Σάββατο, 01 Μαρτίου 2014 16:06

Μεσσηνία: Παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία

Μεσσηνία: Παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία

 

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία παρουσίασε χθες ο ειδικευόμενος γιατρός και μέλος της ΤΕ Μεσσηνίας του κόμματος Γιώργος Φερεντίνος (αριστερά) , ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Μεσσηνίας.

 

“Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, για αυτό καταδικάζει κάθε πολιτική που εξυπηρετεί την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας. Καταδικάζει την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Το ΚΚΕ παλεύει μέσα από την Βουλή αλλά και στους δρόμους για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη. Για το κεφάλαιο και το κράτος που το υπηρετεί, η εργατική δύναμη και οι δαπάνες για την αναπαραγωγή της, τη θεραπεία και την αποκατάστασή της αποτελούν κόστος που περιορίζει τα κέρδη τους, είναι εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα. Γι' αυτό μειώνονται οι κρατικές παροχές για την περίθαλψη, οι ιατρικές εξετάσεις, τα φάρμακα, οι υπηρεσίες πρόνοιας και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για να πληρώνουν από το λεηλατημένο εισόδημά τους” τόνισε ο κ. Φερεντίνος και συνέχισε: “Η ταξική αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, όπου σε σχέση με το 2013 προβλέπεται μείωση των δαπανών στο υπουργείο Υγείας κατά 19,7%, στον ΕΟΠΥΥ μείωση κατά 30%, στα κρατικά νοσοκομεία μείωση κατά 32% και στη φαρμακευτική δαπάνη μείωση κατά 15%. Αποτυπώνεται στο κλείσιμο των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και στη συγχώνευση-κατάργηση κλινικών και νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας με εργαλείο την αξιολόγηση” τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Φερεντίνος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών στην παροχή υγείας στη Μεσσηνία λέγοντας: “Οι υπάρχουσες δομές στον δημόσιο τομέα της υγείας δεν είναι μόνο ανεπαρκείς και με σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, αλλά λειτουργούν όλο και περισσότερο με γνώμονα το κέρδος. Το 5ευρω έχει επεκταθεί πέρα από τα τακτικά ιατρεία των 2 νοσοκομείων και στα Κ.Υ. Πύλου και Γαργαλιάνων, όπου το προσωπικό το απόγευμα, τις νύχτες και τις αργίες καλείται με απόφαση της διοίκησης να κάνει το φοροεισπράκτορα και να συλλέξει το χαράτσι από τα μη επείγοντα περιστατικά. Οι επιπτώσεις της έλλειψης προσωπικού είναι τραγικές για την υγεία όσο και την τσέπη του μεσσηνιακού λαού. Στο Γ.Ν. Μεσσηνίας δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος και νευρολόγος στις εφημερίες και τα επείγοντα  περιστατικά που έχουν ανάγκη από αυτές τις ειδικότητες καλούν ιδιώτες ιατρούς, πληρώνοντας από την τσέπη τους. Ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί 1 φορά την εβδομάδα από έναν ακτινοδιαγνώστη και τα ραντεβού κλείνονται μετά από 2 μήνες. Ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στα ραντεβού υπάρχει και για το μαστογράφο”. Ακολούθως είπε: “Η έλλειψη οδηγών στα ασθενοφόρα αναγκάζει τους ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιώτες και να πληρώνουν 100-200€ για τα τοπικά δρομολόγια από το νοσοκομείο προς το σπίτι και 500€ για διακομιδή τους στα νοσοκομεία της Αθήνας. Ταυτόχρονα το υγειονομικό προσωπικό δουλεύει διπλοβάρδιες και με απανωτές εφημερίες, κάτι που είναι επικίνδυνο τόσο για την υγεία των ασθενών όσο και του προσωπικού. Επιπλέον χρωστούνται εκατοντάδες ρεπό και περικόπτονται μέρες άδειας. Με πρόσχημα τη διοικητική συγχώνευση των Νοσοκομείων Μεσσηνίας και Κυπαρισσίας η διοίκηση για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού εξαναγκάζει ιατρούς (καρδιολόγους, πνευμονολόγους κ.ά.) να μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο διανύοντας 100 χλμ. για να εξετάζουν ασθενείς και να λειτουργούν τα ιατρεία. Αυτό συμβαίνει παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της διοίκησης για την πρόσληψη 5 ειδικευμένων ιατρών, πρόσληψη που έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια περίπου, χωρίς όμως να έχει γίνει ο διορισμός των ιατρών, οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία. Αυτό βέβαια γεννά και υποψίες για τη βιωσιμότητα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις από πλευράς διοίκησης και κυβέρνησης”.

Παράλληλα επεσήμανε: “Ταυτόχρονα εντάσσονται μονάδες υγείας στο νομό στον περιβόητο «ιατρικό τουρισμό». Δηλαδή στελεχώνονται και εξοπλίζονται τμήματα και Κ.Υ. όχι με βάση την κάλυψη των αναγκών του μεσσηνιακού λαού, αλλά με κριτήριο το πού παρατηρείται μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, άρα περισσότερα έσοδα για τις μονάδες υγείας-επιχειρήσεις”.

* Στη φωτογραφία ο Γιώργος Φερεντίνος με τον γραμματέα της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ Νίκο Κουτουμάνο.