Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019 14:16

Οι υποσχέσεις που τηρούνται!

Γράφτηκε από την
Οι υποσχέσεις που τηρούνται!

 

Του Περικλή Π. Μαντά

Βουλευτή Μεσσηνίας

της Νέας Δημοκρατίας

 «Εχουμε προεκλογικές δεσμεύσεις και σε αυτές θα παραμείνουμε». Πόσες διαφορετικές κυβερνήσεις, πόσοι πρωθυπουργοί, πόσοι υπουργοί και βουλευτές δεν έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την φράση ή κάποια παραλλαγή της, για να διαψευστούν στην συνέχεια από τις ίδιες τις επιλογές τους. Και βέβαια ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η κορυφαία περίοδος σε αυτό το γαϊτανάκι αναξιοπιστίας υπήρξε πέραν πάσης αμφιβολίας η περίοδος της απελθούσας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του πρώην πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Μετά από 4,5 χρόνια ψεμάτων, αυταπατών και παλινωδιών, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου και η πολιτική αλλαγή που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την έγκριση του ελληνικού λαού.

Η νέα κυβέρνηση όμως κομίζει μια νέα νοοτροπία στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία πρέπει να κυριαρχήσουν ξανά στην πολιτική ζωή, και γνωρίζουμε όλοι μας καλά ότι οι αξίες αυτές δεν χαρίζονται, αλλά κερδίζονται με τις πράξεις μας, με την συνέπεια και την σοβαρότητά μας. Ετσι λοιπόν, η νέα κυβέρνηση, πιστή στις προεκλογικές της υποσχέσεις, θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της σε κάθε της βήμα, και το πιο άμεσο από αυτά είναι η ψήφιση σήμερα του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου.

Το νέο αυτό νομοσχέδιο έρχεται ταχύτατα να βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε 2 άξονες. Ο 1ος άξονας αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, του πιο «σκληρού» ίσως φόρου που έφερε η 10ετής κρίση στη χώρα μας. Και ο 2ος άξονας αφορά τη βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς την Εφορία, ανακουφίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους οφειλέτες και ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την συνέπειά τους.

Η προσέγγιση αυτή όμως θα έχει και ένα επιπλέον σημαντικό όφελος: την αύξηση των κρατικών εσόδων. Αντί για την υπερφορολόγηση και τη μίζερη επιδοματική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, θα έχουμε μια φιλόδοξη πολιτική μείωσης των φορολογικών βαρών, αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και παραγωγής νέου πλούτου. Αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης, του οικονομικού μοντέλου δηλαδή που θα οδηγήσει με ορθολογικό και διατηρήσιμο τρόπο στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης τόσο της χώρας, όσο και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Ως πρώτο βήμα αυτής της πολιτικής νομοθετείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, χωρίς όμως να είναι μια κοινωνικά άδικη οριζόντια ρύθμιση. Η κυβέρνηση, πιστή στις λαϊκές της ρίζες, θεσμοθετεί την απαραίτητη κλιμάκωση αυτού του θετικού μέτρου, ώστε οι πιο αδύνατοι να είναι και οι περισσότερο κερδισμένοι. Ετσι η μικρή περιουσία θα είναι αυτή που θα καρπωθεί τη μεγαλύτερη ωφέλεια (30%) και κλιμακωτά αυτή η ωφέλεια θα μειώνεται, μέχρι την μεγάλη περιουσία άνω του 1 εκ. ευρώ, η οποία θα έχει μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης. Με αυτόν τον τρόπο συνολικά άνω του 1,7 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αισθητή βελτίωση στα εκκαθαριστικά τους με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ενώ παράλληλα θα τονωθεί η αγορά ακινήτων και εμμέσως θα βελτιωθεί το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.

Οσον αφορά τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, αυτή καλείται να υπηρετήσει 2 βασικούς στόχους: πρώτον, να είναι καλύτερα συντονισμένη στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των οφειλετών και, δεύτερον, να αποτελέσει το τελευταίο πλαίσιο έκτακτων ρυθμίσεων, το τελευταίο έκτακτο μέτρο. Στην συνέχεια, στο πλαίσιο ενός σταθερού φορολογικού συστήματος φορολογούμενων και επιχειρήσεων, θα δημιουργηθεί ένα νέο, μόνιμο, οικονομικά ρεαλιστικό και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, όπως αρμόζει σε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Ετσι λοιπόν, η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων περιλαμβάνει χαμηλότερη ελάχιστη μηνιαία καταβολή, χαμηλότερο επιτόκιο προσαυξήσεων, διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής ώστε να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι, καθώς και αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους ενταχθούν και την τηρούν. Πέραν όμως τούτων, η νέα ρύθμιση καινοτομεί εισάγοντας ένα ευέλικτο πλαίσιο και τα σχετικά κίνητρα για την μείωση του αριθμού των δόσεων ή ακόμα και την πρόωρη αποπληρωμή της οφειλής. Ετσι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα, σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και σε όποιο στάδιο της ρύθμισης και αν βρίσκονται, να επιλέγουν είτε την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου είτε την μείωση των δόσεων, και ταυτόχρονα να καρπώνονται οι ίδιοι αντίστοιχη μείωση ή μηδενισμό στις υπόλοιπες προσαυξήσεις και τους τόκους.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο φορολογικό νομοθέτημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα συζητηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Περιλαμβάνει όμως την άμεση υλοποίηση της πρώτης από μια σειρά βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Ας το έχουμε όλοι μας κατά νου. Για εμάς οι υποσχέσεις είναι για να τηρούνται, και η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών είναι το αναγκαίο θεμέλιο για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που μας αξίζει.


NEWSLETTER