Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 21:53

Αρνητική γνωμοδότηση για το φράγμα στον Τάνο

Γράφτηκε από την

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Ορους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του φράγματος στον ποταμό Τάνο Κυνουρίας. Και ο Φορέας ζητεί να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα του έργου.
Το έργο που χωροθετείται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, αφορά φράγμα αποθήκευσης νερού στον ποταμό Τάνο στη θέση Ελατος, πλησίον του ομώνυμου οικισμού, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας μαζί με φράγμα στεγανοποίησης.
Σκοπός του έργου είναι η επιφανειακή αποθήκευση νερού για την άρδευση έκτασης 9.100 στρεμμάτων γεωργικής έκτασης στην πεδινή ζώνη του Αστρους. Αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης σε συνδυασμό με προβλεπόμενη αναδιάρθρωση καλλιεργειών, με στόχο τη μείωση της χρήσης έως την πλήρη κατάργηση των υδρογεωτρήσεων στην εν λόγω περιοχή.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, «το κόστος του έργου εκτιμάται σε 30 εκ. ευρώ, χωρίς βέβαια να έχει παραδοθεί οικονομοτεχνική μελέτη του έργου και χωρίς να διευκρινίζεται η προέλευση της χρηματοδότησης. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται το αρδευτικό δίκτυο με σύνδεση με τις υδατοδεξαμενές».
Για το υδατικό ισοζύγιο λειτουργίας του φράγματος στη μελέτη δίνονται 3 σενάρια υδρολογικού έτους (υδρολογικές συνθήκες, εισροές - εκροές στον ταμιευτήρα, εξάτμιση του νερού - απώλειες λόγω κατείσδυσης στον υπόγειο υδροφορέα, αναμενόμενη απορροή κατάντη - κάλυψη αρδευτικών αναγκών).
Μερικές από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις που καταθέτει ο Φορέας Διαχείρισης Ορους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, είναι:
«Τα δεδομένα της μελέτης είναι παλαιά, καθώς δεν έχει γίνει συμπλήρωσή της με συμπεράσματα - αποτελέσματα από τις λοιπές υποστηρικτικές μελέτες. Οι δανειοθάλαμοι στις θέσεις "Μάρως Ράχη" και "Σκιαδά 1", γειτνιάζουν στην περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης: Δάσος Δενδρόκεδρου Μαλεβής. Η εν λόγω γειτνίαση σαφέστατα επηρεάζει δασική έκταση δενδρόκεδρου που βρίσκεται στα όρια της περιοχής απόλυτης προστασίας (πρόκειται να κοπούν υφιστάμενα δένδρα). Η λεκάνη του Τάνου επικοινωνεί με τις όμορες λεκάνες του οροπεδίου της Τρίπολης και την υπολεκάνη του Βρασιάτη. Ετσι, δημιουργούνται και υπόγειες εκροές της λεκάνης Τάνου προς την πηγή Μουστού και την υφάλμυρη πηγή Μπαταρόλα. Δεν τεκμηριώνεται η μη υποβάθμιση των υγροτόπων που άπτονται της προς άρδευση περιοχής, λόγω χρήσης αγροχημικών, με δεδομένη την εγγύτητα τμήματος της αρδευόμενης περιοχής με τους υγροτόπους Μουστού και έλος Κάτω Βερβένων (Μπαταρόλα). Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. χαρακτηρισμού της προστατευόμενης περιοχής, τα ρέματα και η
βλάστησή τους προστατεύονται ως και 50 μέτρα εκατέρωθεν και επομένως μια τέτοια παρέμβαση είναι απαγορευμένη».
Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές, ο Φορέας κρίνει ότι είναι απαραίτητη μια επανεκτίμηση της σκοπιμότητας του έργου. Επιπλέον, σημειώνει πως δεν έχει διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης του νερού του Αναβάλου Κιβερίου, παρότι αναφέρεται ως εφικτή λύση. Θα μπορούσε να εξεταστεί ως εναλλακτική λύση, κατά το Φορέα, καθότι  υπήρχε η πρόβλεψη άρδευσης 31.000 στρεμμάτων στο Αστρος (υπερτριπλάσιων εκείνων της μελέτης).