Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021 09:09

Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε Χαρίτση: «Κοστολογημένες προτάσεις για αξιοποίηση στρατοπέδου»

Γράφτηκε από τον

 

Το δρόμο για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας άνοιξε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση, προ(σ)κάλεσε την αυτοδιοίκηση, το Δήμο Καλαμάτας σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, να καταθέσει τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση στο υπουργείο για την αξιοποίηση του στρατοπέδου της πόλης.

“Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση αξιοποίησης, γιατί η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων καλό είναι να αξιοποιείται όχι μόνο προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Και προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση” σημείωσε ο υπουργός. Μάλιστα, παρατήρησε ότι σε συζητήσεις τους έχει ενημερώσει τον δήμαρχο πως είναι ανοιχτοί σε προτάσεις αξιοποίησης του στρατοπέδου, αρκεί να είναι τεκμηριωμένες.

Στην εισήγησή του ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “η λειτουργία του Στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» της Καλαμάτας έχει απασχολήσει την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία τα τελευταία 20 χρόνια, με συνεχείς και συχνά αντικρουόμενες αποφάσεις. Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης στρατοπέδων και στρατιωτικών υπηρεσιών του Νομού Μεσσηνίας και υπό το πρίσμα των γνωματεύσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του. Η απόφαση αυτή συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την τότε αντιπολίτευση. Η πραγματικότητα όμως δικαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συνεχίζει τον σχεδιασμό του 2018 σχετικά με την αναδιοργάνωση των στρατοπέδων».

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

“Για το μείζον ζήτημα όμως της αξιοποίησης της έκτασης του στρατοπέδου”, συνέχισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, “δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής τοποθέτηση εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ εδώ και 3 χρόνια”. Σημείωσε ότι “πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο σε κομβικό σημείο της πόλης, που καλύπτει συνολική έκταση 220 στρεμμάτων”, επισημαίνοντας στον υπουργό ότι “η αξιοποίησή του προς το όφελος της τοπικής κοινωνίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια διαρκές αίτημα συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Καλαμάτας”. 

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην απάντησή του χαρακτήρισε το στρατόπεδο “εν μέρει λειτουργικό, εφόσον έχει μεν αποφασιστεί η παύση της λειτουργίας του, αλλά λόγω της  παρουσίας σε αυτό της 77 Μ.Ε. το στρατόπεδο δεν έχει αποδεσμευθεί προς αξιοποίηση”. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι “εφόσον κατατεθεί επίσημο και κοστολογημένο αίτημα αξιοποίησής του από τους αυτοδιοικητικούς φορείς, αυτή θα εξεταστεί από την Στρατιωτική Υπηρεσία και θα αποφανθεί περί της χρήσης του, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα και το μεγαλύτερο μέρος του να αποδεσμευθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας”.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός είπε “με το καλό, αν έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση και μπορείτε να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση, σε επαφή με τους συναδέλφους και τους φορείς της αυτοδιοίκησης”.

Ο Αλ. Χαρίτσης στη δευτερολογία του εκτίμησε ότι με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης και την απάντηση του υπουργού “ανοίγει σήμερα ένας δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά”. Τόνισε, όμως, ότι “πρέπει οι ιδέες και οι προτάσεις να μπορούν να μετατραπούν σε ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο”.

“Με την πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία όλων των φορέων της πόλης, πρέπει να κατατεθεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην παραμένουν «βαλτωμένοι» και αναξιοποίητοι σημαντικοί ελεύθεροι χώροι, που μπορούν να συνεισφέρουν με θετικό αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην τοπική ανάπτυξη” κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Ανταπαντώντας, ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει η προοπτική και η βούληση της τοπικής κοινωνίας και πως η ενέργεια που θα πυροδοτήσει θα είναι η υποβολή μιας ολοκληρωμένης πρότασης. Εκτίμησε ότι η Καλαμάτα έχει θετική προοπτική με το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην 120 ΠΕΑ και πως θα χρειαστεί επιπλέον καταλύματα.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο προεδρεύων α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης προέτρεψε “περιφέρεια - αυτοδιοίκηση - Επιμελητήριο – βουλευτές, πάρτε το πάνω σας”.

 

ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ – ΜΑΝΤΑΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης κατέθεσε πρόταση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τη δημιουργία και λειτουργία παραθεριστικού κέντρου αναψυχής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στο στρατόπεδο της Καλαμάτας. Και σύμφωνα με την ενημέρωση από το Γραφείο του, το υπουργείο τη μελετά.

Σύμφωνα με την πρόταση, το παραθεριστικό κέντρο "μπορεί να ενταχθεί στα καταλύματα που προσφέρονται μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Στρατιωτικής Συνεργασίας CLIMS (Comité de Liaison International des Organismes Militaires Sociaux) σε στρατιωτικό προσωπικό των χωρών που συμμετέχουν στον CLIMS (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, κ.λπ., συνολικά 12 χώρες), συνεισφέροντας στην προβολή της Μεσσηνίας σε διεθνές κοινό". Εναλλακτικά ο κ. Χρυσομάλλης πρότεινε τη δημιουργία διοικητικού κέντρου στο στρατόπεδο με τη μεταφορά των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ).

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς επεσήμανε ότι “η δημοτική αρχή Καλαμάτας πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου της πόλης”, σε δηλώσεις του στο Ionian, στην εκπομπή “Ωρα Μεσσηνίας”. Χαρακτήρισε το στρατόπεδο πολύτιμο θησαυρό για την πόλη και παρατήρησε ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να οριοθετήσει μια διαδικασία, και όλοι οι φορείς, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, να δώσει ιδέες και λύσεις: όχι παρωχημένες με μικρά και πρόσκαιρα οφέλη, αλλά που θα πάνε την Καλαμάτα πολύ μπροστά τα επόμενα χρόνια.

Γ.Σ.