Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 17:45

Νάντια Γιαννακοπούλου για Φιλιατρινό φράγμα

Νάντια Γιαννακοπούλου για Φιλιατρινό φράγμα

«Το Φιλιατρινό φράγμα, που κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, παραμένει σε πλήρη αδράνεια έως σήμερα» τονίζει η βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα της Αθήνας και υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ζητεί μάλιστα ενημέρωση για το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη δημοπρασία του έργου των αρδευτικών δικτύων και τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Φιλιατρινού φράγματος.

Στην ερώτησή της η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρει: «Το Φιλιατρινό φράγμα έχει χαρακτηριστεί ως ένα έργο πνοής για ολόκληρη την Τριφυλία. Αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για μια περιοχή με έντονη αγροτική, ελαιοπαραγωγική και θερμοκηπιακή δραστηριότητα και με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά στην πανελλήνια αγροτική εξαγωγική δύναμη της χώρας μας. Παρόλα αυτά, έως σήμερα, το συγκεκριμένο έργο, που κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, παραμένει σε πλήρη αδράνεια. Παρότι η υποδομή έχει ολοκληρωθεί από το 2017, δεν έχουν ακόμη συνδεθεί οι αγωγοί που θα μεταφέρουν το νερό στις καλλιέργειες. Το πρόβλημα έχει πλέον ενταθεί λόγω των ακραίων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής: Η Μεσσηνία, όπως και άλλες περιοχές της χώρας, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρές απώλειες στον πρωτογενή τομέα εξαιτίας της λειψυδρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, με τις καλλιέργειες ελιάς, σύκου, σταφίδας να εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή ή ακόμη και ακαρπία. Το φράγμα των Φιλιατρών έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξυπηρετήσει τις αγροτικές ανάγκες της περιοχής, καθώς ο όγκος του ταμιευτήρα είναι 7.810.000 κ.μ. νερού, με ετήσιο διαθέσιμο όγκο νερού για κατανάλωση 9.000.000 κ.μ., τα οποία χάνονται όσο παραμένει σε αδράνεια το συγκεκριμένο έργο.

Η μακροχρόνια αδράνεια και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα και στις υποδομές του φράγματος, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σοβαρές ρωγμές σε στηθαία αλλά και επικίνδυνες κατολισθήσεις».

Και ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη δημοπρασία του έργου των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος; Σε ποιες απαραίτητες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Φιλιατρινού φράγματος;».