Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 12:01

Χρυσομάλλης για τον εκλογικό νόμο: «Διώχνει το φάντασμα της ακυβερνησίας»

Γράφτηκε από την

«Ο εκλογικός νόμος είναι κάτι το οποίο θέλει η κοινωνία αυτή τη στιγμή.

Θέλει σταθερές κυβερνήσεις, θέλει να διώξει το φάντασμα της ακυβερνησίας» τόνισε ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής Μεσσηνίας είπε ότι η πολιτική ιστορία μάς δίδαξε με σκληρό τρόπο τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην κυβερνησιμότητα του τόπου:

«Μόνο από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1946 και του 1950 και μέχρι το 1951, που έγιναν εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, ξέρετε πόσες κυβερνήσεις είχαν γίνει; 16 κυβερνήσεις! Φανταστείτε αυτό να γίνει σήμερα. Το απόλυτο μπάχαλο για τον τόπο! Αλλωστε την απλή αναλογική την είδαμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Είδαμε δημάρχους να εκλέγονται με μεγάλα ποσοστά και να μην έχουν πλειοψηφία να διοικήσουν τους δήμους τους. Είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης και την ομηρία αυτή που έχει δημιουργήσει. Οι δε δήμοι θα ήταν σε ακόμα μεγαλύτερη διάλυση, αν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αντιμετώπιζε άμεσα αυτήν την αδυναμία». Και σχολίασε:

«Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει ότι αυτός ο νόμος δεν σέβεται την ψήφο του ελληνικού λαού. Σοβαρά μιλάμε τώρα; Σεβαστήκατε εσείς την ψήφο του ελληνικού λαού, όταν προκαλέσατε το δημοψήφισμα για το "όχι", πήρατε το "όχι" και το πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων; Για σεβασμό της ψήφου δεν δικαιούστε να μιλάτε εσείς! Πλέον, είναι ώρα να αποδείξετε αν βάζετε την πατρίδα πιο πάνω από το μικροκομματικό σας συμφέρον και τις κομματικές λογικές».

Ο κ. Χρυσομάλλης σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «αν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος από διακόσιους βουλευτές, φεύγει οριστικά και αμετάκλητα πάνω από τη χώρα το φάντασμα της ακυβερνησίας» - για να καταλήξει:

«Εδώ θα αποδείξετε με την ψήφο σας αν ενδιαφέρεστε για τη χώρα ή για το κόμμα και τις ιδεοληψίες σας! Γιατί η χώρα χρειάζεται δυνάμεις που πιστεύουν ακράδαντα στις μεταρρυθμίσεις, στις επενδύσεις, στην εργασία. Χρειάζεται δυνάμεις που μπορούν να αντιληφθούν και να στηρίξουν έναν δίκαιο και πραγματικά αντιπροσωπευτικό εκλογικό νόμο, που οδηγεί σε πολιτική σταθερότητα».