Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015 10:28

Κυριάκος Μητσοτάκης - τ. υπουργός - υποψήφιος Ν.Δ.: «6 μέτρα για να αναπνεύσει η ιδιωτική πρωτοβουλία»

Κυριάκος Μητσοτάκης - τ. υπουργός - υποψήφιος Ν.Δ.: «6 μέτρα για να αναπνεύσει η ιδιωτική πρωτοβουλία»

Η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να αφεθεί να αναπνεύσει - και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με 6 συγκεκριμένα μέτρα για οξυγόνο στην αγορά και προώθηση της επιχειρηματικότητας, πιστεύει ο τ. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην "Ε", και προσθέτει ότι το μείζον διακύβευμα των εκλογών είναι ποιος θα ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού που θα προκύψει.

- Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει προκειμένου να βγει η χώρα από τη σημερινή κατάσταση; Πώς βλέπετε τη μετεκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

«Τη Δευτέρα το πρωί, είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως πράγματι θα κριθεί από τις ψήφους των μέχρι σήμερα αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Σε αυτούς αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ, ζητώντας τους να σταθμίσουν ένα απλό δίλημμα: Ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα; Η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό είναι και το μείζον διακύβευμα των εκλογών.

Ποιος είναι ικανότερος να διευθύνει και να εγγυηθεί την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση αυτού του προγράμματος που έχει ανάγκη η χώρα; Χρειαζόμαστε ηγεσία έμπειρη και στιβαρή, με ξεκάθαρη πολιτική φιλοσοφία και ικανότητα να ενώσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου στην εκπλήρωση της βούλησης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Χρειαζόμαστε ηγεσία που να μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Τη Δευτέρα το πρωί, όλοι θα βρεθούμε στη νέα πραγματικότητα που ουσιαστικά θα καθορίσουν οι σημερινοί αναποφάσιστοι. Πιστεύω ότι θα το κάνουν με καθαρό μυαλό και με επίγνωση των δεδομένων. Πιστεύω ότι θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, βάζοντας πλάτη ώστε η Ελλάδα να πάει μπροστά».

- Ποιες προοπτικές βλέπετε προκειμένου να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα εγγενή προβλήματά της, όπως οι νοοτροπίες που έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο των χρόνων;

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες προκειμένου να αφεθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπνεύσει. Από την αγορά θα προέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας. Από τον ιδιωτικό τομέα θα προέλθει η ανάπτυξη.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημά της την παροχή οξυγόνου στην αγορά και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Εχω προτείνει 6 συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση: Την απλοποίηση διαδικασιών προκειμένου να καταστεί πιο ευέλικτο το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία και τη δομή των εταιρειών, τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τη στοχευμένη συνδρομή του κράτους ως εγγυητή στην κάλυψη του τραπεζικού δανεισμού νεοφυών επιχειρήσεων, τη δημιουργία ενός απλού, σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη συστηματοποίηση της συνεργασίας των πανεπιστημίων και της ερευνητικής κοινότητας με τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή είναι μια δέσμη αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ενεργειών, προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει η χειμαζόμενη πραγματική οικονομία της χώρας».

- Η ανάδειξη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μικρότερων κομμάτων ως ρυθμιστών του εκλογικού αποτελέσματος, υποδηλώνει στροφή του ελληνικού λαού σε συναινετικές κυβερνήσεις συνεργασίας;

«Το καθοριστικό ερώτημα που αφορά σήμερα όλους τους Ελληνες πολίτες είναι "ποιος είναι καταλληλότερος να υλοποιήσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας".

Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών. Πιστεύω ότι έχει πλέον καταστεί πλειοψηφική πεποίθηση ότι μόνο μια κυβέρνηση άξιων και αρίστων, με ευρεία πολιτική συναίνεση και καταλύτη τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να φέρει αυτό το εγχείρημα σε πέρας.

Εχουμε όλοι μάθει από τα λάθη μας και τα έχουμε πληρώσει ακριβά. Γι’ αυτό κάνω έκκληση στους υπεύθυνους ψηφοφόρους συγγενών κομμάτων, όπως π.χ. το Ποτάμι, να δώσουν την ευκαιρία να είμαστε εμείς και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ οι ρυθμιστές των εξελίξεων”.

- Συχνά έχετε κατηγορηθεί για τις θέσεις σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ώστε να υπάρξει βελτίωση της αποδοτικότητάς της. Εχουμε πραγματικά τόσο κακό Δημόσιο - κι αν ναι, γιατί πρέπει αυτή τη φορά να δείξουμε εμπιστοσύνη στη Ν.Δ., ένα από τα κόμματα που το μεγέθυνε;

«Χωρίς καμία αμφιβολία, η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποίησαν την απασχόληση στον δημόσιο τομέα ως βασικό μοχλό για να διαιωνίσουν τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας.

Μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο οι πρακτικές αυτές είχαν αρχίσει να ξεριζώνονται για τα καλά. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είχε μειωθεί σημαντικά, το ίδιο και το μισθολογικό κόστος, ενώ όλα τα σχέδια προσλήψεων γίνονταν κεντρικά από μία ανεξάρτητη μονάδα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο για τους πολιτικούς να παρέμβουν στη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πέρασα νομοθεσία που έθετε σε εφαρμογή ένα αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα επιλογής των ανώτατων στελεχών της κεντρικής διοίκησης, αντιμετωπίζοντας έτσι έναν ακόμη τομέα που στο παρελθόν έβριθε πολιτικών παρεμβάσεων. Στείλαμε, δηλαδή, ένα σαφές μήνυμα ότι δεν μπορούν πλέον οι πρακτικές του παρελθόντος να γίνονται ανεκτές σε μία χώρα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της.

Δυστυχώς, όμως, η αναρρίχηση στην εξουσία του δίδυμου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έβαλε τέλος σε αυτήν την προσπάθεια. Από τις 21 Σεπτεμβρίου, με τη νίκη της Ν.Δ., θα πράξουμε ξανά αυτά που μας αναλογούν ως πολιτικό σύστημα, συσπειρώνοντας σε αυτή την προσπάθεια όλες τις δυνάμεις του πραγματισμού, καθώς δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για τη χώρα στο παλιό, κακό παρελθόν».

- Γιατί πιστεύετε ότι τα μνημόνια θα μας κάνουν “κανονική ευρωπαϊκή χώρα”, όπως λέγατε τον περασμένο Μάιο, στο συνέδριο του Economist;

«Ο δρόμος που χρειάζεται να βαδίσει η χώρα είναι αυτός του φιλελεύθερου πραγματισμού. Αυτό συμφωνήσαμε, ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο που έφερε ο κ. Τσίπρας.

Υπάρχουν δυνάμεις, σε όλο το πολιτικό φάσμα, που θα μπορούσαν να συνταχθούν με τη Νέα Δημοκρατία στην τιτάνια προσπάθεια που απαιτείται για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος. Την πολιτική ενηλικίωση του κ. Τσίπρα και την προσγείωση στην πραγματικότητα μπορεί να τη βιώσουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Αν η Νέα Δημοκρατία αποτελέσει τον κορμό της νέας διακυβέρνησης και έχει τον πρώτο λόγο στον καθορισμό των εξελίξεων, θα φροντίσει να καταστεί ο καταλύτης για τη συνένωση όλων των δυνάμεων του φιλελεύθερου πραγματισμού προς την επίτευξη του εθνικού στόχου».