Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 07:45

Επόμενος στόχος η μείωση της μικροεγκληματικότητας

Γράφτηκε από τον
Επόμενος στόχος η μείωση της μικροεγκληματικότητας

Θετικά κρίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας τα αποτελέσματα των προσπαθειών της αστυνόμευσης στη Μεσσηνία, κατά τις 100 μέρες από την προηγούμενη επίσκεψή του στο νομό. Κάνοντας μια αποτίμηση χθες το βράδυ, μετά από σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, ο κ. Δένδιας παραδέχτηκε ότι δεν έχει επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στο σύνολό του και σημείωσε πως "υπάρχει διεσπαρμένη μικρή εγκληματικότητα η οποία δηλητηριάζει τη ζωή του μέσου πολίτη στη Μεσσηνία".

 Στη σύσκεψη μετείχαν οι 6 δήμαρχοι του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας αντιστράτηγος Γιάννης Δικόπουλος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου υποστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος και άλλα στελέχη της Διεύθυνσης, καθώς και οι πρόεδροι της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς και της Τ.Ο. Καλαμάτας Κώστας Παπαδάκης.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης ο υπουργός συναντήθηκε με τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά τις συσκέψεις είδε για λίγο τον αρχιφύλακα Παναγιώτη Καράμπελα, που είχε τραυματιστεί σοβαρά το Μάιο στο μακελλειό με τους κακοποιούς στην οδό Ευριπίδου, και τον ευχαρίστησε για την προσφορά και την αυτοθυσία του.

Σε δηλώσεις του μετά τις συσκέψεις, κάνοντας αποτίμηση των 100 ημερών όπως είχε υποσχεθεί κατά την επίσκεψή του την 1η Ιουνίου, ο κ. Δένδιας είπε:

"Κρίνεται ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά, θετικότατα. Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί. Από την άλλη όμως, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι έχουμε πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στο σύνολό του. Υπάρχει διεσπαρμένη μικρή εγκληματικότητα, η οποία δηλητηριάζει τη ζωή του μέσου πολίτη στη Μεσσηνία. Αυτός θα είναι ο επόμενος στόχος μας, τις επόμενες 100 ημέρες. Ελπίζω ότι κι εκεί θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα - και αν έχετε την καλοσύνη να με φιλοξενήσετε πάλι εκεί κοντά στα Χριστούγεννα, θα τα ξαναπούμε να δούμε πού έχουμε φτάσει και τότε".

Σε ερώτησή μας για το αν θα υπάρξει μείωση των Αστυνομικών Τμημάτων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, ο υπουργός απάντησε:

"Είναι νωρίς. Υπάρχει πράγματι σχεδιασμός για τη συνολική μεταρρύθμιση του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και της Πυροσβεστικής και του υπουργείου. Θα κατατεθεί ένα μεγάλο νομοθέτημα και, αφού ψηφιστεί, η αναδιοργάνωση των τμημάτων σε επίπεδο νομών έρχεται σε δεύτερη φάση.

Η σκέψη, η κατευθυντήρια γραμμή είναι η αύξηση της αστυνόμευσης, όχι η μείωσή της. Η παρουσία περισσότερων αστυνομικών ορατών στο δρόμο και στον Ελληνα πολίτη. Από τη μεταρρύθμιση που ελπίζω να έχει ολοκληρωθεί αυτό το χειμώνα, να περιμένετε σημαντική βελτίωση, όχι οπισθοδρόμηση".

Σε ερώτηση για την καθημερινή μετακίνηση αστυνομικών και της Μεσσηνίας για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

"Και αυτό θα λυθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. Θα αποκτήσει μόνιμη δύναμη και δε θα χρειάζεται η καθημερινή ταλαιπωρία των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ύπαρξη του στρατοπέδου της Κορίνθου στο πλαίσιο του "Ξένιου Δία" έχει τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα. Ηταν ο τρόπος με τον οποίο φέραμε σε μία τάξη το μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας. Το χρόνο που πέρασε έφυγαν από την Ελλάδα 25.000 παράνομοι μετανάστες και απετράπη η είσοδος 50.000. Φανταστείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα, εάν κάθε χρόνο βάζαμε, όπως τα παλιά χρόνια, 75.000 παράνομους παραπάνω μέσα στην ελληνική κοινωνία. Πόσο καιρό θα μπορούσαμε να αντέξουμε;

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ταλαιπωρία, ότι χρειάζεται προσπάθεια, ότι ταλαιπωρούνται και καταπονούνται τα στελέχη μας. Είναι το τίμημα που πληρώνουμε μέχρι να φτάσουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο οργάνωσης, τίμημα όμως απαραίτητο για την ευημερία και τη γαλήνη της ελληνικής κοινωνίας".

Ο υπουργός δεν δέχτηκε άλλη ερώτηση και δεν απάντησε στην ερώτησή μας για το ζήτημα με τους τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας, που του έθεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Γ.Σ. 


NEWSLETTER