Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 13:50

Πρόταση Δαβάκη για συστέγαση Δ.Ο.Υ και Τελωνείων σε Γύθειο και Νεάπολη

Γράφτηκε από την
Πρόταση Δαβάκη για συστέγαση Δ.Ο.Υ και Τελωνείων σε Γύθειο και Νεάπολη

Την πρόταση του να συστεγασθούν οι Δ.Ο.Υ Γυθείου και Νεαπόλεως Βοιών με τα υπάρχοντα εκεί Τελωνεία, επαναφέρει με παρέμβαση του στη Βουλή ο Βουλευτής Λακωνίας κ.Θανάσης Δαβάκης.

Το περιεχόμενο της Ερώτησης του κ.Δαβάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα έχει ως εξής:

Η Νεάπολη Βοιών είναι η πιο απομακρυσμένη πόλη του Νομού Λακωνίας, ευρισκόμενη πλησίον του Κάβου-Μαλιά και υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μονεμβασίας με έδρα τους Μολάους.

Μέχρι τις 31/10/2011 λειτουργούσε η Δ.Ο.Υ Νεαπόλεως, της οποίας η λειτουργία ανεστάλη από την 1/11/2011. Κατά συνέπεια η Δ.Ο.Υ αυτή, εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα, ως Δ.Ο.Υ Νεαπόλεως, αλλά συστεγάζεται στη Δ.Ο.Υ Μολάων που απέχει μια ώρα από τη Νεάπολη.

Ορισμένα χωριά της περιοχής, όπως τα Βελανίδια κοντά στον Κάβο Μαλιά, απέχουν μιάμιση περίπου ώρα από τους Μολάους. Το οδικό δίκτυο είναι επικίνδυνο με πολλές στροφές και φυσικά όχι σε πεδινό έδαφος.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει εξαγγείλει ότι από την 1/11/2012 θα ανασταλεί και η λειτουργία της Δ.Ο.Υ Μολάων. Κατά συνέπεια για να μεταβεί κάποιος στη Σπάρτη θα θέλει «πήγαινε-έλα» τέσσερις ώρες και από τα Βελανίδια πέντε ώρες, σε ένα άκρως επικίνδυνο δρόμο και πάντα με αυτοκίνητο, διότι το λεωφορείο της γραμμής για Σπάρτη, εάν περνάει μέσα από τα χωριά, κάνει τουλάχιστον τρεις ώρες από Νεάπολη, μόνο για να φθάσει και άλλες τρεις για την επιστροφή και αν κάποιος είναι από την Ελαφόνησο, έχει επιπλέον την ταλαιπωρία του ferry-boat.

Στη Νεάπολη που ευρίσκεται απέναντι ακριβώς από τα Κύθηρα λειτουργεί Τελωνείο, που όπως και η Δ.Ο.Υ, ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Επειδή μέχρι σήμερα η Δ.Ο.Υ Νεαπόλεως λειτουργεί ανεξάρτητα από τη Δ.Ο.Υ Μολάων και απλά συστεγάζεται εκεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να εξετάσει την επαναλειτουργία της Δ.Ο.Υ Νεαπόλεως με ταυτόχρονη συστέγασή της με το Τελωνείο Νεαπόλεως. Η αγανάκτηση των πολιτών της περιοχής από το κλείσιμο των υπηρεσιών στη Νεάπολη, όπως η Δ.Ο.Υ, το ΙΚΑ, η ΔΕΗ είναι εύλογη.

Επίσης ο κόσμος διερωτάται -και εύλογα- με ποια κριτήρια και ποια ιεράρχηση παραμένουν κάποιες υπηρεσίες, που σε σύγκριση με κάποιες άλλες που κλείνουν εξυπηρετούν ελάχιστους συναλλασσόμενους π.χ. το Ειρηνοδικείο Νεαπόλεως. Το Ειρηνοδικείο Νεαπόλεως πρέπει να παραμείνει και σωστά παρέμεινε, αλλά δεν είναι δυνατόν όταν παραμένει το Ειρηνοδικείο να κλείνει το ΙΚΑ και ειδικά η Εφορία, υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσονται οι συμπολίτες μας κατά δεκάδες σε καθημερινή βάση. Είναι ευτράπελο λόγου χάριν, για ένα Μεγαρόσημο ή για ένα Παράβολο να αναγκάζεται να μεταβεί κάποιος στους Μολάους.

Σε πολλές περιοχές έχει αποφασισθεί η αναστολή λειτουργιών Δ.Ο.Υ και Τελωνείων. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Δ.Ο.Υ σε σύγκριση με τα Τελωνεία εξυπηρετούν καθημερινά πολλούς συναλλασσόμενους και διεκπεραιώνουν μεγάλο όγκο συναλλαγών, άρα θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα σε περιοχές που έχει ανασταλεί ή πρόκειται να ανασταλεί η λειτουργία των Δ.Ο.Υ, και υπάρχει ταυτόχρονη λειτουργία Τελωνείων, όπως στη Νεάπολη Βοιών, στο Γύθειο, στο Πλωμάρι της Λέσβου, στη Στυλίδα Φθιώτιδας κλπ. ώστε να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι Δ.Ο.Υ συστεγαζόμενες με τα υπάρχοντα Τελωνεία.

 

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

Προτίθεται να επανεξετάσει η πολιτική ηγεσία την συστέγαση και επαναλειτουργία των Δ.O.Y, στα Τελωνεία περιοχών, όπως η Νεάπολη και το Γύθειο ;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης


NEWSLETTER