Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 16:58

Ετοιμάζεται η ΔΗΜΑΡ για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση

Ετοιμάζεται η ΔΗΜΑΡ για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προετοιμάζεται η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία θα επιδιώξει να...

έχει εκπροσώπηση σε όλες τις περιφέρειες, ενώ όσον αφορά στους δήμους σκοπεύει να στηρίξει υποψήφιους που επικεντρώνονται σε ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και αυτοδιοικητικούς στόχους.
Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες νωρίς το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος, στην Καλαμάτα.
«Δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με κανέναν, εκτός βεβαίως από τη Χρυσή Αυγή» ξεκαθάρισε ο Θ. Μαργαρίτης αναφερόμενος στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.
Οσον αφορά στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ -που χθες το βράδυ πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή της Πυλίας- υπογράμμισε ότι το κόμμα του -είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση- έχει ως γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον της κοινωνίας.
«Συζητάμε με τους πάντες, φυσικά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του οποίου στην κυβέρνηση συνεργασίας είχαμε στηρίξει, σε μια προσπάθεια αυτή να διαμορφωθεί με μια ισχυρότερη αριστερή παρουσία» είπε ο Θ. Μαργαρίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν συνιστούν ιδανική προσέγγιση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι αποδοκιμασίες προς τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατηρώντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την πολιτική των συμμαχιών του, εκτός αν επιλέγει τον κ. Καμένο».
Ο Θ. Μαργαρίτης σημείωσε ότι επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ είναι να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου του ευρωσοσιαλισμού και της κεντροαριστεράς.
«Θα δώσουμε σκληρή μάχη για να μην επικρατήσει η πόλωση που διαμορφώνεται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι αναπόφευκτο να οδηγήσει σε ακρότητες εκατέρωθεν.
Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι το κόμμα του τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι σύντομα η ΔΗΜΑΡ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την κατάργηση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς επέκρινε με δριμύτητα τόσο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα:
«Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την υποταγή στις γερμανικές επιλογές, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε δεξιά στροφή» είπε ο Θ. Μαργαρίτης, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του απέδωσε «δημαγωγία, λαϊκισμό, ασάφεια στα μεγάλα ζητήματα της χώρας και αμφιλεγόμενες θέσεις όσον αφορά στο μνημόνιο».
Οπως δήλωσε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα του δεν έχει μετανιώσει που επέλεξε να μετάσχει στην κυβέρνηση -μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012- υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν άντεχε και νέα εκλογική δοκιμασία.
Ηταν η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, υποστήριξε, που διασφάλισε τη λειτουργία της κυβέρνησης, οδηγώντας στην εξασφάλιση της χαμηλότοκης δόσης μαμούθ, πέρυσι τον Δεκέμβριο, αλλά και στη διασφάλιση -στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης- δικλείδων για στοιχειώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και κοινωνικές παροχές, αποτρέποντας οδυνηρές επιπτώσεις από τα μέτρα που υποδείκνυε η τρόικα.
Ο Θ. Μαργαρίτης, ωστόσο, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι ήταν η στάση της και η πρακτική της που υποχρέωσε τη ΔΗΜΑΡ σε έξοδο από την κυβέρνηση. Οπως διευκρίνισε, ειδικότερα, η ΝΔ αρνήθηκε την εφαρμογή της συμφωνίας για την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων του μνημονίου, αντιτάχθηκε στην πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ ασκούσε διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με αποκορύφωμα την κατάργηση της ΕΡΤ.
Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ προλόγισε ο εκπρόσωπος της κομματικής οργάνωσης Μεσσηνία του κόμματος Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ενώ παρών ήταν και ο γραμματέας περιφέρειας της ΔΗΜΑΡ Μπάμπης Βακαλόπουλος.