Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 07:45

Αλλαγές στην αγορά σε ψωμί - λάδι - καύσιμα

Γράφτηκε από την

Σημαντικές αλλαγές στη διάθεση και τη διακίνηση τροφίμων και ποτών επιφέρει η Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος. Μεταξύ άλλων επαναλαμβάνεται η ρύθμιση για υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού, ενώ υπάρχουν και νέες διατάξεις που αφορούν τη διακίνηση ελαιολάδου, καυσίμων κ.λπ.

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση των ανώτατων τιμών για εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, τοστ κ.λπ. στις οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο εισόδου (ανώτατες τιμές ισχύουν ήδη σε αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, κινηματογράφους, θέατρα κ.α. για όρθιους πελάτες). Ο υφυπουργός κ. Γιακουμάτος δήλωσε σχετικά: «Οι βελτιώσεις στον Κώδικα Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς προκειμένου και οι έμποροι να υποστηριχθούν, και οι καταναλωτές να διασφαλιστούν. Πρόκειται για ένα κωδικοποιημένο εργαλείο που ενισχύει τον ανταγωνισμό και υποβοηθά τη λειτουργία της αγοράς προς όφελος του αγοραστικού κοινού».

Μερικές από τις αλλαγές προβλέπουν τα εξής:

- Επαναλαμβάνεται η ρύθμιση για υποχρεωτική ζύγιση του ψωμιού και δίνεται η δυνατότητα στους φούρνους να έχουν τραπεζάκια εξυπηρέτησης των πελατών τους με προϊόντα αρτοποιίας και πρόχειρα γεύματα (σάντουιτς), για τα οποία θα αναγράφονται οι τιμές.

- Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας οπωροκηπευτικών για την προστασία των καταναλωτών.

- Προστέθηκαν σημεία πώλησης έτοιμου φαγητού εντός καταστημάτων (π.χ. σούπερ μάρκετ).

- Στα προϊόντα από δέρμα δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων, όπως στα υποδήματα, αντί των όρων «Δέρμα» και «Πλαστικό», με την προϋπόθεση ταυτόχρονης υποχρέωσης για ανάρτηση πίνακα εντός του καταστήματος που να εξηγεί τα σύμβολα.

- Διαγράφηκε η υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους βάρους ή ποσότητας στις μερίδες των εστιατορίων.

- Προστίθενται ρυθμίσεις για τη σφράγιση και τον έλεγχο των αντλιών καυσίμων.

- Αναδιαμορφώνονται ανώτατα όρια στο βάρος του χαρτιού, σακούλες κ.λπ. που χρησιμοποιούνσται κατά τη διάθεση στο καταναλωτικό κοινό ειδών με μικτοβαρή ζύγιση, παρουσία του πελάτη.

- Προστέθηκαν στα όργανα που ρυθμίζονται από τις υφιστάμενες διατάξεις οι αντλίες φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα, ενώ προστέθηκε η υποχρεωτική ύπαρξη αθροιστή καταγραφής του συνολικού όγκου καυσίμων (totalizer).