Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 15:57

Πολιτική σύγκλιση ζήτησαν Πεταλωτής - Καρχιμάκης από την Καλαμάτα

«Σήμερα βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, συζητάμε για συγκλίσεις προσώπων, μηχανισμών και όχι πολιτικών. Κι αυτό κρατά τα πράγματα προς τα κάτω. Είναι ανεπίτρεπτο όμως και ο προοδευτικός χώρος να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται».

Την πιο πάνω παρατήρηση έκανε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Πεταλωτής, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, που μίλησε χθες το βράδυ στην Καλαμάτα, σε πολιτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Pharae Palace», μαζί με τον Μιχάλη Καρχιμάκη, συντονιστή παρατηρητηρίου κυβερνητικού έργου του Κινήματος. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ραγδαίες εξελίξεις που δημιουργούν σημεία πρωτοφανών κινδύνων», τονίζοντας ότι χρειάζεται ομοψυχία, «χρειάζεται η κυβέρνηση να κυβερνήσει με έναν σωστό τρόπο, να ανακαλύψει το προοδευτικό πρόσημο που, κατά την άποψή μας, το έχει ξεχάσει προ πολλού. Χρειάζεται η αντιπολίτευση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν τον ρόλο τους».

Ο Γ. Πεταλωτής διατύπωσε τη θέση ότι «το σημερινό πολιτικό σύστημα, έτσι όπως παρουσιάζεται, δεν προσφέρει εναλλακτικές» κι αυτές -όπως είπε- «οφείλουμε εμείς, ο λεγόμενος χώρος της Κεντροαριστεράς, να τις δημιουργήσουμε. Είναι δύσκολο, αλλά έχουμε ένα σοβαρό καθήκον να δημιουργήσουμε προτάσεις για τη χώρα». Κατά την άποψή του, «περιθώρια προσέγγισης με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς υπάρχουν και πάντα υπήρχαν, αρκεί να υπάρχει ουσία. Από το Νοέμβριο του 2014 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει έκκληση σε αυτά τα κόμματα -του προοδευτικού χώρου- να συζητήσουν από τη βάση, να δούνε την ουσία και μετά να δούμε τα πρόσωπα. Σήμερα βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, συζητάμε για συγκλίσεις προσώπων, μηχανισμών και όχι πολιτικών. Κι αυτό κρατά τα πράγματα προς τα κάτω. Είναι ανεπίτρεπτο όμως και ο προοδευτικός χώρος να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται».

Από την πλευρά του, ο Μ. Καρχιμάκης σημείωσε ότι στο Κίνημα «έχουμε προτάσεις και απόψεις, που με την ανατροπή του Γ. Παπανδρέου, το Νοέμβριο του 2011, έμειναν ανολοκλήρωτες. Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε μεταρρυθμιστικές τομές, αν ολοκληρωνόταν η πολιτική του το 2013, η χώρα δεν θα ήταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση». Οπως επισήμανε, πρέπει να υπάρξει «δημιουργική συγκρουσιακή κριτική για να πάει καλύτερα ο τόπος. Εμείς τα υποστήκαμε αυτά ως πολιτικός χώρος και υπονομευμένοι εκ των έσω και εκ των έξω και από τα οικονομικά συμφέροντα». Τόνισε παράλληλα ότι «θέλουμε να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, η απαξίωσή της οδηγεί στο περιθώριο και στα λαμόγια του συστήματος να αναπτύσσονται χωρίς αντιστάσεις και χωρίς έλεγχο» και κατέληξε, αναφερόμενος σε πιθανές συνεργασίες κομμάτων της Κεντροαριστεράς: «Συνεργασία είχε προτείνει ο Γ. Παπανδρέου, με κάθε δύναμη να διατηρήσει την αυτονομία της και με σύγκλιση σε ένα κοινό προοδευτικό συγκρουσιακό πρόγραμμα, έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Περιμένουμε από τους άλλους χώρους, αν δεν θέλουν να διατηρήσουν μαγαζάκια, να είναι ειλικρινείς» κατέληξε ο Μ. Καρχιμάκης.

Σήμερα, οι Γ. Πεταλωτής και Μ. Καρχιμάκης, όπως ανακοινώθηκε, θα επισκεφθούν στις 10 το πρωί την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, στις 11 τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και στις 12 το μεσημέρι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Β.Γ.Μ.