Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 09:00

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου στην "Ε": "Μίνιμουμ συναίνεση του ευρωπαϊκού τόξου"

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου στην "Ε": "Μίνιμουμ συναίνεση του ευρωπαϊκού τόξου"

Μίνιμουμ συναίνεση και συνεργασία των δυνάμεων του ευρωπαϊκού τόξου απαιτείται μετά τις εκλογές, ως πρώτο βήμα για να βγει η χώρα σταδιακά από την κρίση. Αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο βασίζει τη στάση της για το πρόβλημα της Ελλάδας η επικεφαλής του συνδυασμού Περιφέρειας Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε συνέντευξή της στην "Ε".

Ακόμα, η  κ. Χριστοφιλοπούλου κάνει λόγο για αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, με επιλογή στελεχών αξιοκρατικά και με όρους ανοιχτών διαδικασιών. Να σταματήσουν να διορίζονται γενικοί γραμματείς, κομματικά στελέχη και πολιτευτές, και να μην αλλάζουν μαζί με τις κυβερνήσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Εύης Χριστοφιλοπούλου έχει ως εξής:

 

Συνέντευξη στον Βασίλη Μπακόπουλο

- Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να βγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση; Πώς βλέπετε τη μετεκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

«H επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει μια τριπλή πρόκληση που αφορά: τη συζήτηση και τη διευθέτηση του χρέους, την επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους συγκεκριμένων σημείων του μνημονίου Τσίπρα, και το πακέτο ανάπτυξης που δεν μπορεί να περιορίζεται στα 35 δισ. του υπάρχοντος ΕΣΠΑ. Τα τρία αυτά σημεία αποτελούν προϋποθέσεις για να ξεπεράσει η χώρα τον κάβο. 

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η μετεκλογική συνεργασία όλων των δυνάμεων του ευρωπαϊκού τόξου. Εμείς θα συνεργαστούμε μόνο εφόσον συναφθεί προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένους όρους και χρονοδιαγράμματα που θα τηρούνται. Εξακολουθούμε να επιζητούμε ό,τι και το 2012: μία κυβέρνηση εθνικής σύμπραξης αντίπαλων πολιτικά δυνάμεων με μία μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με παραμονή στην ευρωζώνη».

- Ποιες προοπτικές βλέπετε προκειμένου να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα εγγενή προβλήματά της, όπως οι νοοτροπίες που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο των χρόνων;

«Για να αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και να ξεπεραστούν νοοτροπίες του παρελθόντος, θα πρέπει να γίνουν ριζικές θεσμικές αλλαγές. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι η ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας με συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, καθώς και η στήριξή της από μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε μάθει να συνεργαζόμαστε, συντέλεσε στην εξάπλωση και διατήρηση αντιλήψεων και πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. 

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούμε ότι η εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, καθώς και η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση νέων νοοτροπιών. Στην κατεύθυνση αυτή, έχω προτείνει από το 2013 να σταματήσουν να διορίζονται κομματικά στελέχη ή πολιτευτές στις θέσεις ευθύνης του κράτους, όπως αυτές των γενικών γραμματέων. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχαμε δοκιμάσει με επιτυχία ένα πιο δομημένο σύστημα OpenGov σε δύο περιπτώσεις επικεφαλής οργανισμών. 

Η δημόσια διοίκηση έχει ανάγκη από ανθρώπους ικανούς, που θα επιλέγονται αξιοκρατικά, μέσω ανοικτών διαδικασιών, με συγκεκριμένη θητεία, ώστε να μην αντικαθίστανται κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, και να εξασφαλίζεται η συνέχεια και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης». 

- Η ανάδειξη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μικρότερων κομμάτων ως ρυθμιστών του εκλογικού αποτελέσματος, υποδηλώνει στροφή του ελληνικού λαού σε συναινετικές κυβερνήσεις συνεργασίας;

«Οι λαϊκές εντολές από το 2012 και μετά, αλλά και οι δημοσκοπικές τάσεις σήμερα, δείχνουν ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει. Οι πολίτες φαίνεται να προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Δυστυχώς, όμως, ο εκλογικός νόμος εξακολουθεί να εξυπηρετεί τη διατήρηση ενός δικομματισμού - «καρικατούρα», δίνοντας στο πρώτο κόμμα το μπόνους των 50 εδρών, ακόμη κι αν προηγείται με μία μόνο ψήφο. Ο νόμος αυτός θα έπρεπε να έχει αλλάξει, ώστε να συμβαδίζει με τα δεδομένα της εποχής και τις απαιτήσεις των πολιτών, ευνοώντας τη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας. Αυτό για εμάς είναι απαραίτητο στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας».

- Γιατί θα πρέπει ο ελληνικός λαός να ψηφίσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

«Η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και κινήσεων πολιτών είναι μία ελπιδοφόρα προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Ως ειλικρινής και προοδευτική φωνή του πολιτικού συστήματος, αποτελεί τη "γέφυρα" μεταξύ της νεοφιλελεύθερης ΝΔ και της λαϊκιστικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, που διακατέχεται από κρατισμό. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στηρίζει το επιχειρείν και είναι υπέρμαχη του κοινωνικού κράτους σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλεια. Είναι δύναμη - καταλύτης ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, χωρίς πισωγυρίσματα». 

- Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε την Δημοκρατική Συμπαράταξη ως "Κεντροαριστερά της λογικής". Ασπάζεστε αυτόν τον χαρακτηρισμό και γιατί;

«Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επέλεξε αυτό τον χαρακτηρισμό για να αναδείξει τη σταθερότητα των απόψεων καθώς και τη συνέπεια λόγων και έργων της Κεντροαριστεράς. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μόνο του το βάρος της κρίσης, προέταξε το εθνικό συμφέρον έναντι του κομματικού και επωμίστηκε τεράστιο πολιτικό κόστος, αποδεικνύει αυτή τη συνέπεια. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιδόθηκε ούτε σε Ζάππεια ούτε σε Θεσσαλονίκες, δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και του "χαϊδέματος αυτιών", αλλά τον δύσκολο δρόμο της λογικής, που επιβάλλει την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη με σκληρή δουλειά».

- Ποια είναι η εκτίμησή σας για την 7μηνη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Τους τελευταίους 7 μήνες γίναμε μάρτυρες της αναποτελεσματικότητας, της ανεπάρκειας και των ιδεοληψιών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διέλυσαν τόσο την οικονομία όσο και άλλους ζωτικής σημασίας τομείς, όπως η εκπαίδευση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας έπεσε θύμα των δικών του προεκλογικών λαϊκισμών, γεγονός που δυστυχώς προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη χώρα, εντός και εκτός συνόρων. Οι καθυστερήσεις και οι "ψευτοπαλικαρισμοί" στη διαπραγμάτευση, η κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, οι πελατειακές λογικές, η αποστροφή στις μεταρρυθμίσεις και οι προσπάθειες αντιμεταρρυθμίσεων, η απώλεια πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ λόγω αδιαφορίας, είναι μόνο μερικά δείγματα γραφής της απελθούσας κυβέρνησης.

Είναι η απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά το τέλος του παλιού».