Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 21:40

Καταγραφή ζημιών στη Χρυσοκελλαριά ζητεί το ΚΚΕ Πύλου

Γράφτηκε από την
Καταγραφή ζημιών στη Χρυσοκελλαριά ζητεί το ΚΚΕ Πύλου

“Άμεση και πλήρη καταγραφή και αποζημίωση των καταστροφών στις καλλιέργειες στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναπλήρωση εισοδήματος σε βάθος 5ετίας για τις καμένες εκτάσεις”, ζητεί η ΚΟΒ Πύλου του ΚΚΕ για τις ζημιές από την πυρκαγιά στη Χρυσοκελλαριά.

Ζητεί, επίσης: “Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα για την πυροπροστασία, με έκτακτη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό. Έστω και τώρα να γίνει καθαρισμός των δημοτικών - δασικών εκτάσεων από ξερόχορτα, σκουπίδια, απομάκρυνση μπάζων, αποψιλώσεις. Έλεγχο των κρουνών που είναι τοποθετημένοι σε κάθε περιοχή ώστε να είναι λειτουργικοί σε περίπτωση ανάγκης”.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση του ΚΚΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “ένα χρόνο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Βασιλίτσι, οι κάτοικοι στα Μπλανέικα και τη Χρυσοκελλαριά βίωσαν τις ίδιες τραγικές συνέπειες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε δασικές, αλλά και αγροτικές εκτάσεις, με εκατοντάδες στρέμματα ελιές και κάποια αμπέλια να γίνονται στάχτη. Για ένα ακόμα καλοκαίρι ζούμε τις συνέπειες από την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιδασική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων με ολέθριες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τη λαϊκή περιουσία”.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, παρατηρεί “έχει «καταφέρει» να καθαρίζεται μόλις το 1% των δασικών εκτάσεων και το 10-15% των αντιπυρικών ζωνών σε ετήσια βάση, ενώ για τα δάση δαπανάται μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού. Στην Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή υπάρχουν πανελλαδικά 3.500 οργανικά κενά και 1.700 πυροσβέστες στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της χώρας”.

Τέλος, αναφέρει ότι “συμπεράσματα πρέπει να βγουν και από την αντιμετώπιση των πυρόπληκτων πέρσι στο Βασιλίτσι από το κράτος. Πέρα από τα ψίχουλα των 1000 ευρώ μέχρι 10 καμένα στρέμματα, μόλις πρόσφατα, έναν ολόκληρο χρόνο μετά(!), εμφανίστηκε ένας(!!) γεωπόνος για να κάνει εκτίμηση των ζημιών στα καμένα ελαιοπερίβολα και εξακολουθεί να είναι άγνωστο πότε, αν και πόσο θα αποζημιωθεί ο κάθε καλλιεργητής που είδε το βιός του να γίνεται στάχτη”.


NEWSLETTER