Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 18:49

Ερώτηση Χρυσομάλλη για τα αγριογούρουνα, που προκαλούν καταστροφές στη Μεσσηνία

Ερώτηση Χρυσομάλλη για τα αγριογούρουνα, που προκαλούν καταστροφές στη Μεσσηνία

Ερώτηση για τις καταστροφές που προκαλούν αγριογούρουνα στη Μεσσηνία και την αντιμετώπισή τους κατέθεσε προς τα αρμόδια υπουργεία ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχοντας ενημερωθεί από ενώσεις παραγωγών, από μεμονωμένους καλλιεργητές καθώς και από κυνηγετικούς συλλόγους για την έξαρση που παρατηρείται στο φαινόμενο, ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος. Προτείνει δε την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους, καθώς επίσης την επέκταση των ζωνών κυνηγιού και την αύξηση του αριθμού θηραμάτων. Επιπλέον, ζητά την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών καθώς και την τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, προκειμένου να συμπεριλάβει τον σχετικό κίνδυνο.

Στην ερώτηση, που κατατέθηκε προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων κ. Βορίδη, επισημαίνεται ότι ενώ το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια, προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στο εισόδημα των αγροτών του νομού, ειδικά σε όσους ασχολούνται με την αμπελουργία και την κορινθιακή σταφίδα, τίποτα δεν έχει γίνει έως τώρα για την ουσιαστική αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, ο βουλευτής επισημαίνει πως τα μέτρα που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κρίνονται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκή, οδηγώντας τους καλλιεργητές -που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τα αγριογούρουνα- σε απόγνωση καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την αποζημίωσή τους.

Αναφέρει δε πως το πρόβλημα επιτείνεται και από την παρουσία κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, καθώς η ανεξέλεγκτη δράση των αγριογούρουνων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετάδοση του ιού σε οικόσιτους χοίρους και χοιροτροφεία, με καταστροφικές ανυπολόγιστες συνέπειες.