Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 20:11

Μέτρα εμπαιγμός από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το “ηλεκτροσόκ”

Μέτρα εμπαιγμός από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το “ηλεκτροσόκ”

Του Θανάση Πετράκου
υπεύθυνου Ενεργειακής Πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτης Αριστεράς και πρώην βουλευτή

Η κυβέρνηση κάτω από το φόβο μεγάλης πολιτικής φθοράς και αγανάκτησης των πολιτών από το ηλεκτροσόκ που θα υποστούμε από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ανακυκλώνει μερικώς τα αμφιβόλου αποτελέσματος μέτρα του 2022 και του 2023, επειδή δεν θέλει να παρέμβει στο πυρήνα της κερδοσκοπίας από το καρτέλ της Ενέργειας.

Όταν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνουν συνεχώς στα ύψη από την 1η Μαΐου, όταν η τιμή της χονδρικής έχει διπλασιαστεί από την αρχή του έτους , ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί κατόπιν εορτής να μας πείσει ότι θα μας σώσει με τις "ασπιρίνες" που ανακοίνωσε για μόνο τον Αύγουστο χωρίς όμως να ανακοινώσει το ποσό της επιδότησης /mwh .!!!. Τι εξειδίκευση μέτρων βέβαια ήταν αυτή σήμερα, όταν δεν ανακοινώνεται το ποσό της επιδότησης μόνο με τη Μητσοτάκεια λογική του εμπαιγμού των πολιτών μπορεί να ερμηνευθεί.

Είναι γνωστό ότι η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται κατά 90 % από τη τιμή της χονδρικής μέσω τη ρήτρα αναπροσαρμογής που από 1/1/2024 βαφτίστηκε «Μηχανισμός Διακύμανσης» .Ο τρόπος αυτός με τον οποίο λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι αισχρός διότι η χοντρική τιμή δεν διαμορφώνεται από το κόστος παραγωγής της κάθε πηγής ενέργειας συν ένα λογικό κέρδος αλλά , ο τελευταίος του καρτέλ που πουλάει ρεύμα για να συμπληρωθούν οι ποσότητες που καταναλώνουμε και χρησιμοποιούμε, ορίζει την τιμή για όλους!!!!

Αυτός ο απαράδεκτος τρόπος διαμόρφωσης της χοντρικής τιμής έχει ως αποτέλεσμα να αισχροκερδεί με ιλιγγιώδη υπερκέρδη το καρτέλ των τεσσάρων μεγαλοεπιχειρηματιών (Μυτιληναίος με την PROTERGIA , Περιστέρης με την ΄Ηρων Ενεργειακή, Λάτσης με την ELPEDISON ,και Μυτιληναίος και Βαρδινογιάννης με την Korinthos Power ) που παράγουν ρεύμα από το φυσικό αέριο καθώς και οι μεγαλομέτοχοι της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ η οποία πρέπει να αλλάξει όνομα και να ονομαστεί Ι.Ε.Η.

Συνεπώς το ηλεκτροσόκ των τιμών που υφιστάμεθα πάλι είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της μετατροπής του ηλεκτρικού ρεύματος από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα 100% και βέβαια είναι και αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη ,της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του καρτέλ και της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Όμως άμεση λύση ουσιαστική και απλή υπάρχει .Αυτή είναι να καταργηθεί σήμερα ο «Μηχανισμός Διακύμανσης» και η τιμή στη χοντρική να διαμορφώνεται με βάση το κόστος παραγωγής από κάθε πηγή συν ένα λογικό και διαφανές κέρδος και να ανασταλεί επ αόριστον αύριο η λειτουργία του Χρηματιστηρίου ενέργειας.

Επιπλέον πρέπει:

–Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,
– Να γίνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματος στο 4%,
– Να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νόμος 4320/19-03-2015 που προβλέπει δωρεάν 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας,
– Να σταματήσουν οι αποκοπές συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και να γίνει επανασύνδεση τους.
–Να καταργηθεί η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση και να συμβαδίσει η χώρα μας με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης και τις αποφάσεις για απανθρακοποίηση μέχρι το 2049 .
Οριστική λύση βέβαια ώστε να έχουμε ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο αν καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το Ηλεκτρικό Ρεύμα γίνει πάλι Δημόσιο Αγαθό διότι σήμερα είναι πλέον χρηματιστηριακό εμπόρευμα.