Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 18:17

Διϋπουργική συνάντηση για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και του εδάφους με συμμετοχή της Ν. Γιαννακοπούλου

Γράφτηκε από την

Διϋπουργική συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους και της διάβρωσης των ακτών θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κας. Νάντιας Γιαννακοπούλου.

 

Η πραγματοποίηση της συνάντησης με συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων και φορέων κρίνεται αναγκαία, καθώς η αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών είναι συναρμοδιότητα πολλών υπουργείων.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το θέμα στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ παρόντος και του Διευθυντή Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας κ. Δ.Ντινόκα, η δρ. Αυγερινοπούλου ενημέρωσε την κα. Γιαννακοπούλου για την έντονη διάσταση του φαινομένου, όπως εκτυλίσσεται τόσο στις ακτές της Ηλείας και της Μεσσηνίας, όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές του πυρόπληκτου Νομού Ηλείας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των ακτών, αλλά και για την προστασία του εδάφους. Η Πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε εξάλλου, ότι η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνογνωσία. «Χρειάζονται μέτρα αποκατάστασης, αλλά και μέτρα πρόληψης. Χρειάζονται ολοκληρωμένες μελέτες και έργα προληπτικά προκειμένου να μετριαστεί το φαινόμενο και να μην εξελιχθεί». 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε εξάλλου Επίκαιρη Ερώτηση την περασμένη Παρασκευή με θέμα την εκτεταμένη διάβρωση του εδάφους στην Ηλεία. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η βύθιση οικιών στο δ.δ Καυκανιάς Αρχαίας Ολυμπίας.

Η Γενική Γραμματέας συμφώνησε στην αναγκαιότητα ανάληψης δράσης σημειώνοντας ότι χρειάζεται να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος και να αντιμετωπιστεί. Η απώλεια των ακτών συνιστά απειλή και για τη βιοποικιλότητα, αλλά και για τον τουρισμό. Η διάβρωση των ακτών συνιστά σημαντικό πρόβλημα για την ακτογραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της χώρας μας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών λόγω και των κλιματικών αλλαγών, η Ελλάδα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται «στο κόκκινο». 

Η Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα, ενώ έχει πραγματοποιήσει και αυτοψία σε ακτές της Ηλείας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διάβρωσης με τη συμμετοχή βουλευτών του «Κύκλου Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη, (COMPSUD), καθώς αποτελεί σοβαρό θέμα σε όλη την περιοχή. 

Από το Γραφείο Τύπου της δρ Αυγερινοπούλου

*Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, δρ. Αυγερινοπούλου με τη Γ.Γ του ΥΠΕΚΑ,  Νάντια Γιαννακοπούλου