Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 17:04

Ερώτηση 28 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το Πάτρα - Τσακώνα

Γράφτηκε από την
Ερώτηση 28 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το Πάτρα - Τσακώνα

 

Στις καλένδες παραπέμπεται από την κυβέρνηση η υλοποίηση του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα”, τονίζει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. Την ερώτηση συνυπογράφουν 28 βουλευτές του κόμματος.

Η ερώτηση, στην οποία γίνεται ειδική αναφορά και στο τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα, κατατέθηκε χθες, ενόψει της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο και την Ηλεία, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος βρισκόταν σε εκκρεμότητα επί 40 χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα πλήθος θανατηφόρων ατυχημάτων εξαιτίας της επικινδυνότητάς του” αναφέρεται στην ερώτηση και σημειώνεται: “Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε μόλις την τελευταία τετραετία, με την έγκριση και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από μαραθώνιες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα είχε ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και ήταν έτοιμο προς υλοποίηση το έργο αναβάθμισης του οδικού άξονα Πύργος - Καλό Νερό, ενώ και το έργο αναβάθμισης του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα, πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Μεσσηνίας, που θα επέτρεπε πλέον την διασύνδεση της Ολυμπίας Οδού με τον Μορέα, ήταν ώριμο μελετητικά”.

Ο κ. Χαρίτσης και οι άλλοι 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι “η απόφαση του υπουργού Υποδομών να παγώσει τις εργολαβίες που ήδη υλοποιούνταν και να υποβάλλει εκ νέου αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απ’ ευθείας ανάθεση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος στην “Ολυμπία Οδό”, θα οδηγήσει το πολύπαθο έργο σε νέες μεγάλες καθυστερήσεις. Οπως παραδέχεται και ο υπουργός, η πιθανότητα να μην δώσει την έγκρισή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπαρκτή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού και επομένως σε επιπλέον καθυστερήσεις”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι “η πρακτική αυτή δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, αλλά ακολουθεί μια συγκεκριμένη λογική, όπως στον ΒΟΑΚ στην Κρήτη, στο Μετρό Θεσσαλονίκης και σε άλλα μεγάλα έργα, με επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και την κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.”

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο βουλευτής Μεσσηνίας ζητεί από τον υπουργό Υποδομών να τον ενημερώσει για τις χρονικές καθυστερήσεις που θα επιφέρουν στην υλοποίηση του έργου Πάτρα - Πύργος οι πρόσφατες αλλαγές στον σχεδιασμό του, για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου Πύργος - Καλό Νερό, καθώς και ποια είναι η βούλησή του για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα.

 


NEWSLETTER