Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 08:49

Τι (δεν) έχει γίνει 1 χρόνο μετά το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Τι (δεν) έχει γίνει 1 χρόνο μετά το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου

 

Ενας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου που οργάνωσαν στην Τρίπολη η κυβέρνηση και η Περιφέρεια.

Οσον αφορά την ομιλία και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τα σημαντικά έργα και τα μεγάλα ζητήματα της Μεσσηνίας, κανένα απ’ αυτά δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα, ούτε έχει δημοπρατηθεί.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Κάποια έργα βρίσκονται σε μια κινητικότητα, με αργούς ρυθμούς ωστόσο, και υπάρχει υπόσχεση για δημοπράτηση ή ένταξή τους μέσα στο Μάρτιο, κατά την προεκλογική περίοδο.

Εδώ θα υπενθυμίσουμε τις εξαγγελίες του ίδιου του κ. Τσίπρα, στην ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, και θα παρουσιάσουμε το πού βρίσκεται σήμερα το κάθε έργο:

• Διαχείριση απορριμμάτων

«Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση».

Τον περασμένο Ιούνιο υπογράφηκε η ΣΔΙΤ μεταξύ της Περιφέρειας και της ΤΕΡΝΑ (αναδόχου εταιρείας) με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αλλά ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η γη, όπου θα γίνουν οι μονάδες επεξεργασίας σε Αρκαδία και Λακωνία. Μεθαύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητείται ξανά, για να εγκριθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων. Η ΤΕΡΝΑ έχει δηλώσει πως το έργο ξεκινάει το Μάρτιο. Ενα έργο που παρουσιάστηκε ως πρωτοπόρο και ξεκίνησε πρώτο σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται τελευταίο, με ευθύνη κυρίως της περιφερειακής αρχής.

• Δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα

«Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Εχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020. Στον κατάλογο των έργων αυτών, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας, η κατασκευή του φράγματος Ασωπού Κορινθίας, η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας Αρκαδίας, καθώς και η κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου, Επιδαύρου, Ερμιονίδος και σε άλλους δήμους της Αργολίδας».

Το έργο των δικτύων του Φιλιατρινού, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κι αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του υπουργείου (μάλλον το Μάρτιο), καθώς φέρεται να έχει λάβει υψηλή βαθμολογία.

• Δρόμοι Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα

«Ταυτόχρονα, πετύχαμε η παραχώρηση του "Μορέα" να αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει αδαπάνως για το Δημόσιο, δύο μελέτες για σημαντικούς οδικούς άξονες, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και για τον οδικό άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα. Βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και η άμεση υλοποίησή τους είναι δέσμευση του υπουργείου».

Για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη εκκρεμεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που βρίσκεται για έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, από τις 18 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με το γ.γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το έργο θα δημοπρατηθεί το Μάρτιο για να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, βάζοντας στοίχημα ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Για το Καλό Νερό - Τσακώνα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης υποσχέθηκε ότι θα δημοπρατηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

• Αεροδρόμιο Καλαμάτας

«Τέλος, ολοκληρώνω τα σχετικά με τις υποδομές με δύο ακόμα σημαντικά έργα για την Πελοπόννησο. Το πρώτο είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Θα αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο στο πρότυπο του αεροδρομίου του Καστελίου. Ενα σημαντικό έργο που θα κάνει τη Μεσσηνία και κατά επέκταση την Πελοπόννησο διεθνή τουριστικό προορισμό. Και το δεύτερο είναι η δημιουργία υδατοδρομίων σε όλους τους νομούς και τις περιοχές της Πελοποννήσου, που θα δώσουν άλλη μια ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής».

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 4782, 25 Οκτωβρίου 2018), σημειώνεται ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι αναγκαία η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Με την ίδια απόφαση, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της αναθέτουσας αρχής της Σύμβασης Αξιοποίησης για την ανάπτυξη των αεροδρομίων ανατίθενται στη Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης (Δ16). Η Διεύθυνση αυτή «μπορεί να υποβοηθηθεί από Σύμβουλο Ανάπτυξης και Οργάνωσης Μικρού και Μεσαίου Μεγέθους Αεροδρομίων, νομικό και χρηματοοικονομικό Σύμβουλο, εγνωσμένης εμπειρίας στο αντικείμενο».

Στην απόφαση επισημαίνεται πως «στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής κρίνεται αναγκαία και η εξέταση εναλλακτικών σχεδίων αξιοποίησης περιλαμβανομένων και σεναρίων Παραχώρησης, καθώς και μέσω ανάθεσης Σύμβασης Αξιοποίησης μέσω Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιώτη».


NEWSLETTER