Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2015 22:52

Παπανδρέου από Τρίπολη: "Είμαστε κίνημα πρωταγωνιστικό, προοδευτικό και όχι πατερίτσα της δεξιάς"

Γράφτηκε από την
Παπανδρέου από Τρίπολη: "Είμαστε κίνημα πρωταγωνιστικό, προοδευτικό και όχι πατερίτσα της δεξιάς"

Κάνουμε και από την Τρίπολη μία νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, ανέφερε ανοίγοντας την ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, και ευχαρίστησε τους Αρκάδες για την εμπιστοσύνη που του δείχνουν διαχρονικά.

 

Ξεκινάμε, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, βάζοντας την Ελλάδα μπροστά, «με οδηγό τις αξίες μας κι έχοντας στον νου μας τον πολίτη».

Υπογράμμισε πως το Κίνημα είναι δύναμη προόδου, αξιών, δημοκρατίας, σοσιαλισμού. Δύναμη που θέλει να εγγυηθεί την πορεία της Ελλάδας προς τα μπρος, που δεν θα αφήσει κανέναν να πάει τη χώρα πίσω, πρόσθεσε και τόνισε με νόημα ότι πρόκειται για «πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι όμως "πατερίτσα'' της δεξιάς, όχι ουραγός κανενός, ούτε μιας αριστερής συντήρησης», και κάλεσε τους πολίτες να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος, λέγοντας πως αποτελεί «συμβόλαιο τιμής».

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας ότι οι πολίτες σήκωσαν ένα τεράστιο βάρος με θυσίες για να μην βουλιάξει η χώρα «και ενώ περίμεναν να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Στήριξης στο τέλος του Δεκεμβρίου και μάλιστα υποσχέθηκαν πρόωρη έξοδο κι έσπευσαν να δεσμευτούν ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί δίμηνη παράταση μετά το τέλος της οποίας η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά στον αέρα».

«Ζήσαμε μια ακόμα πιο ανεύθυνη, ακόμα πιο τυχοδιωκτική επανάληψη των περίφημων Ζαππείων» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, προσθέτοντας: «Είναι αδιανόητο μετά τα όσα περάσαμε και θυσιάσαμε να μην ξέρουμε τι ξημερώνει για τη χώρα τους επόμενους μήνες. Είναι αδιανόητο τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ να κατακλύζουν και πάλι όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Είναι κρίμα για τον τόπο, είναι άδικο για τους Έλληνες. Είναι εξοργιστικό μετά από όσα κάναμε να είναι ξανά αυτό το πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κλειστή ομάδα που λάμβανε αποφάσεις τα τελευταία δυόμιση χρόνια, λέγοντας πως έχουν τεράστιες ευθύνες και υπογράμμισε πως «απέτυχαν να διασφαλίσουν την ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος Στήριξης και απέτυχαν να θέσουν τις βάσεις για την Ελλάδα της επόμενης μέρας», παρά - όπως είπε - τη διακομματική στήριξη που είχαν στη Βουλή και τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας που υπήρχαν.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντί να φροντίσει την ομαλή έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα Στήριξης, επέλεξε να συμμετάσχει «σε αντιμνημονιακά καλλιστεία με την αντιπολίτευση» κι άρχισαν να διαγωνίζονται, σημείωσε, για το ποιος θα σκίσει πιο γρήγορα το μνημόνιο στα λόγια, βυθίζοντας την Ελλάδα και πάλι στην αναξιοπιστία, ενώ όταν συνειδητοποίησαν, συνέχισε, «ότι δεν μπορείς στην άμμο να χτίζεις success story, τότε αποφάσισαν να παίξουν τη χώρα στα ζάρια των εκλογών» και πέταξαν την καυτή πατάτα στην όποια επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μάς λένε ότι αυτοί μόνο μπορούν και θα χορέψουν τις αγορές στον ρυθμό τους. Πρώτος εγώ ως πρωθυπουργός άσκησα σκληρή κριτική στις αγορές. Το 2010 μπορούσα με μία απόφαση να δημιουργήσω τεράστια προβλήματα στις αγορές και στη διεθνή οικονομία. Όμως, το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα θα ήταν η ίδια η Ελλάδα. Η ελληνική οικογένεια. Οι έξω θα ζούσαν αναταραχή, εμείς θα ζούσαμε εθνική τραγωδία».

Επισήμανε πως μπορούμε να χαράξουμε ένα διαφορετικό δικό μας δρόμο. Αλλά μια εθνική στρατηγική, συμπλήρωσε, οφείλει να αντιληφθεί την κατάσταση στην Ευρώπη και τις σημερινές τάσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, κάλεσε τους πάντες να σταματήσουν άμεσα να τροφοδοτούν την κουβέντα της εξόδου από το ευρώ, επισημαίνοντας πως το κόστος για τη χώρα μας μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ τόνισε την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η κοινοβουλευτική μάχη για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα κερδηθεί και κάλεσε όλους σε συστράτευση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER