»… Όμως δεν είναι έτσι!

Μια Υπηρεσία διορισμένων εξολοκλήρου από τον Υπουργό, αφού όλοι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις κλειδιά από τον ίδιο, εισηγείται στον Υπουργό την επιβολή κυρώσεων για να αποφασίσει ο ίδιος . Τα πρόστιμα και τα ύψη αυτών τα αποφασίζει ο υπουργός!

Άρα λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο για να προστατεύει όσους θέλει και φυσικά να μην ενδιαφέρεται για το πώς οι πολίτες - καταναλωτές θα αντεπεξέλθουν στην ακριβή καθημερινότητά τους.

Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μέρα με την μέρα μειώνεται και η κυβέρνηση φωνάζει πως δίνει «μάχη» για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Σε αυτήν την μάχη προφανώς νικητές δεν είναι οι πολίτες βιοπαλαιστές.

Το ΚΙΝΑΛ από την αρχή του έτους έχει προτείνει μεταξύ άλλων μέτρων την ανάγκη για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για να μην επωμιστούν το βάρος εξολοκλήρου οι πολίτες.

Με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης και πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος και της ρήτρας αναπροσαρμογής, υπάρχει άμεση ανάγκη για κοινά ευρωπαϊκά έργα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Τα προσωρινά μέτρα δείχνουν να είναι ημίμετρα και άκρως καθυστερημένα χρονικά.

Την ατολμία της κυβέρνησης δεν μπορεί να την πληρώνει ακριβά άλλο μόνο ο ελληνικός λαός. Φτάνει πια!