Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 20:38

Παρέμβαση Νάντιας για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και στις συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Παρέμβαση Νάντιας για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και στις συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών στην Καλαμάτα

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» (ΦΕΚ Α' 115), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 76 του ν. 3996/2011 (ΦΕΚ Α' 170), από 1/1/2011 συστήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο απευθείας στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το ΚΕ.Π.Α. είναι ένας νέος θεσμός που δημιουργήθηκε, και μετά τα νεότερα περιστατικά διαφθοράς, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

Ειδικότερα, προβλέπεται πλέον ότι οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ είναι αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται από τους αιτούντες πολίτες για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, για το χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Ωστόσο, μεγάλα είναι τα προβλήματα που εντοπίζονται στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας και στη συχνότητα συνεδρίασης των σχετικών Επιτροπών στο σύνολο της επικράτειας και στην Καλαμάτα, σχετικά με τα οποία η βουλευτής Μεσσηνίας, ανέφερε:

«Συγκεκριμένα για το ΙΚΑ Καλαμάτας, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι περιπτώσεις που είναι έτοιμες για να εξεταστούν και περιμένουν τη σύνθεση της σχετικής Επιτροπής, συνολικά, ξεπερνούν τις 500. Ωστόσο, ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως

α) οι ασθενείς νευρολογικών παθήσεων, όπου οι περιπτώσεις αγγίζουν τις 120, τη στιγμή που η σχετική Επιτροπή έχει συνεδριάσει 1 φορά και έχει εξετάσει περίπου 15 περιπτώσεις και

β) στα παραπληγικά άτομα τα οποία πρέπει να εξετασθούν κατ’ οίκον, λόγω της εξαιρετικά επιβαρημένης κατάστασης της υγείας τους.

Την ίδια στιγμή, από το Γραφείο του Υποδιοικητή του ΙΚΑ, πληροφορήθηκα ότι μέχρι τις 22/03/12 έχουν λειτουργήσει 30 συνεδριάσεις Επιτροπών στην Καλαμάτα, από τις οποίες η κάθε μία έχει εξετάσει γύρω στις 15 – 17 περιπτώσεις, ενώ για τον Απρίλιο του 2012 έχουν προγραμματιστεί άλλες 8 συνεδριάσεις Επιτροπών.

Όπως και να έχει, τα νούμερα δεν… βγαίνουν, καθώς με αυτούς τους ρυθμούς το σύνολο των περιπτώσεων θα έχει εξεταστεί περίπου σε ένα χρόνο.

Κατά το διάστημα αυτό, οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, πέραν των άλλων, δεν θα μπορούν να λάβουν αναπηρική σύνταξη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος, ενώ επιπλέον δεν μπορεί να προχωρήσει και η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.

Ο θεσμός του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και των παράλληλων δομών είναι μια νέα αξιόλογη πρωτοβουλία, για την οποία δεν επιβάλλεται απλά να επιδείξουμε ανοχή αλλά και να την στηρίξουμε καθώς αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική λύση σε σύγκριση με το πάρτυ που είχε στηθεί από επιτήδειους όλα αυτά τα χρόνια γύρω από το κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα της αναπηρίας.

Ωστόσο, ακόμη σημαντικότερο είναι να αναπτυχθεί αυτό το αίσθημα και στον κόσμο και αυτό θα επιτευχθεί αποκλειστικά με τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία του παρόντος συστήματος.

Εντός αυτού του πλαισίου εντάσσεται και το βαθύτερο πνεύμα της παρέμβασής μου».

Σχετικά με το παραπάνω γεγονός, η κα. Γιαννακοπούλου θα συναντηθεί σήμερα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων, προκειμένου να του εκθέσει τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα και να του προτείνει ένα εναλλακτικό πλαίσιο λύσεων, εντός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας.


NEWSLETTER