Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 08:36

Αμφισβήτηση Μητσοτάκη επιχειρεί ο Σαμαράς!

Γράφτηκε από τον

Την πολιτική ηγεμονία του πρωθυπουργού και πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αμφισβήτησε ανοιχτά την Παρασκευή από την Καλαμάτα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Δίνοντας επιδεικτικά το χέρι στο πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη που "πυροβολεί" διαρκώς τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς πέταξε το γάντι στον κ. Μητσοτάκη με απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Το σκηνοθετημένο σκηνικό της χειραψίας μεταξύ των κ. Σαμαρά και Τατούλη στην εκδήλωση της Hengas για το φυσικό αέριο, προφανώς είχαν υποψιαστεί ή γνώριζαν ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και για αυτό φρόντισαν να μην είναι παρόντες στη σκηνή που επισημοποίησε τις τάσεις διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Άλλωστε ο κ. Σαμαράς είχε δείξει από την προηγούμενη εβδομάδα τις προθέσεις τους απουσιάζοντας από  την παρουσίαση του ΕΣΠΑ στην Καλαμάτα με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με πρόσχημα μια εκδήλωση στη Νίσυρο ο κ. Σαμαράς απουσίασε από την παρουσίαση στο ΕΣΠΑ στην Καλαμάτα στέλνοντας μήνυμα στο Μαξίμου για την επικείμενη διαφοροποίηση του από την γραμμή του κόμματος στην Πελοπόννησο. Παράλληλα σχεδίασε την επιστροφή του στη Μεσσηνία, μετά από πολύμηνη απουσία, προκειμένου να στείλει πιο ισχυρό μήνυμα στη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΧΕΙΡΑΨΙΑ

Η χειραψία του κ. Σαμαρά με τον κ .Τατούλη  στην εκδήλωση της Hengas για το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα ήταν τόσο αυθόρμητο όσο αυθόρμητη ήταν και η αντίστοιχη χειραψία του πρώην πρωθυπουργού με τον κ. Νίκα το Σεπτέμβριο του 2018 στην Κεντρική Πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Σε αντίθεση με τότε που ο κ. Νίκας πήγε στον κ. Σαμαρά, την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός πήγε προς τον κ. Τατούλη γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη θέση στην οποία βρισκόταν ο πρώην περιφερειάρχης. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ακουστεί στην αίθουσα η οδηγία "Ντίνα, μπροστά" που απευθυνόταν προς την περιφερειακή σύμβουλο Ντίνα Νικολάκου και έδινε το πράσινο φως να περάσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή στην πρώτη σειρά των καθισμάτων προκειμένου να γίνει η χειραψία του κ. Σαμαρά με τον κ. Τατούλη.

ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στη επανασύνδεση του πρώην πρωθυπουργού με τον πρώην περιφερειάρχη διαδραμάτισε ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης. Οι Μεσσήνιοι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου δείχνοντας ότι η "μεγάλη διαπραγμάτευση" με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόθεση... Αρκάδων. Ουσιαστικά ο κ. Βλάσσης και ο κ. Τατούλης θέλουν να μοιραστούν μια βουλευτική έδρα στην Αρκαδία και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια τους είναι ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και για αυτό επιχειρούν να τον βγάλουν εκτός παιχνιδιού.

ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΑ

Την Παρασκευή το βράδυ στην εκδήλωση της Hengas για το φυσικό αέριο ο κ. Σαμαράς χαιρετώντας επιδεικτικά τον κ. Τατούλη, καταρχάς επισημοποίησε τη ρήξη με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.  Η "Ε" με ρεπορτάζ από τις 11 Αυγούστου 2020 είχε γράψει για τον "ενεργειακό πόλεμο" μεταξύ των δυο πολιτικών. Τότε το Γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού επιχειρώντας να διαψεύσει το ρεπορτάζ της "Ε" εξέδωσε την εξής ανακοίνωση «Σε ερώτηση δημοσιογράφου με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας, από το πολιτικό γραφείο του κ. Σαμαρά στη Μεσσηνία σχολίασαν το εξής: “Ο πρώην πρωθυπουργός δέχεται να ενημερωθεί από οποιονδήποτε επενδυτή επιθυμεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου και προφανώς δεν αναμιγνύεται ούτε ασχολείται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και συμφέροντα”». Η χειραψία του κ. Σαμαρά με τον κ. Τατούλη στη εκδήλωση της Hengas διαψεύδει πλήρως το... Πολιτικό Γραφείο του και επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της "Ε". Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση του κ. Νίκα με το κ. Σαμαρά για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πλέον οριστική καθώς ο περιφερειάρχης δηλώνει ανοιχτά πως δεν πήγε συνειδητά τόσο στην εκδήλωση της Hengas όσο και στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας με ομιλητή τον κ. Θεοδωρικάκο. Ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι η  Hengas  δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τονίζει πως η ΔΕΔΑ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα δίκτυα του φυσικού αερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας έχει συγκρουστεί με αρκετούς υπουργούς φίλα προσκείμενους στον πρώην πρωθυπουργό. Η σύγκρουση αυτή προκαλεί ανησυχίες στο εσωτερικό της παράταξης και δεν είναι λίγοι σύμβουλοι που φοβούνται ότι στους επόμενους 18 μήνες της περιφερειακής θητείας θα ενταθούν οι προσπάθειες αποσύνθεσης της ομάδας Νίκα. Οι φόβοι αυτοί παίρνουν πλέον ανεξέλεγκτη διάσταση καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος ανεξαρτητοποίησης ή προσχώρησης στην παράταξη Τατούλη συμβούλων φιλικά προσκείμενων στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βλάσση. Προσωρινά καταγράφουμε    μόνο την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου στην εκδήλωση της Hengas

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ;

Η σύγκρουση του κ. Σαμαρά με τις επιλογές του πρωθυπουργού και πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιοριστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής κυβέρνησης Μητσοτάκη για δεύτερη φορά από τον κ. Σαμαρά; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πρόωρη αφού πολλές φορές ακόμα και οι πρωταγωνιστές της πολιτικής δεν γνωρίζουν το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών τους καθώς αρκεί μια ασήμαντη λεπτομέρεια για να αλλάξει το ρου της Ιστορίας. Αυτή τη χρονική στιγμή βέβαιη είναι μόνο η ρήξη του κ. Σαμαρά με τον κ. Νίκα και αποκατάσταση των σχέσεων του με τον κ. Τατούλη που πυροβολεί διαρκώς τόσο το νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Βεβαίως στο παρελθόν ο κ. Τατούλης έχει επιτεθεί με βαριές εκφράσεις και στον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Μια παρόμοια επίθεση στο μέλλον ενδέχεται να είναι η αφορμή για τη λήξη της εκεχειρίας σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς συμφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς έχει ανάγκη να συσπειρώσει τους οπαδούς μετά από δυο χρόνια πολιτικής αφωνίας εξαιτίας της πανδημίας. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζει κανένας που μπορεί να οδηγήσει η προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών του κ. Σαμαρά καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να αποκτήσει εσωκομματική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έτσι και αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης δεν θα παρακολουθήσει απαθής τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για αυτό ενδεχομένως θα επιχειρήσει να θέσει τέλος στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για το δρόμο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα και στην οποία θα συμμετέχουν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Αν ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να τραβήξει στα άκρα, προφανώς δεν θα πάει στη σύσκεψη όπως δεν πήγε και στην σύσκεψη για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Διαφορετικά, αν δηλαδή πάει στο Μαξίμου ο κ. Σαμαράς, θα υπάρξει ανακωχή (τουλάχιστον για τις αθηναϊκές κάμερες) και προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μέχρι την επόμενη σύγκρουση.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑΤΟΥΛΗ

Ανεξάρτητα όμως από την πολιτική πορεία του Σαμαρά, η απόφαση του να δώσει άφεση αμαρτιών στον κ. Τατούλη άνοιξε μεγάλες πληγές στη Νέα Δημοκρατία που δεν πρόκειται να κλείσουν σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης μιλώντας στην εκδήλωση της Hengas, άσκησε σκληρή κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αφήνοντας παράλληλα και αιχμές για όσα είχε πει προηγουμένως ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με την αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο. Η παρέμβαση του κ. Τατούλη χειροκροτήθηκε θερμά από τους παριστάμενους (μόνο η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα) είτε γιατί δεν κατάλαβαν τι είπε, είτε γιατί θεωρούν το σχέδιο πολιτικής διανομής της Περιφέρειας Πελοποννήσου πιο σημαντικό από την υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής και της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Από το σχέδιο πολιτικής διανομής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, φαίνεται ότι δεν απουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η θερμή αγκαλιά του κ. Σαμαρά με τον πολιτευτή Μενέλαο Γερονικολό παρουσία του Ναυπλιώτη πρώην εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Χρηστίδης ήταν δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων (γενέθλια πόλη της συζύγου του κ. Σαμαρά, Γεωργίας) την περίοδο 2014 - 2019 και ότι ήταν υποψήφιος πρόεδρος  στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ πέρσι το Δεκέμβριο. Η παρουσία του στην εκδήλωση της Hengas για το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα ουσιαστικά αποδεικνύει το ενδιαφέρον για την πολιτική στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αξιοσημείωτη στη εκδήλωση της Hengas ήταν και η δραστηριοποίηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρου που έδειξε να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Από εκεί και πέρα κανένας δεν γνωρίζει αν οι συμμαχίες αυτές εκφράζουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ή αν ένα τμήμα του Κινήματος ακολουθεί διαφορετική πολιτική από αυτή που χαράσσει ο πρόεδρος του Νίκος Ανδρουλάκης.