Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 11:49

Δήλωση Κοδέλα για το ΚΕΜΧ στο Ναύπλιο

Γράφτηκε από την
Δήλωση Κοδέλα για το ΚΕΜΧ στο Ναύπλιο

Δήλωση για το ζήτημα της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο έκανε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, η οποία έχει ως εξής:

Τις τελευταίες ώρες πληροφορηθήκαμε ότι το ΥΠΕΘΑ επανεξετάζει το ζήτημα του κλεισίματος του ΚΕΜΧ. Ίσως τελικά η κυβέρνηση διορθώσει μια από τις πολλές αυθαίρετες και αδιαφανείς επιλογές της που ζημιώνουν τον τόπο μας. Από την πλευρά μας έχουμε με σαφήνεια τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα σε δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων επισημαίνοντας τα εξής:

  • Με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Τρόικας και όσα επιβάλλουν τα Μνημόνια, η Κυβέρνηση κλείνει γενικώς (μέσα από καταργήσεις και συγχωνεύσεις) τα πάντα: σχολεία, νοσοκομεία, εφορίες, στρατόπεδα ….

  • Το στρατόπεδο του ΚΕΜΧ δεν είναι από τα στρατόπεδα που φτιάχτηκαν για πελατειακούς λόγους τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει μια μακρά ιστορία και σχέση με την πόλη του Ναυπλίου, έχει σημαντικές υποδομές και συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την τοπική οικονομία και το κλείσιμό του θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα γι’ αυτήν.

  • Οποιαδήποτε απόφαση για ενδεχόμενο κλείσιμό του θα έπρεπε να κάνει έγκαιρα γνωστές τις αιτίες και το σχεδιασμό στον οποίο εντάσσεται καθώς και να κάνει σαφές το τι θα απογίνει η έκταση – φιλέτο των 370 στρεμμάτων.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να αιφνιδιάζει τους πολίτες παίρνοντας αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών και συχνά εμπαίζοντάς μας. Η παραπάνω πρακτική δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η κυβέρνηση δε μπορεί να διαχειρίζεται τα ζητήματα στα κρυφά, αιφνιδιαστικά και χωρίς να γίνονται γνωστά τα πραγματικά σχέδιά της. Δε μπορεί να δρα υπόγεια και μυστικά.

Για τους παραπάνω λόγους επιμείναμε στο να παραμείνει σε λειτουργία το ΚΕΜΧ.

 

Υπάρχουν δύο λόγοι που πιθανόν οδήγησαν το υπουργείο στην επιλογή κλεισίματος του ΚΕΜΧ:

  1. Να μετατραπεί το ΚΕΜΧ σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών. Μάλιστα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο είχε αναφέρει ότι: “Κάτω από αυτά τα δεδομένα και λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της όλης διαδικασίας, σας πληροφορούμε ότι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας αναζητούνται ανά την επικράτεια μη λειτουργούντα στρατόπεδα (όπως εξάλλου προβλέπεται στην παρ. 14 του αρ.8 του ν.3907/2011), ή άλλες κατάλληλες για το σκοπό αυτό εγκαταστάσεις ή εκτάσεις.” Πολύ φοβόμαστε ότι πίσω από την ξαφνική επιλογή για κλείσιμο του ΚΕΜΧ δεν υπάρχουν οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΘΑ, αλλά κρύβονται οι επιδιώξεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για δημιουργία στο νομό μας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών.

  2. Να εκποιηθεί το ΚΕΜΧ. Η έκταση, οι υποδομές και η εγγύτητα στην πόλη του Ναυπλίου μετατρέπει τα 370 στρέμματα του ΚΕΜΧ σε φιλέτο για εγχώριους ή ξένους αετονύχηδες.

 

Απαντάμελοιπόνσεόσουςστηνκυβέρνησημπορείναέχουνκάποιοναπότουςπαραπάνωσχεδιασμούς,ότιηεπιλογήμετατροπήςτουΚΕΜΧσεκέντροκράτησηςμεταναστώναποτελείcasusbelliγιατηντοπικήκοινωνία.Δενθαεπιτρέψουμεστοντόπομαςναδημιουργηθείμιααποθήκηψυχώνμόνοκαιμόνογιαναπαίξειηκυβέρνησητοεπικοινωνιακότηςπαιχνίδιγιατηδήθενεπίλυσητουμεταναστευτικού.Μάλιστα,αυτόαποτελείδιπλήπρόκλησηανσκεφτείκανείςτηναποδιάρθρωσητηςΑστυνομικήςΔιεύθυνσηςΑργολίδας.

Επίσης, δεν θα επιτρέψουμε ο χώρος του ΚΕΜΧ να εκποιηθεί!

Εν κατακλείδι, θα συμμετέχουμε στη συνάντηση της Τετάρτης με τον υφυπουργό ΥΠΕΘΑ διατυπώνοντας τις παραπάνω θέσεις, επιδιώκοντας να μεταφερθεί το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας στους αρμόδιους και ελπίζοντας πράγματι το υπουργείο να τροποποίησε τον ...τελευταίο σχεδιασμό του. Σε περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει, μαζί με τους πολίτες του Ναυπλίου θα δώσουμε τη μάχη για να μην κλαπεί από την πόλη ο χώρος του ΚΕΜΧ. Ας γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι κανένα από τα δύο ενδεχόμενα που αναφέρθηκαν και πιθανόν την οδήγησαν στην απόφαση κλεισίματος του ΚΕΜΧ δεν θα επιτραπεί να συμβούν!

 

 

Δημήτρης Κοδέλας

βουλευτής Αργολίδας

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


NEWSLETTER