Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 07:46

Παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα: Πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο

Γράφτηκε από την
Παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα: Πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο

Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές καθώς ο πρωθυπουργός, όπως είπε στο διάγγελμα του, θέλει να θέσει στην κρίση του λαού όσα έπραξε. Η ημερομηνία των εκλογών παραμένει ανοιχτή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να στηθούν κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου - κάτι που, όπως φαίνεται, απορρίπτει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα εξαντλήσει το περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, προκειμένου να αναζητηθούν συναινέσεις και να διαμορφωθούν συσχετισμοί: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε οι εκλογές να είναι η τελευταία λύση. Αρκετά έπαιξε ο κ. Τσίπρας», τόνισε.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός κατέθεσε άμεσα την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων, δεν αποκλείεται πλέον να λάβει διερευνητική εντολή και ο Ν. Μιχαλολιάκος. 

«Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξάντλησε τα όρια της» είπε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός. Τώρα πρέπει να πάρει πάλι τον λόγο ο λαός. Εσείς θα πείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε οδηγεί στην έξοδο από την κρίση. Εσείς θα αποφασίσετε ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον και να διαπραγματευτεί την απομείωση του χρέους».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τον λαό να κρίνει τους διαφωνούντες, που προκρίνουν άλλες λύσεις εκτός ευρώ, αλλά και την «αντιπολίτευση της διαπλοκής», όπως είπε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρώτη του προεκλογική ομιλία, επαναλαμβάνοντας όσα είπε στη Βουλή, υποστηρίζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές. «Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε. Δεν αντιμετωπίσαμε όμως την αντίδραση που υπολογίζαμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία με στόχο να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας έναντι των δανειστών. Η οικονομία θα αναπνεύσει και η αγορά θα εξομαλυνθεί. Είναι η αρχή του τέλους της κρίσης. Μία αρχή που δεν είναι εύκολη, αλλά μας δίνει προοπτικές». Μίλησε πάλι για μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, και επανέλαβε, ως έργα της κυβέρνησής του, το νόμο για τη μετανάστευση, το άνοιγμα της ΕΡΤ και το κλείσιμο του εργοστασίου στις Σκουριές. «Παρά τις δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος. Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα» είπε ακόμη.

«Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή» ανέφερε ο Α. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα», είπε, ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δρομολογεί και τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα θεσμικές, διαδικαστικές εξελίξεις. Μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον αρχαιότερο ανώτατο δικαστικό. Ετσι, η χώρα θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, τη Βασιλική Θάνου, πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Και από τη στιγμή που ο Ευ. Μεϊμαράκης θα σπεύσει να πάρει τη διερευνητική εντολή, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να πράξει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο στις εκλογές, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δει και τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής: «Θα συναντηθώ με τον κ. Θεοδωράκη και την κ. Γεννηματά. Είναι πιθανό, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας νομιμοποίησε πολιτικά τη Χ.Α, είναι πιθανό να εξετάσω το ενδεχόμενο να συναντηθώ μαζί τους. Σίγουρα θα συναντηθώ με το ΚΚΕ και τον κ. Καμμένο αν και δεν ξέρω αν θα είναι στην επόμενη Βουλή».  

Οπως είναι γνωστό, οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν με λίστα υποψηφίων και όχι με σταυρό προτίμησης, επιτρέποντας στους πολιτικούς αρχηγούς να διαμορφώσουν κοινοβουλευτικές ομάδες απολύτως «ελεγχόμενες». Με την αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου θα κάνει την είσοδο του στην πολιτική ζωή το «αντιμνημονιακό» σχήμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με το οποίο αναμένεται να συμπλεύσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αντιθέτως, ο Γ. Βαρουφάκης θα πολιτευτεί, όπως φαίνεται, στο πλευρό του Α. Τσίπρα. «Οι δυνάμεις του "Οχι" θα εκφραστούν από ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο που θα έχει ως στόχο την κατάργηση των μνημονίων. Στο μέτωπο θα συμμετάσχουν ευρύτερες δυνάμεις» σχολίασε ο Δ. Στρατούλης.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Θετική είναι η αντίδραση της Κομισιόν, γεγονός που δείχνει ότι ο Α. Τσίπρας απέσπασε τη συναίνεση των εταίρων. «Οι τάχιστες εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν ένα όχημα διεύρυνσης της στήριξης στο πρόγραμμα σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο μόλις υπεγράφη από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει ο Μάρτιν Σελμάιρ, στενός συνεργάτης του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι «ο Τσίπρας δραπετεύει, το φάντασμα Λαφαζάνη πλανάται μέσα του» - και επανέλαβε ότι η ΝΔ κινείται πάντα με το συμφέρον της χώρας και πάντα λέει την αλήθεια, ακόμη και εάν το πλήρωσε. «Δεν θα πούμε εύηχα πράγματα προεκλογικά. Θα δείξουμε την ακυβερνησία και την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης. Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Ο πρωθυπουργός έκανε πολιτική αγυρτεία, πολιτική αλητεία. Εμείς έχουμε έτοιμα αυτά που είπε και έκανε, δεν μας αιφνιδίασε. Θα απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες που κάποτε είχαν ψηφίσει τη ΝΔ, έφυγαν και ψήφισαν Τσίπρα». 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε πως «ο κ. Τσίπρας είχε λύσεις. Η ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η υποστήριξη στη Βουλή όποτε χρειαζόταν, του έδινε τη δυνατότητα να κυβερνήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραπαίουσα οικονομία. Ομως η πονηρή σκέψη "να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο" τον οδηγεί σε μια τραγική για τη χώρα επιλογή. Το Ποτάμι, η δύναμη της αλήθειας, η δύναμη του καινούργιου, θα είναι σε αυτές τις εκλογές η απάντηση των ανθρώπων που παράγουν και δημιουργούν».

 


NEWSLETTER