Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 08:58

Επίσκεψη Αποστόλου στη Μεσσηνία: Υποσχέσεις στους αγρότες για ελάφρυνση του μνημονίου

Επίσκεψη Αποστόλου στη Μεσσηνία: Υποσχέσεις στους αγρότες για ελάφρυνση του μνημονίου

Τις προγραμματικές προτάσεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό χώρο ανέπτυξε στην καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Μεσσηνίας, στα Φιλιατρά, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Ο κ. Αποστόλου ζήτησε τη στήριξη των πολιτών στο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, τονίζοντας πως αν και η νέα συμφωνία δημιουργεί επώδυνες επιπτώσεις σε βάρος του αγροτικού χώρου, μέσα από τις δικές τους θέσεις έχουν προτάσεις με ισοδύναμα και αντισταθμιστικά, τα οποία θα απαλύνουν τη φορολογική επιβάρυνση. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η στήριξη του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος είναι κυρίαρχη επιδίωξή τους όπως και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας μέσα από την προστιθέμενη αξία, λέγοντας πως ο αγροτικός χώρος μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και είναι ζητούμενο η συμμετοχή των αγροτών σε αυτήν τη διαδικασία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη εισήγηση από τον Μπάμπη Καλογερόπουλο και την Αλεξάνδρα Τσούλου, ενώ στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου ξεκινώντας την ομιλία του ζήτησε συγγνώμη από τον αγροτικό κόσμο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε ως χώρος να σας ζητήσουμε συγγνώμη γιατί όλα αυτά που είχαμε δεσμευτεί το Γενάρη του 2015, στις συνθήκες που υπήρξαν, ήταν φυσιολογικά αδύνατο να υλοποιηθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το μέρος των ευθυνών μας γιατί και εμείς ίσως έπρεπε να τα είχαμε προβλέψει, ίσως έπρεπε να χειριστούμε καλύτερα τα ζητήματα. Κάναμε όμως μια σκληρή διαπραγμάτευση κάτω από συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας». Τόνισε πως για 6 μήνες έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις και έφτασαν σε ένα δημοψήφισμα ορόσημο στην ιστορία όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά της Ευρώπης και παγκόσμια γενικότερα. Το οποίο η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε καθώς εκείνη τη στιγμή ήταν ή το πακέτο Σόιμπλε με το Grexit ή μια λιτότητα που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στον ελληνικό λαό, όμως δυστυχώς η εναλλακτική λύση ήταν η χρεοκοπία. Υπογράμμισε ότι τεράστιο πρόβλημα υπήρξε η συμπεριφορά 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησαν πρόβλημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. "Αυτός εξάλλου είναι ένας λόγος και ένας άλλος είναι ότι θέλουμε τη νομιμοποίηση μέσα από συνεχείς διαπραγματεύσεις, αυτή η συμφωνία να έχει λιγότερες επιπτώσεις. Ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών καθώς η εναλλακτική λύση που πρότειναν οι πρώην σύντροφοι ήταν να δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε" τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τον αγροτικό τομέα είπε ότι σχεδιάζουν να απαλύνουν όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις από τη νέα συμφωνία, ενώ τα αντισταθμιστικά που έχουν ετοιμάσει με τα οποία θα πάνε στην διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου δεν θα είναι επώδυνα. Ανέφερε δε ότι ο αγροτικός κόσμος δέχθηκε την πρώτη επίθεση το 2013 με πρώτη φορά φόρο, πρώτη φορά προκαταβολή, πρώτη φορά φορολόγηση των ενισχύσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα του ΦΠΑ, τον οποίο όπως είπε λυμαίνονται οι μεσάζοντες, υποστηρίζοντας πως με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων θα καταχωρίζονται οι δαπάνες και έτσι όταν ο αγρότης πουλά θα εισπράττει το ΦΠΑ και θα μειώνεται το κόστος του, ενώ το καινούργιο είναι ότι θεσμοθετείται στα έξοδα να καταγράφονται και τα μεροκάματα του ίδιου του αγρότη και της οικογένειάς του.

Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Σπύρος Μωρακέας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Πατσαρίνος, Παναγιώτης Αλευράς και Ντίνα Βουδούρη και ο επικεφαλής της ΡΑΚΙ Νώντας Βουδούρης.

 

«Επιδιώκουμε αυτοδυναμία»

«Ούτε κι εμείς πιστεύαμε ότι θα ήταν δυνατόν να υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία, αλλά ήταν μονόδρομος μετά τη δημοσιονομική ασφυξία που επέβαλαν στη χώρα» υποστήριξε ο τ. υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στην Καλαμάτα, σε συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο το απόγευμα, στο εκλογικό κέντρο του κόμματος, προσθέτοντας ότι«κάνουν τεράστιο λάθος όσοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σε "ναι" το "όχι" του δημοψηφίσματος».

Ο Β. Αποστόλου, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές οι οποίες, όπως είπε, είναι απολύτως απαραίτητες προκειμένου μέσω μιας νωπής λαϊκής εντολής να υπάρξει η απαραίτητη δημοκρατική νομιμότητα για την κυβέρνηση, που δεν είναι δυνατόν «μετά τη λιποταξία των 30 πρώην συντρόφων» να αρκείται σε μια τυπική δεδηλωμένη, έρμαιο της αντιπολίτευσης, ενώ έχει να διαπραγματευθεί, από τον Οκτώβριο, με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Οπως εξήγησε ο τ. υπουργός -που προχθές περιόδευσε στη Μεσσηνία και το βράδυ της ίδιας ημέρας μίλησε στα Φιλιατρά- η αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτοσκοπό, ώστε να εφαρμόσει «όσο πιο ανώδυνα είναι δυνατόν» τη νέα συμφωνία -«ζητάμε από τον ελληνικό λαό τη νομιμοποίηση να εφαρμόσουμε τα νέα μέτρα, με όσο πιο ήπιο τρόπο είναι δυνατόν» τόνισε. Απέρριψε ο Β. Αποστόλου ότι υπήρχε εναλλακτική δυνατότητα για τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, «ό,τι προτείναμε μας έφερναν και κάτι άλλο, ώσπου μετά από 17 ώρες ο κ. Σόιμπλε κατέθεσε την πρότασή του να επιστρέψουμε στη δραχμή. Αυτή η πρόταση του Σόιμπλε είναι η εναλλακτική που υπερασπίζονται σήμερα οι 30 πρώην σύντροφοί μας» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι μόνο χάρις στη σκληρή διαπραγμάτευση του τ. πρωθυπουργού θα ξεκινήσει, τον ερχόμενο Οκτώβριο, η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αναφορικά με τα αγροτικά ζητήματα, ο τ. υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι τυχόν αποχώρηση της χώρας μας από την ευρωζώνη θα σήμαινε απώλεια περί τα 3,5 δισ. ευρώ για τους Ελληνες αγρότες, προσθέτοντας ότι τα όποια μέτρα στο τρίτο μνημόνιο δεν είναι τα πλέον επώδυνα για αυτούς, καθώς -όπως είπε- από το 2013, με το τότε φορολογικό νομοσχέδιο, υποχρεώνονται να καταβάλουν φόρο από το πρώτο ευρώ, ακόμα και για τις επιδοτήσεις. Θύμισε δε ότι με νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ καθιερώθηκε αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και το ίδιο ισχύει και για τις επιδοτήσεις, αλλά και για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Συνεχίζοντας ο Β. Αποστόλου επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, καθώς στο σχεδιασμό του είναι αυτός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Παράλληλα τόνισε ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι (τέτοιοι, όπως είπε, θα θεωρούνται όσοι διαθέτουν το 50% του χρόνου τους σε αγροτικές εργασίες από τις οποίες θα εξασφαλίζουν το 50% του εισοδήματός τους), θα ωφεληθούν στην πράξη από την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, καθώς θα τους επιστρέφεται ο ΦΠΑ που θα καταβάλουν.

Στην υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ, εξ άλλου, κάλεσαν με σύντομες παρεμβάσεις τους, οι υποψήφιοι βουλευτές Μεσσηνίας του κόμματος, Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

Κ.Μπ.