Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015 08:03

Φώτης Κουβέλης: «Ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα»

«Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να απεμπλακεί από τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα. Ο στόχος είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου» σημειώνει, μιλώντας στην «Ε», ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Τονίζει δε ότι με την παρουσία του συνδυασμού ΔΗΜΑΡ - Πράσινοι Αλληλεγγύη στη Βουλή, την επόμενη ημέρα «η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να είναι μια πρόταση εξουσίας σταθερή, που θα αποφύγει κακοτοπιές μονομερών ενεργειών, χειρισμούς που πηγάζουν από ξεπερασμένα στερεότυπα και ενέργειες πολύ υψηλού ρίσκου και χαμηλής οικονομικής απόδοσης».
Ο Φ. Κουβέλης, εξ άλλου, επαναλαμβάνει ότι δεν ευθύνεται η ΔΗΜΑΡ για την αποτυχία της διαφανείσας προοπτικής προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ετέθη ποτέ θέμα ένταξης της ΔΗΜΑΡ σε άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε κάθε δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας όταν -και ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη-, δήλωσε ξαφνικά ότι όρος είναι η αποδοχή του προγράμματος της ΔΕΘ», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Τέλος, όσον αφορά τη στάση της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζει ότι «η θέση μας στο θέμα αυτό δεν είχε άλλου τύπου υπολογισμούς, παρά μόνο την ακλόνητη πεποίθησή μας για την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών σκληρής λιτότητας, που βύθισαν την οικονομία και την κοινωνία».

- Κύριε πρόεδρε, ποιο είναι για σας το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;
«Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Η πολιτική αλλαγή, που θα εγγυηθεί την προοδευτική πορεία της χώρας και θα αξιοποιήσει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Η συμπαράταξη Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να γίνει ο καταλύτης, ώστε το πέρασμα στην επόμενη μέρα να γίνει με ευθύνη, σχέδιο και αξιοπιστία, χωρίς επικίνδυνους μαξιμαλισμούς και καλλιέργεια ψευδαισθήσεων».
 
- Τι διεκδικεί η συμπαράταξη Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά;
«Διεκδικούμε την είσοδό μας στη Βουλή, ώστε να διαδραματίσουμε ρόλο στη συγκρότηση μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας. Για να υποστηρίξουμε ενεργά μια αξιόπιστη αλλαγή πολιτικής, μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, με ακλόνητες σταθερές την ευρωπαϊκή πορεία, τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, τη μετάβαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Οχι συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Οχι αναπαραγωγή ξεπερασμένων υποδειγμάτων. Οχι ιδεολογικά στερεότυπα. Οχι λαϊκισμός. Εμείς διεκδικούμε σύγχρονες και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις
Με την παρουσία μας στη Βουλή θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαστε μέρος των λύσεων και θα εργασθούμε με συνεργατικό πνεύμα για την προοδευτική αλλαγή».

- Λέτε, δηλαδή, ότι μετεκλογικά, εφόσον κληθείτε να συνδράμετε τη νέα κυβέρνηση, θα το πράξετε; Από όποια θέση;
«Η ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα αποτελεί ομόφωνη συνεδριακή μας απόφαση και δέσμευση. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να απεμπλακεί από τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα. Ο στόχος είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Σ’ αυτή την υπόθεση, η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της, οι Πράσινοι, θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις και κυβερνητικό πλαίσιο με ευρωπαϊκό ορίζοντα».

- Πώς αντιλαμβάνεστε την παρουσία σας σε ένα τέτοιο εγχείρημα;
«Μπορούμε να πιέσουμε ώστε οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις να τεθούν στο επίκεντρο της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης. Μπορούμε, με τρόπο πειστικό και ρεαλιστικό, να καταδείξουμε την αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα παραγωγικό μοντέλο, με κεντρικούς πυλώνες τη διάχυση των ωφελειών και τον οικολογικό του χαρακτήρα.
Με την παρουσία μας στο Κοινοβούλιο, την επόμενη μέρα, η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να είναι μία πρόταση εξουσίας σταθερή, που θα αποφύγει κακοτοπιές μονομερών ενεργειών, χειρισμούς που πηγάζουν από ξεπερασμένα στερεότυπα και ενέργειες πολύ υψηλού ρίσκου και χαμηλής οικονομικής απόδοσης».

Γιατί δεν έγινε η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

- Γιατί απέβησαν άκαρπες οι συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνείτε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σάς άδειασε στο παρά πέντε», όπως υποστηρίζουν πολλοί;
«Σας θυμίζω ότι με απόφαση του Συνεδρίου μας βρισκόμασταν, από το καλοκαίρι, σε συζητήσεις προγραμματικού χαρακτήρα και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και με συλλογικότητες του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Σ’ αυτές τις συζητήσεις προσερχόμασταν έχοντας δυο κόκκινες γραμμές: Η μία ήταν ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση έπρεπε να υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Η δεύτερη ότι για μας ήταν αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά μας. Δεν ετέθη ποτέ θέμα ένταξης της ΔΗΜΑΡ σε άλλο κόμμα.
Οταν λοιπόν, κάποια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη, δήλωσε ξαφνικά ότι όρος είναι η αποδοχή του προγράμματος της ΔΕΘ, όπως αντιλαμβάνεσθε, ακύρωσε κάθε δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας».

«Οι… μεταγραφές προσβάλλουν τον πολιτικό κόσμο»

- Πώς σχολιάζετε τη «μεταγραφική» ατμόσφαιρα των ημερών;
«Πράγματι, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι διαλυτική... Προσβάλλει τον πολιτικό κόσμο. Πρώην βουλευτές που επιχειρηματολογούν τη μία μέρα υπέρ ενός κόμματος, την επομένη αλλάζουν κομματική στέγη.
Είχε που είχε προσβληθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, τώρα ορισμένοι και ορισμένες επιδιώκουν να της επιφέρουν το τελειωτικό πλήγμα».

- Τι μας πείθει, κ. Κουβέλη, ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μία εκλογική συγκόλληση με τη σύμπραξη Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά;
«Δεν πρόκειται, ούτε για συγκόλληση, ούτε για ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη. Δυο πολιτικοί χώροι, οι Πράσινοι Αλληλεγγύη και η Δημοκρατική Αριστερά, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να συμβάλουν στην αλλαγή των σημερινών αδιέξοδων πολιτικών, με τρόπο που θα δώσει λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Πρόκειται για μια ισότιμη συνάντηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Για μία ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε ενεργούς πολίτες, κοινωνικά κινήματα και ομάδες, που εκφράζουν κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμες πρωτοβουλίες.
Υπηρετούμε και αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική πολιτική αλλαγή, που θα προωθήσει σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής, στο πλαίσιο μιας νέας ισορροπημένης σχέσης της Ε.Ε. με την Ελλάδα».

- Γιατί συμβάλατε ως ΔΗΜΑΡ στο να πάει η χώρα σε εκλογές, ενώ δεν είχατε εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και των μονομερών ενεργειών;
«Τη χώρα σε εκλογές την έσυρε η κυβέρνηση και οι αδιέξοδες πολιτικές που υπηρετεί με ευλάβεια. Ο τρόπος που μεθόδευσε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, άλλωστε, αποδεικνύει ότι η ίδια η κυβέρνηση είδε τις εκλογές ως έξοδο διαφυγής. Προτίμησε, λοιπόν, αντί να φέρει στη Βουλή το πακέτο των νέων δεσμεύσεων και των βαρών, που ουσιαστικά είχε συνομολογήσει με τους δανειστές, να προτάξει χρονικά την προεδρική εκλογή, αν και γνώριζε ότι ο σχηματισμός της προεδρικής πλειοψηφίας είναι εξαιρετικά επισφαλής.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ έπραξε αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί από το Συνέδριο του κόμματος, ένα μήνα πριν. Η θέση μας στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχε άλλου τύπου υπολογισμούς, παρά μόνο την ακλόνητη πεποίθησή μας για την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών σκληρής λιτότητας, που βύθισαν την οικονομία και την κοινωνία».