Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 23:25

Κλειστά χαρτιά από Στυλιανίδη για μετάθεση δημοτικών εκλογών από την Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον

 

 

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, για το ζήτημα μετάθεσης του χρόνου των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, μετά την συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Μεσσηνίας στην Κυπαρισσία.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για εμάς δεν έχει ανοίξει τέτοιο ζήτημα, ούτε έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο, ξέρουμε όμως ότι το θέμα έχει ανοίξει από κάτω. Υπάρχει μια απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και υπάρχει μια πρόταση από τους 13 περιφερειάρχες για το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ γιατί ακόμη δεν έχει απασχολήσει ένα τέτοιο ζήτημα την κυβέρνηση». Για να τονίσει στη συνέχεια: «Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση για αυτό το θέμα, είναι θέμα που ξεπερνά την δυνατότητά μου αυτή τη στιγμή, είναι ένα θέμα πολιτικό, νομικό, που έχει διάφορες διαστάσεις που θα πρέπει να συζητηθούν. Δεν θα πρέπει κανείς να αγνοήσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και βεβαίως δεν μπορεί κανείς να περιφρονήσει τις διατάξεις τις νομικές που υπάρχουν. Θα πρέπει να συζητηθούν και σε επίπεδο συγκυβέρνησης να παρθούν οι αποφάσεις». Ακόμη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα χωροταξίας των δήμων αυτή τη στιγμή αφού προέχει η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και να στηριχθούν οι δήμοι.

Τον υπουργό καλωσόρισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας προσφέροντάς του ένα δώρο με τοπικά προϊόντα και ένα βιβλίο με ομορφιές της Μεσσηνίας. 

Ο κ. Στυλιανίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε μετά την συνάντησή του με τους 6 δημάρχους της Μεσσηνίας -στην οποία να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας καθυστέρησε περίπου μισή ώρα να προσέλθει-, αναφέρθηκε στην γενικότερη πολιτική κατάσταση και τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση στην οικονομική στήριξη της χώρας. Αναφέρθηκε στην συνέχεια στους πόρους που δόθηκαν στην ΤΑ και ειδικά για τους δήμους της Μεσσηνίας, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους πόρους εκταμιεύτηκαν στο τέλος του 2012 και αυτό ήταν αποτέλεσμα αυτής της κοινής προσπάθειας. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δίνει βάση στην ΤΑ και σε αυτήν ακουμπά και στηρίζει την υλοποίηση αποκεντρωμένων πολιτικών που έχει ανάγκη η χώρα. Για τους δήμους είπε ότι προχωρούν σε εξορθολογισμό και έχουν υιοθετήσει μια πολιτική που οδηγεί στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Όσον αφορά την χωροταξία των δήμων είπε πως μπορεί να έγιναν συνενώσεις με μικροκομματικά κριτήρια αλλά τέτοιο θέμα τώρα δεν μπορεί να ανοίξει, καθώς η στιγμή είναι πολύ δύσκολη για την χώρα. "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σπάσουμε δεσμά που έχουν να κάνουν με την γραφειοκρατία και τα κενά του "Καλλικράτη" για να αυξηθεί η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των δήμων" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την διαθεσιμότητα τόνισε πως "δεν σημαίνει απολύσεις, σημαίνει ότι βγάζεις τους υπέρμετρους, καταγράφεις τα κενά και μεταφέρεις κάποιον εκεί που χρειάζεται ώστε να μην απαιτηθεί από τους δανειστές να γίνουν απολύσεις".

Σχετικά με την πρότασή του για τον εκλογικό νόμο και για εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, είπε πως ήθελε να προκαλέσει το διάλογο και τον προβληματισμό, ένα σύστημα που όπως είπε σπάει τον κομματισμό στην ΤΑ, απομονώνει τις ακραίες φωνές και δίνει βήμα στην λογική πως μπορεί κάποιος να συνθέσει. Ο διάλογος -σημείωσε- άνοιξε και στο τέλος θα αξιολογηθούν οι προτάσεις για να δουν τι σοκ πρέπει να προκαλέσουν και στο χώρο της ΤΑ για να δημιουργήσουν την μήτρα του καινούργιου.

Για την μεταφορά των μαθητών με το ΚΤΕΛ είπε ότι έγινε τιτάνιος αγώνας, νοικοκυρεύτηκαν παλιά χρέη και στη Μεσσηνία το υπουργείο είναι συνεπέστατο και ανέφερε ότι από τις 6 και τις 28 Δεκεμβρίου υπάρχουν δύο εντάλματα κατατεθειμένα προς είσπραξη, το πρόβλημα όμως προκύπτει από κάποιες εμπλοκές στο Γενικό Λογιστήριο οι οποίες έχει ζητηθεί να ξεπεραστούν.

Για την διαφθορά στους δήμους είπε ότι κύριο μέλημα είναι να ξεχωρίσουν τους νοικοκύρηδες από τους αδιάφορους και βάζουν σε λειτουργία μια σειρά από μηχανισμούς όπως είναι το παρατηρητήριο, η συμμετοχή δικαστικών στα πειθαρχικά συμβούλια, ενώ έχουν θέσει προ των ευθυνών τις αποκεντρωμένες περιφέρειες.

Τέλος, αναφερόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο που είχε προηγηθεί της επίσκεψής του στην Κυπαρισσία, τόνισε ότι οι οδηγίες ήταν για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και  ο καθένας θα βαθμολογηθεί αν πέτυχε στην αποστολή που του έθεσε ο πρωθυπουργός.

Να σημειώσουμε ότι εκτός από τους δημάρχους της Μεσσηνίας στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας μέλος της ΚΕ της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης.