Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 14:26

Υπουργική απάντηση σε Δαβάκη για τη στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας

Υπουργική απάντηση σε Δαβάκη για τη στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας

«Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών» αναφέρει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης, απαντώντας σε Ερώτηση του Λάκωνα Βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη.

Ο κ. Δαβάκης μεταφέροντας στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λάκωνες κτηνοτρόφοι, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, ζητούσε τη λήψη στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας, μέτρων που θα οδηγήσουν στην ανακούφιση των κτηνοτρόφων, που έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Ο κ.Υπουργός στην απάντησή του, ενημερώνει τον κ. Δαβάκη για τα μέτρα που έχει λάβει το ΥΠΑΑΤ για την στήριξη των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα:

  • Πληρωμή από τις 20-8-2012 της εξισωτικής αποζημίωσης εξασφαλίζοντας το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ για περίπου 70.000 δικαιούχους.

  • Πληρωμή στις 26-9-2012 της πρώτης δόσης (50%) από Εθνικούς πόρους, της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, που αφορά 438.363 δικαιούχους προς τους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 81.581.038€. Το υπόλοιπο 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα καταβληθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

  • Στήριξη των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο πλαίσιο του άρθρου 68 του Καν. 73/2009.

  • Επιτάχυνση στην αξιολόγηση και έγκριση των σχεδίων βελτίωσης στο πλαίσιο του Μέτρου 121 του Προγράμματος Αλεξ. Μπαλτατζής με έμφαση στη ζωική παραγωγή.

Επιπλέον, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, που δεν περιλαμβάνονται στην ενιαία ενίσχυση όπως χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι για την απρόσκοπτη προμήθεια των ζωοτροφών τους.

Τέλος, σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των αγροτών το ΥΠΑΑΤ σε συνεννόηση με τη νέα Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση των αγροτών μέσω ανοικτού δανείου αγροτών (ΑΔΑ), λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης για τους δικαιούχους. 

 

Από το Γραφείο Τύπου του Θ. Δαβάκη