Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 13:00

Το ΠΑΣΟΚ για υπηρεσίες υγείας στη Μεσσηνία

Το ΠΑΣΟΚ για υπηρεσίες υγείας στη Μεσσηνία

“Η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό είναι εμφανής παντού, το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό υπερβαίνει εαυτό για να παρέχει τις υπηρεσίες του σε αντίξοες συνθήκες και με υπεράριθμες εφημερίες, ενώ υπέρμετρο βάρος πέφτει στις πλάτες των αγροτικών ιατρών και των ειδικευόμενων”.

Αυτό σημειώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, κλιμάκια της οποίας επισκέφθηκαν τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας και τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών, Γαργαλιάνων και Πύλου και συναντήθηκαν με τους διοικητές, συντονιστές και εκπροσώπους γιατρών κι εργαζομένων.

Οι επισκέψεις αυτές έγιναν με αφορμή τον ένα χρόνο από τον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά (τέτοιες έγιναν σε όλη την Ελλάδα), προκειμένου να καταγραφούν προβλήματα, δυσλειτουργίες και ανάγκες.
Τα κλιμάκια αποτελούσαν ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Γιάννης Νικολακόπουλος, τα μέλη της Σταύρος Μούκας, Νάγια Βεργοπούλου και Μάντυ Μπακούρου, καθώς και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Πάζιος.
Από τις συναντήσεις προέκυψαν οι ακόλουθες σημαντικές διαπιστώσεις: “Τεράστια κενά στα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Μετακινούμενοι ιατροί που τελικώς αλλού έχουν οργανική θέση και αλλού εξυπηρετούν ασθενείς σε μόνιμη βάση, δεσμεύοντας ωστόσο την οργανική τους θέση με συνέπεια να παραμένουν τα κενά εκεί που έχουν τοποθετηθεί οργανικά.

Είναι απαράδεκτο η Καλαμάτα να μην διαθέτει ιατροδικαστή, ενώ στο Γ.Ν Καλαμάτας να εκλείπουν σημαντικές ειδικότητες σε σχέση με το οργανόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι στο Κ.Υ Φιλιατρών δεν υπάρχει γιατρός και το Κέντρο λειτουργεί μόνο με αγροτικούς ιατρούς. Χαρακτηριστικά δε στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων συνιστά πρόκληση εν έτη 2022 να αποτελεί αίτημα να μεταφερθεί η διεξαγωγή της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου από τον χώρο έμπροσθεν του Κέντρου Υγείας σε διαφορετικό χώρο, μιας και δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση, θέτοντας εν αμφιβόλω την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Ελλείψεις σε υλικά και δαιδαλώδεις διαδικασίες που αναγκάζουν τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να καλύπτουν με δικά τους έξοδα άμεσες ανάγκες”.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ παρατηρεί πως απαιτείται άμεσα: “Η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο σύνολο των υγειονομικών δομών με παράλληλη χορήγηση κινήτρων.

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας η κτηριακή αναβάθμιση με την προσθήκη - επέκταση νέου χώρου. Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η μελέτη και να προχωρήσει η ένταξη σε χρηματοδοτικό εργαλείο. Η διασφάλιση του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού, αρμόδιο για την συντήρηση. Η ένταξη του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στο καθεστώς των άγονων και προβληματικών περιοχών Α’ κατηγορίας με τροποποίηση του ΠΔ υπ’ αριθ. 131/1987, για να διασφαλιστούν περισσότερα κίνητρα ως προς το ιατρικό προσωπικό. Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου με συγκεκριμένο ωράριο που άμεσα θα αποδεσμεύσουν υπάρχων προσωπικό που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην ολοήμερη εύρυθμη λειτουργία. Συντήρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με απαραίτητη στελέχωση με διασώστες και αναθεώρηση του δικτύου σταθμών, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του νομού έγκαιρα”.

Επίσης, ενημερώνει ότι στις 24 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τις βασικές θέσεις του κινήματος γα ένα νέο ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων: “Μια άλλη φιλοσοφία για ένα νέο ΕΣΥ προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες. Ένταξη του συνόλου προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών του συνόλου των εργαζομένων και αύξηση τους με παράλληλα κίνητρα για την κάλυψη κενών. Ενιαίο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υπό δημόσια εποπτεία. Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ σε παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνου του μαστού, όπως προτείνει η Αντικαρκινική Εταιρεία. Ενίσχυση προγράμματος <<Φώφη Γεννηματά>> κινητές μονάδες παντού. Ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία με αξιοκρατική επιλογή διοικητών”.

Τέλος, αναφέρει ότι “για εμάς στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής το ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως στοιχείο του DNA της παράταξης αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος”.