Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 09:03

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους δρόμους της Μεσσηνίας στη ΔΕΘ;

Γράφτηκε από τον

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα έργα υποδομών και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha - και άρα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα έργα που ενδιαφέρουν τη Μεσσηνία.

Στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε διαγωνισμό παραχώρησης για τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, ή κάποια από αυτά, και αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζουμε ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι ανάμεσα στα 23 περιφερειακά που θα παραχωρηθούν και ότι δεν αποκλείεται να δημοπρατηθεί νωρίτερα από τα υπόλοιπα, καθώς υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του. Περισσότερες λεπτομέρειες όμως, τόσο για το αεροδρόμιο όσο και για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας, αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στην Θεσσαλονίκη την κυβερνητική απόφαση και το χρονοδιάγραμμα για το Πάτρα - Πύργος. Αν έχουν  ληφθεί οριστικές αποφάσεις, θα γίνουν επίσης ανακοινώσεις τόσο για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη όσο και για το Καλό Νερό - Τσακώνα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν για παράδειγμα εκκρεμούν εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της προσεχούς επίσκεψής του στη Μεσσηνία. Υπενθυμίζουμε ότι ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έχει προαναγγείλει την επίσκεψη του υπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά τη διάρκειά της ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τους δρόμους του νομού.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ο Κ. Καραμανλής είπε για τα έργα Υποδομών:

"H φιλοσοφία που έχει η κυβέρνηση δεν είναι να καταστροφολογούμε ούτε να λέμε μεγάλα λόγια. Η αλήθεια όμως είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εξήγγελλε έργα και δημιουργούσε την εντύπωση ότι προχωρά σε έργα τα οποία όμως δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δημιουργούσε και έφτιαχνε μία «εικονική πραγματικότητα», και εμείς αναλαμβάνοντας το υπουργείο διαπιστώσαμε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ισχύουν στην πράξη.

Το είδαμε στον ΒΟΑΚ, στη Γραμμή 4, στο Πάτρα - Πύργος, στο Μετρό Θεσσαλονίκης, στο σταθμό Βενιζέλου που δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Στο Μετρό Θεσσαλονίκης, βλέπαμε να εγκαινιάζονται μουσαμάδες και ψεύτικα βαγόνια, που μπέρδευε και εμάς στην αντιπολίτευση, πόσο μάλλον τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίζουν από συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα.

Τα έργα που έχουμε παραλάβει σε εκκρεμότητα είναι ταλαιπωρημένα, είναι αργοπορημένα, χρειάζονται προσεκτική και τακτική μελέτη για να λυθούν. Αυτόν τον ενάμιση μήνα έχουμε κάτσει πραγματικά με πολύ μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να μπορέσει να εξαγγείλει συγκεκριμένα έργα - και το πιο σημαντικό, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Γιατί τελικά αυτό που χρειάζεται στα μεγάλα έργα είναι επιτέλους να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια.

Η δική μας δέσμευση λοιπόν είναι ότι τα έργα που έχουμε πει ως αντιπολίτευση και αυτά που θα πούμε αύριο (σ.σ. ως κυβέρνηση) θα γίνουν και θα ξεκινήσουν. Εμείς δεν θα παίξουμε με λόγια και εντυπώσεις, δεν θα πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, και στόχος μας δεν είναι απλά να γίνουν τα έργα, αλλά να είναι υψηλής ποιότητας, στο μικρότερο χρονικό διάστημα και στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα, επομένως αυτά που κάνουμε και λέμε σήμερα έρχονται σε απόλυτη συνέχεια με τον αντιπολιτευτικό μας λόγο".

 

ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Για τα αεροδρόμια ο υπουργός Υποδομών δήλωσε:

"Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μπλοκάρει τη διαδικασία. Θα σας θυμίσω ότι τα 14 αεροδρόμια, στα οποία είχε κάνει τη συμφωνία η κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Σπίρτζης είχε πει τότε ότι τα είχε υπογράψει «με πόνο ψυχής» την παραχώρηση. Σήμερα οι συμπολίτες μας που ταξιδεύουν στα αεροδρόμια της Fraport βλέπουν δύο διαφορετικούς κόσμους στην Ελλάδα. Βλέπουν πώς λειτουργεί ένα αεροδρόμιο με ορθολογικό τρόπο και πώς λειτουργούν τα αεροδρόμια που ανήκουν στην ευθύνη της Πολιτείας. Εδώ λοιπόν εμείς δεν έχουμε παρωπίδες, και αυτό το οποίο λέμε είναι κάτι πολύ απλό. Θα προσπαθήσουμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Ηδη υπάρχει ενδιαφέρον. Θα σας θυμίσω ότι στο Καστέλι έχουν μπει μέσα νέοι παίκτες στην αγορά, από την Ινδία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR).

Στη φετινή ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια. Αυτά όμως θα πρέπει να τα εξετάσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι πρώτο μας μέλημα είναι να εξασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον. Η αλήθεια είναι αυτή, θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι ο ιδιώτης μπαίνει με συγκεκριμένους όρους, όπως αυτή των αεροδρομίων, και όταν το κράτος κάνει σωστά τη δουλειά του και έχει εποπτικό ρόλο τότε αυτή η παραχώρηση, αυτή η ιδιωτικοποίηση, αυτή η μεταβίβαση αν θέλετε της δραστηριότητας που κάνει το κράτος σε ένα ιδιώτη, λειτουργεί προς όφελος των πολιτών.

Εμείς είμαστε ανοιχτοί και υπάρχει ήδη ενδιαφέρον κι έχει δημιουργηθεί ένα πολύ θετικό κλίμα με την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Το βλέπουμε αυτό και από την αποκλιμάκωση του δεκαετούς ομολόγου. Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να έχουμε εκδήλωση για όλα ή για κάποια από τα αεροδρόμια που δεν έχουν παραχωρηθεί".

Θ.Λ.