Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 09:04

“Χρυσωμένο χάπι” το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα: Προέχει η αξιοποίηση της γης του στρατοπέδου

Γράφτηκε από την

Οι πληροφορίες που διακινούνταν το τελευταίο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Καλαμάτας το παίρνει η... αναδιάρθρωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο, επιβεβαίωσε το κλείσιμο του στρατοπέδου της Καλαμάτας και προσπάθησε να “χρυσώσει το χάπι” με υπόσχεση για αντισταθμιστικά οφέλη, μέσα από τη μετατροπή της 120 ΠΕΑ σε διεθνές κέντρο πιλότων. Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες παρακολουθούν με εμφανή αμηχανία τα τεκταινόμενα, παρότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη.

Η υπεράσπιση της παραμονής ενός Κέντρου Εκπαίδευσης του στρατού ξηράς είναι προφανώς μια άγονη και αδιέξοδη επιλογή, γι' αυτό και θα έπρεπε να υπάρχει τοπική αναπτυξιακή αντιπρόταση, η οποία να αφορά τόσο την επενδυτική αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου όσο και άλλα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή. Το στρατόπεδο “Παπαφλέσσα”  βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία 220 στρεμμάτων, στην οποία μπορεί καταρχάς να αναπτυχθεί τουριστική επένδυση μεγάλου βεληνεκούς. Στην ίδια κατεύθυνση θα έπρεπε να συζητείται ήδη με την κυβέρνηση η μεταφορά στη Μεσσηνία άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή η κατασκευή ενός μεγάλου έργου υποδομής στην ευρύτερη περιοχή, πέρα από το... ξαναζέσταμα της παλιάς ιστορίας του διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων, που για να γίνει απαιτεί επενδύσεις τεράστιου κόστους όπως η αγορά νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

Το στρατόπεδο αποτελεί την αρχή μιας συνολικής τοπικής αναδιάρθρωσης υπηρεσιών, οι οποίες κινδυνεύουν να ακολουθήσουν τη μοίρα του στρατοπέδου ή να μεταφερθούν διοικητικά στο κέντρο ή στην Τρίπολη, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την τοπική οικονομία. Η κοινή στάση και η ανάπτυξη ρεαλιστικών, ουσιαστικών επιχειρημάτων και προτάσεων από το σύνολο των τοπικών παραγόντων φαντάζει έτσι ως άμεση και επιτακτική ανάγκη.

 

ΒΙΤΣΑΣ ΣΕ ΑΥΤΙΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, αναφερόμενος στο σχετικό θέμα σημείωσε μεταξύ άλλων: 

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου της ένταξης των νέων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τις μέρες που έρχονται θα υπάρχει οριστική απόφαση, μετά από ένα έτος συζήτησης. Κάποιοι εμφανίζονται ότι τώρα το μάθανε. 

Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το έμψυχο δυναμικό μας αλλά και τα οπλικά συστήματα. Να δυναμώσουμε στα νησιά, στον Εβρο και τις παραμεθόριες περιοχές την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα. 

Επειδή θα υπάρχει και κάποια ανησυχία σε τοπικές κοινωνίες, εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι κάνοντας κάτι δημιουργούμε και ισοδύναμο για την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, στην Καλαμάτα ο σχεδιασμός μας προβλέπει η αεροπορική βάση να γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Η Καλαμάτα, ο Βόλος και άλλες πόλεις θα ευνοηθούν».