Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 22:15

Παράταση για τα δικαιολογητικά επικαιροποίησης για το νόμο Κατσέλη

Γράφτηκε από την
Παράταση για τα δικαιολογητικά επικαιροποίησης για το νόμο Κατσέλη

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας παρατείνεται έως και τις 30 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την επικαιροποίηση προσφυγών με το νόμο Κατσέλη. Ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και προέβλεπε παράταση της προθεσμίας έως τις 4 Μαΐου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας πολλοί φάκελοι παραμένουν ανοιχτοί από τις αρχές του χρόνου και οι αιτούντες κινδύνευαν να πάνε σε δικάσιμο χωρίς να έχουν όλες τις συμβάσεις δανείων.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως την απόρριψη της αίτησής τους για τυπικούς λόγους. Την ίδια ώρα η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους αλλά και η καθυστέρηση της χορήγησης των συμβάσεων δανείων από τις τράπεζες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην επικαιροποίηση παλαιότερων αιτήσεων, ώστε ο φάκελος προσφυγής να κλείσει και να πάρουν δικάσιμο. Οσον αφορά τη νέα παράταση, μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλα τα δικαιολογητικά ώστε να ολοκληρωθούν οι φάκελοι και να οριστούν δικάσιμοι για όσες αιτήσεις ήταν εκκρεμείς μέχρι και τις 19 Αυγούστου πέρυσι. 

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη γραμματεία του Δικαστηρίου όπου τηρείται ο φάκελος της αίτησης, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και εφόσον εκκρεμεί ακόμα προς συζήτηση η προσφυγή στο νόμο Κατσέλη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «η απρόβλεπτη και αιφνίδια αύξηση των αιτημάτων προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για έκδοση αναλυτικών βεβαιώσεων οφειλών και η συνακόλουθη αδυναμία των τελευταίων να ανταποκριθούν στον αυξημένο φόρτο εργασίας, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην αντίστοιχη υποχρέωση των δανειοληπτών να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που συνοδεύουν τις αιτήσεις υπαγωγής τους στο ν. 3869/2010. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι την 30ή Ιουνίου του έτους 2016».

Ν.Κ.


NEWSLETTER