Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 08:45

Προγραμματίζεται η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στη ΝΑ Πυλία - Απάντηση Πλεύρη σε επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση

Γράφτηκε από την
Προγραμματίζεται η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στη ΝΑ Πυλία -  Απάντηση Πλεύρη σε επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση

 

Το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει τη δημιουργία σταθμού του ΕΚΑΒ στη ΝΑ Πυλία, όμως, δεν έχει σχεδιασμό για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή, παρότι αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό υγειονομικό κενό που πρέπει να καλυφθεί.

Τις απαντήσεις αυτές έδωσε ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, χθες το απόγευμα στη Βουλή, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση.

Ψάχνουμε να βρούμε το σημείο για τον σταθμό του ΕΚΑΒ”, είπε ο υπουργός κι ενημέρωσε πως έγινε πρόταση για τη Λογγά, αλλά εξετάζεται και η Κορώνη και αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει τον ακριβή χρόνο που θα γίνει ο σταθμός και πληροφόρησε πως αναμένεται συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ για να δουν τις ακριβείς θέσεις του προσωπικού, που απαιτούνται για να λειτουργήσει.

Για τη δημιουργία Κ.Υ. απάντησε πως “φαίνεται ότι υπάρχει αναγκαιότητα, δεν υπάρχει αμφισβήτηση” και πρόσθεσε: “Πρέπει να υπάρξει δομή για να καλύψει τις ανάγκες. Δεν υπάρχει, όμως, σαφής σχεδιασμός. Έχει αποτυπωθεί η ανάγκη, είναι κενό που πρέπει να καλυφθεί”.

Ο Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζει ότι “το υπουργείο Υγείας, παρότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός για την δημιουργία δομής πρωτοβάθμιας υγείας στην νοτιανατολική Πυλία”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης τόνισε ότι “το πάνδημο αίτημα των κατοίκων της νοτιοανατολικής Πυλίας για την ικανοποίηση του δικαιώματός τους στην υγειονομική περίθαλψη απαιτεί ουσιαστικές απαντήσεις και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις”.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην “υγειονομική τρύπα σε μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει σημαντικό τμήμα των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και πληθυσμό που υπερδιπλασιάζεται τους θερινούς μήνες. Σε ολόκληρη την περιοχή δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, γεγονός που την καθιστά υγειονομικά επισφαλή για κατοίκους και επισκέπτες”.

Παράλληλα και όσον αφορά τις επείγουσες διακομιδές ασθενών ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε στον υπουργό ότι “δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για να αντιμετωπισθούν διακομιδές και επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα να καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας ή το μοναδικό ασθενοφόρο της Πύλου, τα οποία είναι υποχρεωμένα να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, σε κακό οδικό δίκτυο, με συνέπεια να χάνεται κρίσιμος χρόνος στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το πολιτικό Γραφείο του μεσσήνιου βουλευτή, ο υπουργός Υγείας στην απάντηση του αποδέχθηκε μεν με ειλικρίνεια την αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη δομή πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή, δεν παρουσίασε, όμως. καμία πρόταση ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία Κέντρου Υγείας πρωτοβάθμιας κάλυψης. Παράλληλα, ως προς την δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ είναι θετικό ότι ο υπουργός εξήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Η εξαγγελία αυτή βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε τον υπουργό για νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση τις αμέσως επόμενες ημέρες, που θα αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει οι δύο μεγάλες δομές υγείας της Μεσσηνίας, τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, εξαιτίας της τραγικής τους υποστελέχωσης.


NEWSLETTER