Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 09:04

Εκτός κυβερνητικών ανακοινώσεων το αντιπλημμυρικό Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Εκτός κυβερνητικών ανακοινώσεων το αντιπλημμυρικό Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Το χρονοδιάγραμμα έναρξης των μεγάλων έργων Υποδομής της Μεσσηνίας προσδιόρισαν με δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη στη χθεσινή παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το «χάρτη» των έργων εξαφανίστηκε το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας και κανένας πλέον δεν γνωρίζει αν τα χρήματα θα δοθούν αλλού ή αν θα γίνουν εργασίες της ίδιας ή άλλης μελέτης μετά τις εκλογές.

Η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα – Πύλος Μεθώνη θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες  δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης ενώ για το δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα είπε ότι θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Ο ανάδοχος στο διαγωνισμό παραχώρησης του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» αναμένεται να ανακηρυχθεί το 4ο τρίμηνο του 2023 ενώ η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τη μαρίνα της Πύλου αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, δήλωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του Υπεραταμείου Στέφανος Γιουρέλης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι για το Μηναγιώτικο Φράγμα εθα κατατεθούν προσφορές στις 19 Δεκεμβρίου. Για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού Φράγματος ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα δημοπρατηθεί όταν θα καθοριστεί η τιμή μονάδας αποζημίωσης για τις απολυτρώσεις η οποία έχει καθυστερήσει επειδή δεν συνεδρίαζαν τα δικαστήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης είπε μελετάται η λειτουργία ακαδημίας για αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού στη Μπούκα της Μεσσήνης, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα γίνει με ΣΔΙΤ ή με κάποια άλλη συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Αναλυτικά όλα τα έργα της Μεσσηνίας όπως παρουσιάζονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο.

Διαχείριση αποβλήτων

 Δίκτυα αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιανών

Κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων, του αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων, του αγωγού διάθεσης των λυμάτων, καθώς και της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της πόλης των Γαργαλιάνων. Το έργο της συλλογής και διαχείρισης των λυμάτων, κρίνεται στρατηγικής σημασίας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής των Γαργαλιάνων. Το έργο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ενεργειών για την ορθολογική διαχείριση υγρών αποβλήτων και προστασίας των υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται να υλοποιηθεί τόσο σε επίπεδο ΟΤΑ, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Προϋπολογισμός: 17,55 εκατ. €

 Έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε ΔΕΥΑ Καλαμάτας

Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Προϋπολογισμός: 3,68 εκατ. €

 Έργα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κορώνης Δήμου Πύλου - Νέστορος (έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού)

Πρόοδος: Το έργο είναι σε διαδικασία δημοπράτησης.

Προϋπολογισμός: 4,89 εκατ. €

Άρδευση

 Κατασκευή Φράγματος Μιναγιώτικου

Το έργο ΣΔΙΤ αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του φράγματος Μιναγιώτικου καθώς και του δικτύου άρδευσης περιοχών στο Δήμο Πύλου – Νέστορος του νομού Μεσσηνίας, συνολικής έκτασης 35.000 στρεμμάτων. Το αρδευτικό δίκτυο θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων:

  • Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης της πρώην Δ.Ε. Μεθώνης, • Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Αμπελακίων της πρώην Δ.Ε. Πύλου, και • Μηλίτσης της πρώην Δ.Ε. Αιπείας.

Σε εξέλιξη η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού.

Ωφελούμενοι αγρότες: 3.500

Προϋπολογισμός: 141,8 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2025

 Φράγμα Φιλιατρινού

Αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης φράγματος λεκάνης Φιλιατρινού Ν. Μεσσηνίας

Πρόοδος: Άμεση Δημοπράτηση

Ωφελούμενοι αγρότες: 3.000

Προϋπολογισμός: 45,88 εκατ. €

Δημόσια Προστασία

 Έργα          αντιδιαβρωτικής          προστασίας της            παραλίας Δ.Ε. Αιπείας του        Δήμου Μεσσήνης         της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το έργο αφορά σε εργασίες για την προστασία της παραλίας του Αγίου Ανδρέα της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης, σε μήκος ακτογραμμής 2 χλμ. περίπου, που θα κατασκευαστούν εκατέρωθεν του ομώνυμου λιμενίσκου. Η διαχρονική εξέλιξη του φαινομένου έχει μελετηθεί και τα έργα που προβλέπεται να κατασκευαστούν είναι ένας πρόβολος στο βόρειο τμήμα της περιοχής, τρεις ύφαλοι κυματοθραύστες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, παράλληλα στην ακτή και ένας πρόβολος στο νότιο τμήμα της περιοχής, στην ρίζα του υπήνεμου μόλου ταυ λιμενίσκου. Ενίσχυση του υφιστάμενου υφάλου στο νότιο τμήμα.

Προϋπολογισμός: 2,18 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Β’ Τρίμηνο 2023

Λιμενικά

 Αποκατάσταση ζημιών σε λιμένες Δήμου Πύλου - Νέστορος και Δήμου Μεσσήνης

Πρόοδος: Εχει δοθεί για χρήση ο προβλήτας της Πύλου και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον λιμένα Πεταλιδίου. Αναμένεται να εκκινήσουν οι εργασίες στους λιμένες Γιάλοβας, Μεθώνης, Φοινικούντας, Κορώνης και να εκκινήσει η αποκατάσταση των λιμενοβραχιόνων της Πύλου.

Προϋπολογισμός: 3 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Α’ Τρίμηνο 2023

Λιμάνι Κυπαρισσίας

Έργα αποκατάστασης υποδομών στο λιμάνι Κυπαρισσίας

Προϋπολογισμός: 3,5 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Β’ Τρίμηνο 2023

Λιμενικά

                  Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης

Αποκατάσταση του αλιευτικού καταφυγίου, προσήνεμος και υπήνεμος μόλος- χερσαία ζώνη και εκβάθυνση λιμενολεκάνης.

Προϋπολογισμός: 5,3 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Β’ Τρίμηνο 2023

Οδικά έργα

            10               Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος – Κορώνη

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει εργασίες για την κατασκευή 7.320μ της επαρχιακής οδού Ριζόμυλος-Κορώνη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και αποσκοπεί στη λειτουργική αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του οδικού Δικτύου της Μεσσηνίας. Η μελέτη για το Β' τμήμα είναι ολοκληρωμένη και το έργο θα εκκινήσει το α' εξάμηνο 2023. Προϋπολογισμός: 43 εκατ. €

            11               Οδικός Άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου - Τμήμα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη με

ΣΔΙΤ

Το έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου – Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με ΣΔΙΤ. Πρόοδος: Σε διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων. Αναμένεται η συμβασιοποίηση το Α’ Τρίμηνο 2023.

Προϋπολογισμός: 245,5 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2026

12               Βελτίωση         Εθνικής οδού    «Κυπαρισσία   -           Φιλιατρά-Πύλος-Μεθώνη»      τμήμα  Φιλιατρά         Γαργαλιάνοι/   Οδοφωτισμός            ισόπεδων         κόμβων            τμημάτων        Φιλιατρά         -           Γαργαλιάνοι     και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός

Το έργο περιλαμβάνει την βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού τμήματος Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, συνολικού μήκους 8,836 χλμ., στο πλαίσιο βελτίωσης και αναβάθμισης της Εθνικής Οδού «Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Πύλος Μεθώνη».

Προϋπολογισμός: 21,3 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Γ’ Τρίμηνο 2024

13 Υλοποίηση υπολειπόμενων εργασιών για την ολοκλήρωση κατασκευής του έργου βελτίωσης της 38ης Επ. οδού Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο έως την 9η Ε.Ο. όρια Ν. Ηλείας - Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Πύλος – Μεθώνη

Πρόοδος: Το ποσοστό υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου ανέρχεται στο 50% του συνολικού έργου.

Προϋπολογισμός: 4,5 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Β’ Τρίμηνο 2023

            14               Βελτίωση της 7ης Επαρχιακής Οδού Μεσσηνίας, τμήματα Μεσσήνη-Εύα και Εύα-Λάμπαινα

Το έργο κατασκευάζεται από την αρχή έως το τέλος επί του υφιστάμενου δρόμου. Στα εν λόγω τμήματα γίνεται βελτίωση της υπάρχουσας οδού, με μικρή μεταβολή της χάραξης και αύξηση της διατομής. Προϋπολογισμός: 5,64 εκατ. €

            15               Βελτίωση 9ης Εθνικής Οδού (Τμήμα παράκαμψη Γιάλοβα Π.Ε. Μεσσηνίας)

Mε την αποπεράτωση της παράκαμψης της Γιάλοβας ολοκληρώνεται το σύνολο του δυτικού οδικού άξονα της χώρας από τα Ιωάννινα έως την Καλαμάτα. Σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία: 22.11.2022 καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών. Προϋπολογισμός: 40,5 εκατ. €

Αγροτική οδοποιίας

            16               Αγροτική Οδοποιία (διάφορα έργα)

Διάφορα έργα βελτίωσης αγροτικών οδών.

Προϋπολογισμός: 16,48 εκατ. €

Ύδρευση

Έργα ύδρευσης (διάφορα έργα)

Προϋπολογισμός: 5,91 εκατ. €

Βελτίωση δικτύου ύδρευσης (διάφορα έργα)

Προϋπολογισμός: 27,84 εκατ. €

Αναπλάσεις

            19               «ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων αναβάθμισης διοικητηρίου Π.Ε. Μεσσηνίας»

Το έργο αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό ήδη υφιστάμενου κτιρίου -του μεγαλύτερου δημόσιου κτηρίου της Καλαμάτας- το οποίο στεγάζει υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Προϋπολογισμός: 10,5 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: 2024

Άξονας Β. Επένδυση και αξία στην περιοχή

ΣΔΑΜ

            20               Ενέργειες Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης Δεξιοτήτων σε ανέργους ηλικίας

Η δράση αποσκοπεί στην ανάσχεση των συνεπειών της ανεργίας λόγω των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης και στην βελτίωση της απασχόλησης των ανέργων στους δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας, Καλαμάτας, Σπάρτης, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της τοπικής αγοράς εργασίας και να ενισχυθεί η προοπτική ένταξής τους σε αυτή. Η δράση αφορά σε 1.000 εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Προϋπολογισμός: 4,5 εκατ .€ | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2023

            21               Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων

Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας, Καλαμάτας, Σπάρτης)

Προϋπολογισμός: 12 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2023

            22               Πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών

Το πρόγραμμα αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας, Καλαμάτας, Σπάρτης).

Προϋπολογισμός: 3,5 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2022

            23               Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας για τη Δίκαιη Μετάβαση

Η δράση περιλαμβάνει τη συνεχή διάγνωση των αναγκών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την εκπόνηση μελετών, εκθέσεων και την ανάπτυξη πρότυπων ανοικτών εργαλείων και υποστηρικτικού υλικού για την παροχή:

  • ανοιχτών και οριζόντιων υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης και υποστήριξης.
  • εξατομικευμένων υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης με κύριο στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην καινοτομία, τη διαφοροποίηση του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου και την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με σαφή προσανατολισμό στη Δίκαιη Μετάβαση. (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας).

Προϋπολογισμός: 2,75 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2029

24 Δημιουργία Θερμοκοιτίδας & εκκολαπτηρίου για την ανάπτυξη της καινοτομίας σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής Έρευνας Καινοτομίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Κάθε θερμοκοιτίδα περιλαμβάνει φυσικές και ψηφιακές υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας επιχειρήσεων σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης τους, προκαταρκτικές δράσεις ενημέρωσης, επιλογής και εκπαίδευσης σε περιοδικούς κύκλους εφαρμογής, υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνοδευτικές υπηρεσίες υποστήριξης της εξόδου των επιχειρήσεων από τη θερμοκοιτίδα. (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας,

Οιχαλίας).

Προϋπολογισμός: 3 εκατ. €

25 Ανάπτυξη Δικτύου Ειδικών Κέντρων Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης για ανέργους, εργαζόμενους, αυταπασχολούμενους και εν δυνάμει νέους επιχειρηματίες για τις Περιοχές ΔΑΜ

Η δράση αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία Κέντρου Δεξιοτήτων στην περιοχή της Μεγαλόπολης το οποίο θα παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες και εργαλεία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την προώθηση στην απασχόληση και την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας για τους ανέργους, αναζητούντες εργασία, εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους, εργοδότες και δυνάμει νέοι επιχειρηματίες. Τα Κέντρα Δεξιοτήτων στοιχειοθετούν σημαντική καινοτομία για την ανάσχεση της ανεργίας στις περιοχές ΔΑΜ και την προώθηση στην απασχόληση των ατόμων που πλήττονται από τις συνέπειες της συρρίκνωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας. (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας).

Προϋπολογισμός: 5 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2029

Επένδυση και αξία στην περιοχή

ΣΔΑΜ

Ολοκληρωμένα            προγράμματα  Προώθησης      στην     Απασχόληση    για       ανέργους         (Δράσεις Συμβουλευτικής, Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης) στις Περιοχές ΔΑΜ

26

Παροχή σε ανέργους, υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης – προκειμένου να γίνει η κατάλληλη διάγνωση αναγκών και η διαμόρφωση ατομικού σχεδίου δράσης για την χάραξη της επιμορφωτικής διαδρομής που θα ακολουθηθεί από τον εκάστοτε ωφελούμενο, η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης, θεωρητικής τόσο σε οριζόντια θέματα (soft skills), όσο και σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά αντικείμενα, πρακτικής άσκησης μέσω case studies ή on the job training, καθώς και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων. (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας).

Προϋπολογισμός: 1,2 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2029

27 Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Συμβουλευτικής, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης Δεξιοτήτων για εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους σε επισφαλείς θέσεις

Σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της απασχόλησης για εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας στις περιοχές απολιγνιτοποίησης και ιδιαίτερα της Μεγαλόπολης μέσω ολοκληρωμένου τύπου παρέμβασης που περιλαμβάνει εξατομικευμένη συμβουλευτική, επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική για την ίδρυση επιχείρησης. (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας).

Προϋπολογισμός: 625 χιλ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2029

28               Στοχευμένες Δράσεις Κοινωνικής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στις Περιοχές ΔΑΜ

Στοχευμένες Δράσεις Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας ΔΑΜ ως παρεμβάσεις «προστιθέμενης αξίας» (ή αλλαγής συμπεριφοράς) που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων Ανοικτής Καινοτομίας των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στις κοινωνικές επιχειρήσεις καθώς και των λοιπών τοπικών οικονομικών & κοινωνικών συντελεστών (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας). Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. €

29               Ανάπτυξη Συνεργατικών χώρων εργασίας (co-working spaces)

Κάθε συνεργατικός χώρος εργασίας περιλαμβάνει φυσικές και ψηφιακές υποδομές εργασίας/συνεργασίας, υπηρεσίες πληροφόρησης & προσανατολισμού καθώς και την υλοποίηση ανοικτών δράσεων στην κοινότητα. Οι υπηρεσίες τους απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους από απόσταση, άτυπες επιχειρηματικές ομάδες, επιχειρήσεις υπό σύσταση, πολύ μικρές επιχειρήσεις που χρειάζονται χώρο και ένα ευρύτερο υποστηρικτικό πλαίσιο (υποδομές ΤΠΕ, διοικητική υποστήριξη, πρόσβαση σε επαγγελματικές υπηρεσίες). (Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας). Προϋπολογισμός: 900 χιλ. €

 

Άξονας Γ. Ποιότητα ζωής

Αεροδρόμιο

 

     

30        Αναβάθμιση αεροδρομίου Καλαμάτας

Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και κατασκευή συνδετήριου τροχόδρομου στην περιοχή που θα απαλλοτριωθεί.

Προϋπολογισμός: 6 εκατ. €

31               Αξιοποίηση αεροδρομίου Καλαμάτας

Αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας με την μακροχρόνια παραχώρησή του μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Εντός του Α' δίμηνου 2023 αναμένεται η αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή των διαγωνιζόμενων που θα συμμετάσχουν στη Β' φάση του Διαγωνισμού (Q1 2023). Εκτιμώμενη ημερομηνία υποβολής

Άξονας Γ. Ποιότητα ζωής

Αεροδρόμιο

 

30        Αναβάθμιση αεροδρομίου Καλαμάτας

Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και κατασκευή συνδετήριου τροχόδρομου στην περιοχή που θα απαλλοτριωθεί.

Προϋπολογισμός: 6 εκατ. €

31               Αξιοποίηση αεροδρομίου Καλαμάτας

Αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας με την μακροχρόνια παραχώρησή του μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Εντός του Α' δίμηνου 2023 αναμένεται η αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή των διαγωνιζόμενων που θα συμμετάσχουν στη Β' φάση του Διαγωνισμού (Q1 2023). Εκτιμώμενη ημερομηνία υποβολής προσφορών: Q4 2023.

 

 

Αθλητισμός

32               Κατασκευή, συντήρηση, βελτίωση, αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων

Προμήθεια και τοποθέτησή τεχνητού χλοοτάπητα στο αθλητικό κέντρο Ε.Π.Σ. Μεσσηνίας, έργα αθλητικών εγκαταστάσεων Τ.Κ. Πλατύ Δημου Καλαμάτας, προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής λυόμενης κερκίδας στο Δημοτικό γήπεδο Βαλύρας και στο δημοτικό γήπεδο Αγ. Νικολάου Μπούκας Δήμου Μεσσήνης, προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Καλού Νερού / Ελαιάς, Δήμου Τριφυλίας, βελτίωση – συντήρηση γηπέδου Μεσσηνιακού Γ.Σ. 1888, προμήθεια χλοοτάπητα και διάφορων υλικών στο Εθνικό στάδιο Καλαμάτας. Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Οιχαλίας, κατασκευή συνθετικού τάπητα στίβου (ταρτάν) στο Δημοτικό Στάδιο Φιλιατρών, φωτισμός Δημοτικού Σταδίου Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας, κατασκευή Προπονητηρίου στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Παραλίας, αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Μεσσήνης (Κατασκευή ελαστικού τάπητα /ταρτάν, τοποθέτηση καθισμάτων εξωτερ. Χώρου και ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου).

Προϋπολογισμός: 4,86 εκατ. €

Αναπλάσεις

33               Μελέτη για την ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μικρά Μαντινεία - Κιτριές

Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβαλλοντικά τραυματισμένων τοπίων, την αναβάθμιση υποδομών σε περιοχές περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, με την ανάπλαση των οικιστικών ενοτήτων, την αναβάθμιση των παροχών/υπηρεσιών/υποδομών πρώτιστα προς ευάλωτες/ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμΕΑ).

Εκτιμώμενος συνολικός π/υ: 8,45 εκατ. €

Προϋπολογισμός: 345 χιλ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2022

Λιμενικά - Τουρισμός

34        Μαρίνα Πύλου

Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών διαχείρισης λιμένα (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Πύλου για περίοδο 40 ετών. Η μαρίνα Πύλου βρίσκεται στο κεντρικό και βορειανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της πόλης της Πύλου με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 129 τουριστικών σκαφών με μήκος από 8μ. έως 30μ. Το εμβαδόν της χερσαίας ζώνης της μαρίνας Πύλου είναι 32.195 τ.μ., ενώ το εμβαδόν της θαλάσσιας ζώνης της είναι 85.379 τ.μ. Στη μαρίνα Πύλου προβλέπονται οι ακόλουθες χρήσεις γης: α) τουρισμού – αναψυχής, β) κατοικίας προς μίσθωση, γ) διοίκησης και λειτουργίας της μαρίνας καθώς και δ) χρήσεις χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών. Στις 29.11.22 κατατεθήκαν δυο δεσμευτικές προσφορές.

Πολιτισμός

35               Αρχαιολογικό μουσείο στη χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Αναβάθμιση αρχαιολογικού μουσείου στη χώρα του Δήμου Πύλου - Νέστορος Μεσσηνίας πρόοδος υλοποίησης 5,69%.

Προϋπολογισμός: 2,8 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Δ’ Τρίμηνο 2023

36        Κάστρο Κορώνης

Στερέωση βραχωδών πρανών και αποκατάσταση προμαχώνα στο κάστρο Κορώνης Αναμένεται η έγκριση των πρόσθετων όρων στη Διακήρυξη από το ΥΠΟΜΕΔΙ. Προϋπολογισμός: 2,48 εκατ. €

37               Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης

Μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας στις 17.07.2022 δρομολογείται η υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης Μεταξύ των ΥΠΠΟΑ, Δήμου Μεσσήνης και Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Προϋπολογισμός: 971 χιλ. €

38        Κάστρο Κυπαρισσίας

Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του κάστρου Κυπαρισσίας στο νομό Μεσσηνίας, Πρόοδος υλοποίησης 82,5%.

Προϋπολογισμός: 1,48 εκατ. € | Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: Β’ Τρίμηνο 2023

Επαρχιακή Οδός Ριζόμυλος-Κορώνη

Επαρχιακή Οδός Ριζόμυλος-Κορώνη, Τμήμα Γέφυρα Τζάνε –Έξοδος Καλαμακίου-Αρχαιολογία/Β΄ Φάση.

Προϋπολογισμός: 1,19 εκατ. €

Άξονας Δ. Δίπλα σε κάθε πολίτη

Παιδεία

Ανέγερση Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού

Εν εξελίξει η υποβολή αιτήματος στην ΕΓΣΔΙΤ.

Προϋπολογισμός 20 εκατ. €

Ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου & ΓΕΛ Κορώνης

Προϋπολογισμός 3,4 εκατ. €

Προσθήκη κατ' επέκταση διώροφου κτίσματος τεσσάρων αιθουσών και χώρων υγιεινής ενεργειακή  αναβάθμιση     στο       γυμνάσιο         -            λύκειο  Μελιγαλά        και       ανακατασκευή του περιβάλλοντος χώρου

Επέκταση κτίσματος και ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού κτιρίου. Η σύμβαση υπεγράφη 30.03.2022.

Προϋπολογισμός 1,65 εκατ. €

Υγεία

Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας

Ενεργειακή αναβάθμιση και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Προϋπολογισμός 4,44 εκατ. €

Κέντρο Υγείας Φιλιατρών

Ενεργειακή αναβάθμιση Κέντρο Υγείας Φιλιατρών.

Προϋπολογισμός 1,5 εκατ. €

Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας

Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις, στο υφιστάμενο κτίριο Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας.

Προϋπολογισμός 3,07 εκατ. €

Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας – Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στις Ν.Μ. του νοσοκομείου & έγκριση σκοπιμότητας προμήθειας δυο αναισθησιολογικών μηχανημάτων και ένα λαπαροσκοπικό συγκρότημα ΗD. Προϋπολογισμός 1,5 εκατ. €

Κέντρο Υγείας Γαργαλιανών

Εκσυγχρονισμός και λειτουργική αναβάθμιση Κέντρου Υγείας Γαργαλιανών.

Προϋπολογισμός 380 χιλ. €

Κέντρο Υγείας Πύλου

Προμήθεια ασθενοφόρου οχήματος 4Χ2 Κέντρου Υγείας Πύλου δωρεάς ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Προϋπολογισμός 58 χιλ. € 


NEWSLETTER