Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 09:16

Από την Καλαμάτα η ανακοίνωση της πολιτικής για τους τσιγγάνους

Από την Καλαμάτα η ανακοίνωση της πολιτικής για τους τσιγγάνους

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΝ. ΝΙΚΑ

 

 Από την Καλαμάτα θα ανακοινωθεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί από την κυβέρνηση για το θέμα των τσιγγάνων, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ότι τον ενημέρωσε ο Αγγελος Συρίγος -γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, στο υπουργείο Εσωτερικών- κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του, στην Αθήνα.

 

Ο δήμαρχος είπε ότι ο γ.γ. του υπουργείου θα επισκεφθεί τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα προκειμένου να έχει συναντήσεις με φορείς για το συγκεκριμένο θέμα και οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης.

 

«Μετά το 2001 και τον Σημίτη δεν έχει υπάρξει από την Πολιτεία καμία πρωτοβουλία, καμία πολιτική για το θέμα των τσιγγάνων. Από την απουσία πολιτικής, είναι προτιμότερη ακόμα και μια λάθος πολιτική» είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τον Αγγ. Συρίγο για το πρόβλημα με τους τσιγγάνους και την Μπιρμπίτα.

 

«Αν η Πολιτεία δηλώνει ανίκανη, ας αναθέσει στο Δήμο Καλαμάτας να αναλάβει πρωτοβουλία. Μόνο ο δήμος μιλά για τους τσιγγάνους, οι άλλοι κρύβονται» συνέχισε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι η έκταση των 120 στρεμμάτων -στην Μπιρμπίτα και τη Μακαρία- αγοράστηκε από την Πολιτεία με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των τσιγγάνων.

 

Ο Π. Νίκας προέβη δε και στην πρόταση να γίνει κτηματογράφηση στις πιο πάνω περιοχές και να αποδοθεί ιδιόκτητη γη στους τσιγγάνους, αν τελικά δεν ευοδωθεί άλλη λύση για την αποκατάσταση του οικισμού στην Μπιρμπίτα.

 

Απαντώντας δε στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά -που είχε επιρρίψει ευθύνες στον Δήμο Καλαμάτας και τον ίδιο προσωπικά ως δήμαρχο- για την απαξίωση του καταυλισμού, ο Π. Νίκας υποστήριξε:

 

«Η συνεργασία μεταξύ του δήμου και της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την Μπιρμπίτα δεν προχώρησε, επειδή στη σχετική σύμβαση δεν προβλεπόταν η εγκατάσταση στον οικισμό και των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας, όπως είχε ζητήσει ο δήμος».