Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 14:31

Η ΚΝΕ για την εκτέλεση των Ελλήνων πατριωτών

Η ΚΝΕ για την εκτέλεση των Ελλήνων πατριωτών

Ανακοίνωση για την εκτέλεση των Ελλήνων πατριωτών στην Καλαμάτα από τους Γερμανούς, στις 8 Φεβρουαρίου 1944, εξέδωσε το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η εκτέλεση αυτή δεν ήταν η μόνη που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα. Το παλιό στρατόπεδο, οι όχθες του Νέδοντα, βόρεια της σημερινής δημοτικής αγοράς, ήταν οι πιο συνηθισμένοι τόποι εκτέλεσης, αλλά όχι οι μόνοι. Επίσης χωριά της Μεσσηνίας όπως ο Αγιος Φλώρος, η Σκάλα, ο Αετός κάηκαν και όχι μόνο μια φορά. Και στην περιοχή μας η οργανωμένη πάλη του λαού μας χτυπήθηκε από τους Ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους με βάναυσο τρόπο».

Προστίθεται επίσης ότι «από τον πρώτο κιόλας χρόνο της κατοχής, μέλη της ΟΚΝΕ (Οργάνωση Κομουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) ιδρύουν στη συνοικία Φυτειά της Καλαμάτας την αντιφασιστική οργάνωση ΝΕΦ (Νέα Εταιρία Φιλικών). Ηταν η πρώτη στη Μεσσηνία. Αργότερα, θα ακολουθήσει η ίδρυση του ΕΑΜ, της νεολαίας του, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ. Το ΚΚΕ, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν ο κύριος αιμοδότης, εμπνευστής και καθοδηγητής αυτής τη πάλης».

Παράλληλα αντιδιαστέλλεται ότι «δεν έκαναν το ίδιο οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Μερίδα των προπολεμικών κομμάτων εγκατέλειψε τη χώρα και πήγε στην Αίγυπτο, περιμένοντας την απελευθέρωση. Ενώ μια άλλη μερίδα τους συνεργάστηκε ανοιχτά με τους Γερμανούς. Είναι οι γνωστοί δοσίλογοι. Ο Γ. Ράλλης μάλιστα ίδρυσε τα γνωστά τάγματα ασφάλειας (απαρτίζονταν από Ελληνες) που ήταν το μακρύ χέρι των Γερμανών και κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά και τις κρίσιμες μέρες της απελευθέρωσης. Στην πόλη μας πολλές φορές έπαιξαν αυτό το βρόμικο ρόλο. Ομως ο οργανωμένος λαός της πόλης μας τους απομόνωσε και τους τιμώρησε όπως τους άξιζε».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση, παρατηρεί ότι «71 χρόνια μετά, ένα ναζιστικό κόμμα η Χρυσή Αυγή, οι πολιτικοί απόγονοι των δοσιλόγων και υμνητές του Χίτλερ προσπαθούν να μας δηλητηριάσουν με την ναζιστική ιδεολογία τους. Μας διαχωρίζουν ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ή την εθνικότητα. Οπως ο Χίτλερ έτσι και η Χρυσή Αυγή τάσσεται με τους πλούσιους, τους δυνατούς. Οι χρυσαυγίτες δεν είναι οι αντισυστημικοί που θέλουν να παρουσιάζονται, αλλά παιδιά αυτού του σάπιου συστήματος. Μόνο απέναντί μας μπορούμε να τους έχουμε».